Στη "Στοά Μακάσι" για την τελετή τιμής και μνήμης ο Αλέξης Καλοκαιρινός

Newsroom
Newsroom

"Οφείλουμε να τιμούμε τη μνήμη των νεκρών μας και να έχουμε τον αναγκαίο σεβασμό στο παρελθόν μας" δήλωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου

Με συγκίνηση και παρουσία συγγενών των νεκρών που κρατήθηκαν όμηροι στη «Στοά Μακάσι», πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου η τελετή μνήμης και τιμής στα Ενετικά τείχη στην οποία συμμετείχε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός τιμώντας όσους θυσιάστηκαν στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων και σε δήλωσή του αναφέρθηκε στις επώδυνες μνήμες τονίζοντας ότι πρέπει να τιμούμε τη μνήμη των νεκρών μας.

Ειδικότερα ο Δήμαρχος Ηρακλείου σημείωσε: «Βρισκόμαστε στη Στοά Μακάσι τόπο συγκέντρωσης αιχμαλώτων Ελλήνων στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, απ όπου οι άνθρωποι οι οποίοι συλλαμβάνονταν οδηγούνταν είτε σε εκτέλεση είτε σε εκπατρισμό στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στο θάνατο. Αυτές είναι πάρα πολύ επώδυνες μνήμες και τις μνήμες αυτές οφείλουμε να τις συντηρούμε, οφείλουμε να τις διατηρούμε ζωντανές. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο αυτός ο χώρος που είναι χώρος μνήμης, χώρος των Ενετικών τειχών που είχε αυτή την τραγική χρήση στη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της κατοχής, τώρα θα ξαναγίνει μουσειακός χώρος, χώρος μνήμης, με τους χώρους τους οποίους οφείλουμε να τιμούμε τη μνήμη των νεκρών μας να έχουμε αυτόν τον αναγκαίο σεβασμό στο παρελθόν και να υπολογίζουμε αυτό το παρελθόν στα κατοπινά μας βήματα γιατί βεβαίως όλοι προχωράμε μπροστά, αλλά τους έχουμε μαζί μας και αυτό νομίζω το αισθανόμαστε όλοι».

Στοά Μακάσι

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος ενώ  για το ιστορικό της ημέρας μίλησε ο Παναγιώτης Μαρκόπουλος  εκπαιδευτικός Α/βαθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου. Στην εκδήλωση μνήμης εκτός του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού παραβρέθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες, Νίκος Συριγωνάκης, Στέλιος Βοριάς, ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ και πρώην Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης,  ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, οι αντιδήμαρχοι Νίκος Γιαλιτάκης, Μανόλης Χαιρέτης, Ρένα Παπαδάκη, η αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Μάρα Παναγιωτάκη, ο Δ/ντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε Ηράκλειου Μανόλης Μπελαδάκης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και φορέων της πόλης.

Καλοκαιρινός στοά Μακάσι

Καλοκαιρινός στοά Μακάσι

Καλοκαιρινός στοά Μακάσι

Καλοκαιρινός στοά Μακάσι

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ