Στην Κρήτη, το βλέμμα των Ευρωπαίων για διακοπές

Τα μηνύματα που καταφθάνουν είναι ευοίωνα, αν κι ακόμα δεν έχει οριοθετηθεί το πότε και το πώς θα ανοίξει η σεζόν

Στην κορυφή των προτιμήσεων των Ευρωπαίων τουριστών βρίσκεται η Κρήτη, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο Γραμματέας του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, Δημήτρης Διβόλης.

Τα μηνύματα που καταφθάνουν είναι ευοίωνα, αν κι ακόμα δεν έχει οριοθετηθεί το πότε και το πώς θα ανοίξει η σεζόν. Οι ημερομηνίες και τα προγράμματα συνεχώς μεταβάλλονται. Το χρονοδιάγραμμα που έχει προκριθεί, εσχάτως, είναι η 1η Ιουλίου.

Μοναδική σταθερά, η θέση της Κρήτης και της Ελλάδας στις λίστες των (εν δυνάμει) ταξιδιωτών. Καθοριστικό ρόλο παίζει ο τρόπος διαχείρισης του κορωνοϊού στην πατρίδα μας. “Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό” - είπε ο κ. Διβόλης.

Τουρίστες και επιχειρηματίες στον κλάδο περιμένουν το πράσινο φως από την ΕΕ και από τις κυβερνήσεις τους, για να ξεκινά να κυλά νερό στον... μύλο των μετακινήσεων και του συγκεκριμένου οικονομικού τομέα.

Το πρώτο... σφύριγμα, θα δοθεί με το άνοιγμα των συνόρων και την επανέναρξη των πτήσεων. Η αρχή μπορεί να γίνει από τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας, εντός των πόλεων.

Ο εσωτερικός τουρισμός, όμως, όσο ευπρόσδεκτος κι αν είναι, “δεν μας σώζει”, ξεκαθαρίζει ο κ. Διβόλης και εξηγεί πως – εν προκειμένω- η διάρκεια της διανομής είναι μικρότερη, ο κόσμος που θα μπορεί εν τέλει να ταξιδέψει λιγοστός.

Πρόθεση υπάρχει, χρήματα;

“Τα παραλιακά ξενοδοχεία, που είναι η πιο βαριά βιομηχανία μας, είναι έτοιμα να ανοίξουν” - τόνισε ο κ. Διβόλης, αρκεί βεβαίως να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές που θα εξασφαλίζουν τις ασφαλιστικές δικλείδες που χρειάζονται για την υγεία των εργαζομένων και των πελατών.

“Ατομική ευθύνη υπάρχει και πρέπει να υπάρχει, αλλά σίγουρα θέλουμε ένα ευρωπαϊκό πρωτόκολλο οδηγιών, για τα μέτρα προστασίας που θα χρειαστεί να πάρουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία κλπ)” - σχολίασε ο Γραμματέας του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης.

Κάπου εδώ έρχεται να προστεθεί και η εκπαίδευση του προσωπικού. “Το βασικό είναι ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε. Περιμένουμε το πράσινο φως για να ξεκινήσουμε με ασφάλεια” - επανέλαβε ο κ. Διβόλης, αναφέροντας ότι ο βασικός λόγος της έντονης επιθυμίας για (επαν)έναρξη των δραστηριοτήτων στον επιχειρηματικό τουριστικό κλάδο είναι οι πολλές χιλιάδες εργαζομένων, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον... αέρα. “Οι επιχειρηματίες σκέφτονται το προσωπικό. Όλοι οι άνθρωποι που δουλεύουν στον τουρισμό σταμάτησαν από τον Νοέμβρη. Θα είναι εφιαλτικό το σενάριο να ξαναδουλέψουν μετά από 18 μήνες, δηλαδή την επόμενη σεζόν κι όχι εφέτος”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ