Στην αυριανή απεργία και φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης

Στην αυριανή απεργία και φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης

Τι αναφέρει σε ανακοίνωση ο Σύλλογος Φοιτητών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ιδρύματος

Στην κινητοποίηση που διοργανώνεται αύριο, 26 Νοεμβρίου, στα Χανιά συμμετέχει και ο Σύλλογος Φοιτητών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά.

Ο φοιτητικός σύλλογος απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία και τη συγκέντρωση που έχει προαναγγελθεί για τις 10:30 το πρωί της Πέμπτης στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, στη σχετική απόφαση του συλλόγου σημειώνονται τα εξής:

"Χιλιάδες κόσμος που κατέβηκε στον δρόμο στις 17 Νοέμβρη σε όλη τη χώρα για να διαδηλώσει και να τιμήσει την επέτειο του Πολυτεχνείου έσπασε έμπρακτα την απαγόρευση που επέβαλε η κυβέρνηση. Με το όργιο καταστολής, τα πρόστιμα και τις προσαγωγές η κυβέρνηση επιχειρεί να τρομοκρατήσει τον αγωνιζόμενο λαό, ώστε να συνεχίσει ανενόχλητη την πολιτική της και να τσακίσει όλα τα λαϊκά δικαιώματα και τις κατακτήσεις που έχουν απομείνει. Φάνηκε και από τις δηλώσεις του Χρυσοχοΐδη πως η απαγόρευση των πορειών και συναθροίσεων δεν αποτελούσε ποτέ ζήτημα προστασίας της υγείας, αλλά η πραγματική τους επιθυμία ήταν να τελειώνουν με την μαχητική διάθεση και τις διεκδικήσεις του λαού, που τους χαλάνε τα σχέδια. Σε αυτά τα πλαίσια, η απεργία της 26 Νοέμβρη αποτελεί σταθμό για το εργατικό κίνημα και είναι μια μάχη που πρέπει να δωθεί με μαζικούς όρους από τον λαό και τη νεολαία.

Η κυβέρνηση σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας επαναλαμβάνει το αφήγημα περί ατομικής ευθύνης, με σκοπό να ρίξει τις ευθύνες στην πλάτη του λαού, ακόμα και τώρα, με την κατάσταση στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, και ακόμα δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, παρά όλο τον χρόνο που είχε: δεν έχει προσλάβει υγειονομικό προσωπικό, δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, δεν έχει κάνει μαζικά τεστ, δεν έχει φτιάξει ΜΕΘ και ΜΑΦ και αντί να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές, τις μισθώνει. Βρίσκει, όμως, χρήματα για τα ΜΜΕ, την ενίσχυση της Aegean, για νέο αστυνομικό και στρατιωτικό εξοπλισμό.

Αξιοποιώντας την πανδημία και το lockdown, φέρνει νέα αντιδραστικά μέτρα που έρχονται να τσακίσουν τα εργατικά δικαιώματα και συνδικαλιστικά όργανα. Έχει περάσει ήδη τον νέο πτωχευτικό κώδικα, προχωράει με τους πληστηριασμούς και έχει εκτινάξει την ανεργία και την επισφαλή εργασία. Σε αυτό το πλαίσιο καταφτάνει και το νομοσχέδιο Βρούτση, που έρχεται να καταργήσει το 8ωρο, φέρνοντας στη θέση του το 10ωρο και τις απλήρωτες υπερωρίες, πλήρη ελευθερία στις εταιρείες να εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους, κατάργηση ουσιαστικά της απεργίας σε συνέχεια του νόμου για το 50%+1, ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζόμενων, φακέλωμα των συνδικαλιστών και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Αδιαφορεί πλήρως για τους εργαζόμενους και τους άνεργους που πλήττονται από την πανδημία και την πολιτική της, αφού δεν έχει λάβει κανένα μέτρο στήριξης τους.

Αντίστοιχα κινείται και στο ζήτημα της εκπαίδευσης, όπου σε όλο το διάστημα της πανδημίας δε πήρε κανένα μέτρο για το ασφαλές άνοιγμα των πανεπιστημίων και των σχολείων (πρόσληψη εκπαιδευτικού και υγειονομικού προσωπικού, ολιγομελή τμήματα, τεστ σε φοιτητές, μαθητές και προσωπικό). Αντίθετα, έχει επιβάλλει την καθολική τηλεκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες, κάνοντας ολοφάνερες τις αποτυχίες αυτής, με μαθητές και φοιτητές να αποκλείονται επειδή δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, τα συστήματα να πέφτουν και την γνώση να υποβαθμίζεται πλήρως. Ταυτόχρονα, εντείνει την επίθεση τόσο στο μαθητικό όσο και στο φοιτητικό κίνημα, αξιοποιώντας και την περίοδο της καραντίνας, όπου οι σχολές είναι κλειστές. Έχει εξαγγελθεί η ίδρυση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας, επιχειρείται η επιβολή ηλεκτρονικών διαδικασιών και ψηφοφοριών στους συλλόγους και αξιοποιείται ακόμα και η τηλεκπαίδευση σαν μέσο καταστολής, όπως έγινε την περίοδο των μαθητικών καταλήψεων. Επιδιώκει με όλα τα παραπάνω να φιμώσει κάθε φωνή αντίστασης η οποία θα βρεθεί απέναντι της όταν θα επιχειρήσει να περάσει νέα μέτρα.

Στις 26 Νοέμβρη απεργούμε. Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις μας δεν μπαίνουν σε lockdown, βγαίνουμε στον δρόμο κόντρα στην πολιτική τρομοκρατίας για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Η απεργία της 26 Νοέμβρη να γίνει υπόθεση όλου του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, βάζοντας φραγμό στα σχέδια τους. Συμμετέχουμε μαζικά, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, στις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Όλες/Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία αγοράς στις 26/11 στις 10:30".

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ