Στη συγκέντρωση για τα εργασιακά οι Ομάδες Γυναικών Ηρακλείου

Στη συγκέντρωση για τα εργασιακά οι Ομάδες Γυναικών Ηρακλείου

Η κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας

Στη συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο της απεργίας ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο συμμετέχουν οι Ομάδες Γυναικών Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Μοιρών. Στη σχετική τους ανακοίνωση σημειώνουν:

"Με το νομοσχέδιο – έκτρωμα που φέρνει η κυβέρνηση για να ψηφιστεί από τη Βουλή γίνεται και τυπικά νόμιμη η δουλειά όπου – όσο - όπως θέλει ο εργοδότης, που διαλύει τη ζωή της εργαζόμενης γυναίκας και την κάνει λάστιχο. Ο στόχος τους είναι να μας εκμεταλλεύονται περισσότερο για να αυξάνουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Το νομοσχέδιο περιέχει ρυθμίσεις που θα επιδράσουν στην ψυχική και σωματική υγεία μας, θα μας εξοντώνουν, κατακερματίζοντας την προσωπική, οικογενειακή μας ζωή, αυξάνοντας την αδυναμία μας να συνδυάσουμε μητρότητα και εργασία. Θα εξαφανίσει τον, ούτως ή άλλως, ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μας. Συγκεκριμένα :

  • Θεσμοθετεί τη 10ωρη δουλειά που θα επιβάλλεται από τους εργοδότες με ατομικές συμβάσεις εργασίας
  • Αυξάνει τις υπερωρίες στις 150 ώρες και τις κάνει πιο φθηνές για τους εργοδότες.
  • Επεκτείνει τις “ευέλικτες” μορφές εργασίας, θεσμοθετώντας την τηλεργασία και δίνοντας τη δυνατότητα στους εργοδότες να ορίζουν διακεκομμένα ωράρια για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στη μερική απασχόληση και πολύ μικρότερη αμοιβή για τις υπερωρίες τους.
  • Προβλέπει την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε αρκετούς κλάδους.
  • Χαρίζει νέα όπλα στις επιχειρήσεις για πιο “εύκολες” και πιο “φθηνές” απολύσεις
  • Θέτει νέα εμπόδια στις απεργίες και στη συνδικαλιστική δράση με ηλεκτρονικές συνελεύσεις και ψηφοφορίες που διευκολύνουν τους εκβιασμούς σε βάρος των εργαζομένων και θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις γυναίκες που είναι σε μικρότερο ποσοστό οργανωμένες στα σωματεία τους.

Αυτές τις βάρβαρες ανατροπές η κυβέρνηση τις παρουσιάζει ως “καινοτομία” και “ατομική επιλογή”, λες και οι εργαζόμενοι μπορούν οι ίδιοι να αποφασίσουν τους όρους εργασίας ελεύθερα, απαλλαγμένοι από κάθε εργοδοτική βία, απαλλαγμένοι από κάθε οικονομικό και κοινωνικό καταναγκασμό.

Δε θα μας κλείσουν το στόμα με το πρόσχημα της "ισότητας των φύλων"

  • Επιδιώκουν να εδραιώσουν την εργασιακή ζούγκλα, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το “τυράκι” της “ισότητας των φύλων”. Μας την σερβίρουν με το καμουφλάζ την καθιέρωσης της γονικής άδειας για τον πατέρα εργαζόμενο.

Στην πραγματικότητα μοιράζουν τα βάρη και τις ευθύνες σε άνδρες και γυναίκες αντί να εξασφαλίσουν μέτρα προστασίας της μητρότητας, δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες για τη φροντίδα ηλικιωμένων, αρρώστων, ΑμΕΑ και να θεσμοθετήσουν άδειες μεγαλύτερης διάρκειας για τις εργαζόμενες, αύξηση της αποζημίωσης κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας.

Δε θα τους αφήσουμε να τσακίζουν τις ζωές μας

Δε δεχόμαστε να ισοπεδωθούν εργατικές κατακτήσεις που κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες πριν έναν αιώνα προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί.

Δεν ανεχόμαστε να είναι οι ζωές και τα δικαιώματά μας προαπαιτούμενο για να τσεπώσουν οι επιχειρηματικοί κολοσσοί τα 37 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, για το οποίο πανηγυρίζουν όλα τα κόμματα που βαδίζουν στις ράγες της ΕΕ.

Σήμερα, τον 21ο αιώνα, την εποχή των απίστευτων επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων είναι ρεαλιστικό για όλες τις εργαζόμενες να έχουμε σταθερή εργασία και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στο χώρο δουλειάς, με ιδιαίτερα μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας. Σήμερα είναι ρεαλιστική η μείωση του εργάσιμου χρόνου, έτσι ώστε, όχι μόνο να αναπληρώνουμε τις ψυχικές και σωματικές μας δυνάμεις, αλλά και να έχουμε καθημερινά ελεύθερο χρόνο για τα ενδιαφέροντα μας, για την κοινωνική μας ζωή και δράση.

Δυναμώνουμε το συλλογικό αγώνα και τη διεκδίκηση 

για τις σύγχρονες ανάγκες μας!

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΜΟΧΘΟΥ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΙΟΥΝΗ ΗΜΕΡΑ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

ΣΤΙΣ 11:00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 18:30 ΣΤΟ ΙΔΙΟ  ΜΕΡΟΣ"

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ