Στην 24ωρη απεργία της Τρίτης δημόσιοι υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί

Newsroom
Newsroom

Στην Πλατεία Ελευθερίας το συλλαλητήριο - Τι αναφέρουν σύλλογοι και σωματεία στις ανακοινώσεις τους

Στην 24ωρη απεργία της Τρίτης 21 Μαΐου 2024 συμμετέχει και το Νομαρχιακό Τμήμα Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ. Σε ανακοίνωσή του απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στους δημοσίους υπαλλήλους τόσο στην απεργία όσο και στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται για τις 12:30 μετά το μεσημέρι στην Πλατεία Ελευθερίας. 

Αναλυτικότερα, στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

"Στις 21  του Μάη  απεργούμε δίνοντας άλλο ένα δυναμικό παρόν για την διεκδίκηση των αιτημάτων μας.  
Απαιτούμε ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις
κι όχι αυξήσεις – κοροϊδία του 1,5 ευρώ τη μέρα, ουσιαστικά μέτρα
αντιμετώπισης της ακρίβειας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
1. Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο,
προκειμένου να αντιμετωπισθεί στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο
πληθωρισμός.
2. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υγεία 
3. ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ  ΕΔΩ και ΤΩΡΑ των ΔΩΡΩΝ
4. Συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς μας
5. Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 - 17
6. Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας
7. Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000€
8. Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας
9. Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι
δημόσιοι φορείς (υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση κ.α)
και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές.

Το Ν.Τ Ηρακλείου  της  ΑΔΕΔΥ καλεί  όλους τους εργαζόμενους στις 21/05 ημέρα Τρίτη  και  ώρα 12:30    στην  Πλατεία Ελευθερίας Ενωμένοι για να διαμαρτυρηθούμε για τα δίκαια αιτήματά μας !!! Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία διαμαρτυρίας 
ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΑΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ!!"

Τα αιτήματα της ΕΛΜΕ Ηρακλείου

Στην ανακοίνωσή της ενόψει της απεργίας η ΕΛΜΕ Ηρακλείου αναφέρει:

"Τα τελευταία χρόνια η πραγματικότητα που βιώνουμε στην χώρα μας είναι ζοφερή. Από την μια μεριά η ακρίβεια και από την άλλη η συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων και η υποβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα στην υγεία και την παιδεία συνθέτουν ένα δυσβάσταχτο παρόν κι ένα δυσοίωνο μέλλον για τους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία.

Η ακρίβεια τα τελευταία χρόνια σε βασικά αγαθά, στέγη, ενέργεια, καύσιμα να καλπάζει και σε συνδυασμό με την συρρίκνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, όπου οι αποδοχές τους μειώθηκαν κατά 40%, καταργήθηκαν τα δώρα, επιβλήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης 2%, πάγωσε η διετία 2016-2017, μειώθηκε  το αφορολόγητο, ενώ παράλληλα οι πενιχρές αυξήσεις που δόθηκαν στους μισθούς από την 1η Ιανουαρίου 2024 από την κυβέρνηση, εμπαίζοντας τους εργαζόμενους του Δημόσιου τομέα, εξανεμίστηκαν αμέσως από τον καλπάζοντα πληθωρισμό και τη γενικευμένη αισχροκέρδεια.

Διεκδικούμε μισθούς που να μας επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια. Απαιτούμε μια διαφορετική πολιτική που δε θα μετατρέπει τα δημόσια αγαθά σε εμπόρευμα, που θα προστατεύει και θα αναβαθμίζει τις δημόσιες υποδομές, θα διασφαλίζει το εισόδημα και τις κοινωνικές παροχές, που θα αναδιανέμει τον πλούτο προς ενίσχυση των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Διεκδικούμε δωρεάν δημόσια παιδεία, κατάργηση της αντιπαιδαγωγικής και διαλυτικής «αξιολόγησης», μόνιμες προσλήψεις για την κάλυψη των δεκάδων χιλιάδων κενών, εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτών με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηρακλείου καλεί όλες και όλους τους συναδέλφους, μετά την επιτυχημένη απεργιακή κινητοποίηση της 28ης Φεβρουαρίου, στη νέα 24ωρη Πανυπαλληλική απεργιακή κινητοποίηση στις 21 του Μάη ενάντια στην ακρίβεια και στην οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων, από την πολιτική της Κυβέρνησης.

ΖΗΤΑΜΕ:

Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, προκειμένου να αντιμετωπισθεί στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός
Επαναφορά εδώ και τώρα των δώρων
Συλλογικές συμβάσεις για τους μισθούς μας
Κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016 – 2017
Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας
Αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000€
Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας
Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους υπαλλήλους όλοι οι κρίσιμοι δημόσιοι φορείς (υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, ασφάλιση κ.α) και να αναβαθμιστούν όλες οι αναγκαίες υποδομές".

Αγωνιστική παρέμβαση εκπαιδευτικών: "Μόνη λύση ο ανυποχώρητος αγώνας"

Η εκπαιδευτική παράταξη "Αγωνιστική παρέμβαση εκπαιδευτικών" στην απεργιακή της ανακοίνωση αναφέρει:

"Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον πολύπαθο Παλαιστινιακό λαό και χαιρετίζουμε θερμά το αγωνιστικό κύμα των Φοιτητικών κινητοποιήσεων στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη χώρα μας ενάντια στη θηριωδία της Σιωνιστικής Κυβέρνησης του ΙΣΡΑΗΛ που -με τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ), αλλά και της υποτελούς Ελληνικής Κυβέρνησης - εφαρμόζει ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ, όπως ξεκάθαρα πλέον αποδεικνύει η επίθεση στη Ράφα, το τελευταίο καταφύγιο του λαού της Παλαιστίνης. Η κυβέρνηση της ΝΔ από τη μια στηρίζει την εγκληματική πολιτική της εθνοκάθαρσης των Παλαιστινίων και από την άλλη επιτίθεται σε όλα τα μέτωπα στον «εχθρό-λαό». Ειδικότερα, η κυβέρνηση της ΝΔ:

- την ώρα που, προσβάλλοντας βάναυσα τη μνήμη των 57 νεκρών στα Τέμπη, μπαζώνει τις αμαξοστοιχίες και παραποιεί ντοκουμέντα, ενώ αδιαφορεί για την προστασία κακοποιημένων γυναικών και συγκαλύπτει μαστροπούς, εκφυλίζοντας κάθε έννοια δικαίου.

 -την ώρα που με την πολιτική της υποτέλειας στους ιμπεριαλιστές επικυρίαρχους (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ) μετατρέπει τη χώρα σε ορμητήριο επίθεσης του ΝΑΤΟ στους γειτονικούς λαούς, αυξάνοντας υπέρογκα τις στρατιωτικές δαπάνες (3,5%) σε βάρος των κοινωνικών δαπανών. 

- την ώρα που εδραιώνει, αναβαθμίζει και πολλαπλασιάζει τις βάσεις του θανάτου και εκθέτει τη χώρα στους πολεμικούς κινδύνους, σε μια περίοδο όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στη βάση της υπηρέτησης των γεωπολιτικών συμφερόντων των δυτικών μητροπόλεων και της υπονόμευσης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, την ίδια ώρα- συνεχίζοντας και επιτείνοντας την αντιλαϊκή πολιτική των προκατόχων της (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) -ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ μια αντιδραστική πολιτική ολομέτωπης επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα και τις κατακτήσεις, που είναι πρωτόγνωρης βαρβαρότητας μεταπολιτευτικά: ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ- γενικευμένες ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΉΣΕΙΣ διώξεις ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ - ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ και ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ δικαιώματος και των ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ, διάλυση της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στη χώρα μας το ανεξέλεγκτο κύμα της ακρίβειας -που εξανεμίζει τους πενιχρούς μισθούς στο πρώτο 15μερο του μήνα, σε συνδυασμό με την κατάργηση των ΣΣΕ και των βασικότερων εργατικών κατακτήσεων, τη διάλυση του ΕΣΥ και την εμπορευματοποίηση της Υγείας, με τη σιωπή και συνενοχή των υποταγμένων συνδ. ηγεσιών (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ)- έχουν ως αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων, τη γενίκευση της ανεργίας, τη μετανάστευση κυρίως της νεολαίας και την πλήρη εξαθλίωση.

Σε αυτή τη δραματική επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης, η κυβέρνηση έχει απαντήσει με τις αυξήσεις του εμπαιγμού (1,50 ευρώ το μήνα!), τις παροχές-ψίχουλα, την ίδια στιγμή εμπλέκει τη χώρα στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα και θωρακίζεται απέναντι στον «εχθρό-λαό» με το δόγμα «νόμος και τάξη», την αστυνομοκρατία και την ποινικοποίηση των αγώνων.

Συγχρόνως, η κυβέρνηση ΝΔ, ως ορκισμένος εχθρός των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, στρέφει το οπλοστάσιό της ενάντια στη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση: θεσπίζει την Ιδιωτικοποίηση της Τεχνικό-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και του Πανεπιστημίου και, επιβάλλει το αντιδραστικό μέτρο της Αξιολόγησης-Κατηγοριοποίησης Σχολείων και Εκπαιδευτικών, επιτείνει τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, αίρει τη μονιμότητα και γενικεύει την ελαστική απασχόληση, συνδέοντας την εκπαίδευση με τους νόμους της Αγοράς.

Ειδικότερα, με το αντιδραστικό μέτρο της Αξιολόγησης, αρχικά των πρωτοδιόριστων συναδέλφων μας, που πολλά χρόνια ως νομάδες υπηρέτησαν και υπηρετούν τη δημόσια εκπαίδευση έναντι πενιχρών μισθών, το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να επιβάλει καθεστώς ομηρίας και τρομοκράτησης σε όλη την εκπαίδευση. Μπροστά στην αγωνιστική αντίδραση των συναδέλφων καταφεύγει σε ένα τσουνάμι δικαστικών προσφυγών (αγωγές κατά ΟΛΜΕ-ΕΛΜΕ, εγκύκλιος καθαίρεσης των διευθυντών που αντιστέκονται).

Παρά τη μαζική αντίσταση της βάσης, οι κυρίαρχες παρατάξεις της υποταγής στήνουν αναχώματα στην ανάπτυξη της συλλογικής πάλης, συναινώντας στην αντιλαϊκή πολιτική και βάζοντας πλάτη στα αντιδραστικά μέτρα.

Ø  Απέναντι σε αυτή την Αντιλαϊκή-Αντιδραστική Πολιτική της ισοπέδωσης των βασικότερων δικαιωμάτων μας.

Ø  Απέναντι στη συνδικαλιστική γραμμή της Υποχώρησης και τη Διγλωσσίας.

Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ είναι ο ενωτικός και ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ με ένα κοινό αίτημα: την απόκρουση των βαρβάρων μέτρων και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων"

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ