Στην 7η ΥΠΕ Κρήτης εκπρόσωποι της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας

Στην 7η ΥΠΕ Κρήτης εκπρόσωποι της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας

Στο επίκεντρο της συνάντηση γνωριμίας τα προβλήματα του κλάδου

Στις 18 Ιανουαρίου 2022, στα γραφεία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου του Π.Τ. της Ε.Ν.Ε. Κρήτης Βαγγέλη Παπαδάκη, συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Περιφερειακού Τμήματος Κρήτης της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος  με την  Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, με  σκοπό την γνωριμία του νέου  ΔΣ του Π.Τ.  ΕΝΕ Κρήτης,  με την Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ  αλλά και την από κοινού  εφ’ όλης της ύλης εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης στις Υπηρεσίες Υγείας της Κρήτης και την συζήτηση θεμάτων του κλάδου. 

Στη σχετική ανακοίνωση του Περιφερειακού Τμήματος επισημαίνονται τα εξής:

"Ο Προέδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κρήτης της ΕΝΕ κ. Βαγγέλης Παπαδάκης, αναγνώρισε την  μεγάλη προσπάθεια που καταβάλετε  σήμερα από την Πολιτεία  και  την 7η  ΥΠΕ όσον αφορά την  θωράκιση, την ενίσχυση  και   στελέχωση  των υγειονομικών δομών της Κρήτης,  τόνισε όμως ότι ακόμα πρέπει να γίνουν πολλά στην κατεύθυνση αυτή. Ανέφερε τα τεράστια προβλήματα  υποστελέχωσης που  προϋπήρχαν  πριν την πανδημία, τα διαχρονικά προβλήματα  και παθογένειες του ΕΣΥ, την διαχρονική  αδράνεια  και τις  διαχρονικές αστοχίες των πολιτικών για την υγεία,   αλλά και τη διαχρονική αδράνεια  αστοχίες και  πολιτικές που υπήρξαν  για τους Νοσηλευτές, παράγοντες οι οποίοι  εμπόδισαν τη θετική  μετεξέλιξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας  της χωράς.

     Εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ κ Ε. Μπορμπουδάκη  και τον  Αν. Διοικητή κ Δ. Αγαπίου  για την συνάντηση αυτή και  για το σεβασμό και την αναγνώριση του  αγώνα που δίνουν  οι  Νοσηλευτές, ζητώντας να μεταφέρουν  αρμοδίως στο υπουργείο και υποστηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα του Νοσηλευτικού κλάδου. Αναφέροντας ότι οι Νοσηλευτές κατέβαλλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν τιτάνια προσπάθεια σε όλες τις Υπηρεσίες Υγείας από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μέχρι τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, προσφέροντας τα μέγιστα  σε όλα τα επίπεδα υγειονομικής φροντίδας καθώς επίσης και  στην Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού. Επίσης ότι οι Νοσηλευτές αποτελούν το βασικό πυλώνα του ΕΣΥ, υποστήριξη των Νοσηλευτών αποτελεί υποστήριξη της υγείας των Πολίτων.

Νοσηλευτές 7η ΥΠΕ Κρήτης

Στην κατεύθυνση αυτή ο Προέδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κρήτης της ΕΝΕ κ. Βαγγέλης Παπαδάκης, ζήτησε όσον αφορά την προκήρυξη του Α.ΣΕ.Π. για την πρόσληψη 4.000 υγειονομικών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, η Κρήτη να λάβει δίκαια, με βάση τις ανάγκες της  το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό  από την προκήρυξη αυτή, αλλά και από κάθε άλλη επόμενη. Η δε κατανομή του Νοσηλευτικού προσωπικού να γίνει  με βάση τις ανάγκες και  τα οργανικά κενά στις υγειονομικές δομές. 

 Παρουσίασε δε τις  θέσεις και τα αιτήματα των Νοσηλευτών μαζί με  όλα τα μέλη του ΔΣ, πολλά από τα οποία πρόσφατα συζητήθηκαν και από την  Κεντρική Διοίκηση της Ε.Ν.Ε. με τον  Υπουργό Υγείας  κ. Α. Πλεύρη,  όπως την ανάγκη :

-να δοθούν κίνητρα από την πολιτεία στους Νοσηλευτές ώστε να μειωθεί η αναζήτηση εργασίας των Νοσηλευτών μας στο εξωτερικό και να επαναπατριστούν και να στελεχώσουν τις Υπηρεσίες Υγείας της χώρας μας οι 3.000  περίπου Νοσηλευτές, οι οποίοι εργάζονται στο εξωτερικό. 

-η Πολιτεία να προχωρήσει σε ειδική νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα αντιστοιχεί στην άμεση πλήρωση θέσεων σε οποιαδήποτε αποχώρηση προκύπτει, ώστε να υπάρχει άμεση αντικατάσταση και ισορροπία στο Νοσηλευτικό προσωπικό σε αναλογία 1:1. 

-να δοθεί έμφαση στην  εντοπιότητα  στις προκηρύξεις, οι  δε  θέσεις ειδικών κατηγοριών στις προκηρύξεις  να είναι αναλογικά όσες και για τις άλλες υγειονομικές περιφέρειες.

-να προκηρυχθούν  όλες οι κενές θέσεις  Νοσηλευτών και να δοθεί η δυνατότητα  μονιμοποίησης των Νοσηλευτών που προσέφεραν και προσφέρουν εργαζόμενοι με συμβάσεις την περίοδο της Πανδημίας, αναγνωρίζοντας την αυταπάρνηση την οποία επέδειξαν οι Νοσηλευτές θέτοντας τους εαυτούς τους, στην πρώτη γραμμή της πανδημίας.

-να πραγματοποιηθεί   ανανέωση των  παρόντων συμβάσεων εργασίας για το επικουρικό  νοσηλευτικό προσωπικό

-να δοθεί παράταση της εργασιακής σχέσης των ειδικευόμενων Νοσηλευτών  τουλάχιστον για επιπλέον έξι μήνες, οι οποίοι στελεχώνουν τις Υπηρεσίες Υγείας, βοηθώντας έτσι και στην ολοκλήρωση της εκπαίδευσης τους, προσφέροντας παράλληλα  σε μια κρίσιμη περίοδο με τις πολύτιμες για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΣΥ, εξειδικευμένες υπηρεσίες τους 

- να πραγματοποιηθεί  επανεξέταση από την αρμόδια  ειδική επιτροπή  του χρονικού διαστήματος  των πέντε ημερών καραντίνας για τους νοσούντες, έτσι ώστε με μεγαλύτερη  ασφάλεια να  επιστρέφουν οι Νοσηλευτές και οι επαγγελματίες υγείας στις Υπηρεσίες Υγείας, όντας θετικοί στο COVID – 19 

- ένταξης των Νοσηλευτών στα Β.Α.Ε, την αποκατάσταση της διαχρονικής αδικίας εις βάρος των Νοσηλευτών, με τη χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. 

- αύξησης του αριθμού των εισακτέων στις Πανεπιστημιακά Τμήματα Νοσηλευτικής, ώστε στα επόμενα έτη να υπάρχει αυξημένος αριθμός Νοσηλευτών για την προοδευτική απορρόφηση τους μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ώστε σταδιακά να καλύπτεται η διαχρονική υποστελέχωση. 

- επίσπευσης της νομοθέτησης της άσκησης ιδιωτικού έργου από τους Νοσηλευτές, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας στην Κοινότητα σε πολλαπλά επίπεδα, αλλά και εξοικονόμησης πόρων.

-αναβάθμισης του ρόλου του Νοσηλευτή στο ΕΣΥ, με επικαιροποιηση των Επαγγελματικών του δικαιωμάτων 

-αυτοτελούς σύστασης γραφείων λοιμώξεων, με Νοσηλευτές Λοιμώξεων, καθώς η συμβολή τους στην πανδημία ανέδειξε ευκρινώς τη σχετική ανάγκη, γεγονός το οποίο αναγνωρίστηκε από τον Υπουργό Υγείας. 

-εκπροσώπησης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, στα Διοικητικά Συμβούλια των Νοσοκομείων, ώστε να αποκατασταθεί η άνευ λόγου προσπάθεια υποβάθμισης και υποτίμησης του έργου τους, αλλά κυρίως της συμμετοχής τους στα δρώμενα των Νοσοκομείων.

 - άρσης του αποκλεισμού των Νοσηλευτών Τ.Ε. από τη συμμετοχή τους στα Επιστημονικά Συμβούλια των Νοσοκομείων, με τον καθορισμό συμμετοχής Π.Ε. ή Τ.Ε. Νοσηλευτικής, στις εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης των μελών τους.

-άρσης του διαχρονικού τεχνάσματος της ορολογίας «…ελλείψει Π.Ε. Νοσηλευτικής» και η δίκαιη αποκατάστασή του σε «Π.Ε. ή Τ.Ε. Νοσηλευτικής» σε όλες τις νομοθετικές εκφάνσεις, αρχής γενομένης από τους Συντονιστές και τους Αναπληρωτές Συντονιστές των Νοσηλευτικών ειδικοτήτων.

- επιστημονικής πειθούς προς τους ελάχιστους ανεμβολιαστους Νοσηλευτές   για την αλλαγή συμπεριφοράς προς όφελος της Δημόσιας Υγείας. Στην συνάντηση αναγνωρίστηκε η τεράστια πρόσφορα των Νοσηλευτών απέναντι στην πανδημία COVID – 19  από την Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ  και συζητήθηκαν  διαχρονικά και  φλέγοντα ζητήματα, τα οποία απασχολούν τον κλάδο των Νοσηλευτών.

Νοσηλευτές 7η ΥΠΕ Κρήτης

Η κ Μπορμπουδάκη παίρνοντας το λόγο ανέλυσε  ενδελεχώς το πλάνο  της 7ης ΥΠΕ  και του Υπουργείου Υγείας για την Κρήτη, τονίζοντας  ότι  η 7η ΥΠΕ είναι στο  πλευρό των Νοσηλευτών, ενημέρωσε  τα μελη του ΔΣ μεταξύ άλλων, ότι έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, για να προκηρυχθεί το αμέσως επόμενο διάστημα η προκήρυξη του Α.ΣΕ.Π. για την πρόσληψη 4.000 υγειονομικών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επίσης ότι το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει σε ανανεώσεις συμβάσεων εργασίας για το επικουρικό προσωπικό, ότι θα δοθεί παράταση στους ειδικευομένους Νοσηλευτές και θα αξιολογούνται  συνεχώς οι ανάγκες οι οποίες θα προκύπτουν από τις κενές θέσεις Νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ώστε να προκηρύσσονται  άμεσα οι απαραίτητες προκηρύξεις μέσω Α.Σ.Ε.Π. 

Η κ Μπορμπουδακη  ευχαρίστησε όλους  Νοσηλευτές  αναγνωρίζοντας την τιτάνια προσπάθεια την οποία καταβάλλουν σε όλες τις Υπηρεσίες Υγείας από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μέχρι τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αλλά και για την τεράστια συμβολή τους στην Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού. Αναφέροντας ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια υποστήριξης των δικαίων αιτημάτων του κλάδου μεταφέροντας αρμοδίως τα αιτήματα, αλλά και ενίσχυσης της στελέχωσης και υποστήριξης των Νοσηλευτών.

  Η συνάντηση έληξε μέσα σε ένθερμο κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας για την  από κοινού προσπάθεια αποκατάστασης των διαχρονικών αιτημάτων του νοσηλευτικού κλάδου, αλλά και την επίλυση νοσηλευτικών θεμάτων  που απασχολούν τις υγειονομικές δομές της Κρήτης όπως αυτό της ενίσχυσης της στελέχωσης, θεμάτων σημαντικών  που η επίλυση τους θα λειτουργήσει προς  όφελος της Δημόσιας Υγείας και του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

ΕΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΑΥΤΗΣ ο Προέδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κρήτης της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος κ. Βαγγέλης Παπαδάκης  λαμβάνοντας ο ίδιος  την πρωτοβουλία, προσέφερε  στην κ Ε. Μπορμπουδάκη και στον κ Αγαπίου, ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗ ΠΛΑΚΕΤΑ με το σήμα της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος  ευχαριστώντας τους,  για το σεβασμό και την αναγνώριση του  αγώνα που δίνουν  οι  Νοσηλευτές.  

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ