Δένδιας από Χανιά: «Χτίζουμε την πιο ισχυρή Ελλάδα που είδαμε ποτέ» - Βίντεο και φωτογραφίες

Newsroom
Newsroom

Ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών στην αεροπορική βάση της Σούδας, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της Διμερούς Διακλαδικής Συνεκπαίδευσης Ελλάδας-ΗΠΑ «POSEIDON'S RAGE 22».

Σαφές μήνυμα ενάντια στον αναθεωριτισμό έστειλε σήμερα, από τα Χανιά, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος επισκέφθηκε την 115 Πτέρυγμα Μάχης και τη Ναυτική Βάση Μαραθίου, μαζί με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά και τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της Διμερούς Διακλαδικής Συνεκπαίδευσης Ελλάδας-ΗΠΑ «POSEIDON'S RAGE 22».

Εικόνα

Ο κ. Δένδιας, μαζί με τον υφυπουργό Εθνικής 'Αμυνας Νίκο Χαρδαλιά, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά και τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνη, επισκέφθηκαν τη στατική έκθεση των αμερικανικών μαχητικών F-35, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

 

 

 

Κατά την επίσκεψή του στην 115 Πτέρυγα Μάχης, ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Είμαστε σήμερα εδώ στην Κρήτη, στα Χανιά, μαζί με τον υφυπουργό Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον αρχηγό της Αεροπορίας και τον πρέσβη των ΗΠΑ, κ. Τσούνη, για να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα.

Ένα μήνυμα ότι οι ΗΠΑ και η Ελληνική Δημοκρατία στέκονται μαζί απέναντι στον αναθεωρητισμό, απέναντι σε οτιδήποτε απειλεί την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα των χωρών. Στέκονται μαζί εν ονόματι της προστασίας του Διεθνούς Δικαίου, βασισμένοι στα εξαιρετικά μηχανήματα που βλέπετε γύρω μας, αλλά κυρίως στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, που συνεργάστηκαν σε διάφορες σημαντικές ασκήσεις τις τελευταίες ημέρες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εικόνα

Ξαναλέω, αυτό το οποίο γίνεται είναι μία άσκηση που υποδηλώνει τη θέλησή μας να προστατεύσουμε τις αξίες της δημοκρατίας, της σταθερότητας, της ασφάλειας, της εδαφικής ακεραιότητας».

Σε δήλωσή του, ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε: «Είμαι τόσο χαρούμενος που η συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια και η διαλειτουργικότητα μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζεται σε τόσο υψηλό επίπεδο.

Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μία πολύ ιδιαίτερη υποχρέωση, να προστατεύουν τη δημοκρατία. Kαι το κάνουν πολύ καλά. Αυτό είναι στο ήθος τους, αυτό είναι το φιλότιμο και των δύο χωρών μας, και το κάνουν με μεγάλη ικανότητα.

Η αγορά των F-35 από την Ελλάδα είναι πολύ σημαντική. Είναι μόλις η όγδοη χώρα στην Ευρώπη που θα το κάνει και θα δείτε μία ενίσχυση στην αποτροπή, θα δείτε μεγαλύτερη διαλειτουργικότητα και αμυντική συνεργασία στο μέλλον μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, του συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ.

Εικόνα

Θέλω να το καταστήσω πολύ, πολύ, πολύ σαφές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Κάνουμε ασκήσεις με τους περισσότερους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και αυτό παρέχει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Και αυτό είναι τελικά που όλοι μας επιθυμούμε. Τα παιδιά μας δεν αξίζουν τίποτα λιγότερο και είναι τιμή μας να είμαστε εδώ με τους άνδρες και τις γυναίκες, στον Κόλπο της Σούδας. Είναι τιμή μου που γνώρισα τους πιλότους των F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας. Μου δίνει μία μικρή γεύση από το σπίτι (ΗΠΑ)».

Νωρίτερα, κατά την παροσίαση των F-35, o κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, τις οποίες χαρακτήρισε ισχυρές, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ως στόχο να επενδύσει στον τομέα της άμυνας.

Από την πλευρά του, ο κ. Φλώρος στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ και στις επαφές του εκεί, αλλά και στην εμπειρία του απο την παρουσίαση των F-35.

Εικόνα

Ο κ. Μπουρολιάς επεσήμανε ότι η άσκηση που πραγματοποιείται στην Κρήτη φανερώνει την ισχυρή θέληση Ελλάδας και ΗΠΑ να διατηρήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, κάνοντας λόγο για μία υποδειγματική συνεργασία.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τη στατική έκθεση των μαχητικών αεροσκαφών F-35, σκάφος της ακτοφυλακής των ΗΠΑ το οποίο συμμετέχει στην άσκηση, καθώς και την έδρα του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στην περιοχή του κόλπου της Σούδας όπου παρακολούθησε επίδειξη δύο ταχυπλόων στον κόλπο της Σούδας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε επίσης:

 

Στην Κρήτη Δένδιας, Φλώρος και Τσούνης για τα F35

 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά
 

 

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ