Γ. Κεφαλογιάννης: "Σε 7 με 8 χρόνια θα είναι έτοιμος ο νέος ΒΟΑΚ"

Γ. Κεφαλογιάννης: "Σε 7 με 8 χρόνια θα είναι έτοιμος ο νέος ΒΟΑΚ"

Στο Δήμο Μαλεβιζίου ο Υφυπουργός Υποδομών - Τί είπε για τον αυτοκινητόδρομο της Κρήτης

Το Δήμο Μαλεβιζίου επισκέφθηκε το πρωί της Κυριακής ο Υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης και μετείχε σε σύσκεψη παρουσία του δημάρχου Μενέλαου Μποκέα, του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη, του βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ Μάξιμου Σενετάκη και του προέδρου της ΝΟΔΕ Ηρακλείου Βαγγέλη Καρκανάκη.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα έργα υποδομών που έχει ανάγκη ο Δήμος, με πρωταρχικά την απρόσκοπτη ολοκλήρωση των κόμβων Αγίας Πελαγίας και Αχλάδας και τον προγραμματισμό υλοποίησης του κόμβου Λυγαριάς επί του ΒΟΑΚ. 

"Τον Ιούλιο του 2019 όταν αναλάβαμε το Υπουργείο, βρεθήκαμε μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη για τον ΒΟΑΚ: Δεν είχε γίνει τίποτα, καμία προμελέτη. Σε δύο μήνες από τώρα θα πάρουμε τις περιβαλλοντικές μελέτες. Το 2022 θα έχουμε ανάδοχο και θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Ωριμάζουμε και κάποια έργα σε ο,τι αφορά το έργο του Λασιθίου. Την επόμενη 7ετια με 8ετια θα έχει ολοκληρωθεί το έργο. Χρειάζονται παρεμβάσεις στα υπάρχοντα σημεία για να μην θρηνούμε θύματα", τόνισε ο Υφυπουργός Υποδομών αναφέρομενος στον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης, μετά και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σε τοπικό επίπεδο, με φόντο την ομιλία του Κώστα Καραμανλή στη Βουλή. 

"Θα μιλάμε για έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο", συνέχισε ο κ. Κεφαλογιάννης και προανήγγειλε ότι σε 2-3 βδομάδες θα ερθει ξανά με τον Γιώργο Καραγιάννη, γραμματέα του Υπουργείου και θα επισκεφθούν όλους τους νομούς για να παρουσιάσουν τις χαράξεις. 

"Τους επόμενους μήνες, όλα αυτά πού θα μπουν στην πράξη, θα αλλάξουν την εικόνα της περιοχής. Το Υπουργείο αυτή τη στιγμή προχωράει στην ολοκλήρωση των μελετών για τον ΒΟΑΚ προκειμένου να προωθηθούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έτσι ώστε να πάρουμε τους περιβαλλοντικούς όρους, και του χρόνου τέτοια εποχή να μπορούμε να δημοπρατούμε το έργο" είπε χαρακτηριστικά. 

 

μαλεβιζι

Μ. Μποκέας: "Το Μαλεβίζι αλλάζει όψη" 

"Είναι ιδιαίτερα σημαντικό που ο κ. Κεφαλογιάννης είναι Υφυπουργός Υποδομών, διότι γνωρίζει την περιοχή, γνωρίζει τα θέματα και έχει τη διάθεση να βοηθήσει. Έχουμε κάνει τα πρώτα βήματα: Έχει χρηματοδοτήσει ένα πάρα πολύ σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο για την περιοχή της Αγίας Μαρίνας στο Τσαλικακι. Ο κ. Κεφαλογιαννης γνωρίζει τι χρειάζεται η περιοχή για να αλλάξει επίπεδο: και τα επόμενα αντιπλημμυρικά και τις αναπλάσεις τις απαραίτητες, τις διανοίξεις οδών σε κρίσιμα σημεία όπως είναι το Γάζι και η Αμμουδαρα" τόνισε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας 

Όπως πρόσθεσε ο Δήμαρχος: "Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας να δούμε ποιες είναι οι δυνατότητες εκείνες μέσα από μελέτες που έχουμε ξεκινήσει, για να αναπλάσουμε πολύ σημαντικά σημεία του Δήμου, όπως είναι η Αμμουδαρα, το Γαζι και η Αγία Πελαγία και αλλά πολύ χρήσιμα κομμάτια του Δήμου για αποσυμφορησουν κυκλοφοριακά την περιοχή". 

Ααφερόμενος στο νέο αυτοκινητόδρομο της Κρήτης, ο κ. Μποκέας σημείωσε: "Ο ΒΟΑΚ είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Έχουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και διεργασίες που έχουν ξεκινήσει ήδη, θέλω να πιστεύω ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες εργασίες για να μπορέσουμε του χρόνου  να παραχωρήσουμε στην κυκλοφορία και τους δύο κόμβους: και της Αγίας Πελαγίας και της Αχλαδας". 

Μ. Κεφαλογιάννης: "Το Μαλεβίζι είναι ο πιο αναπτυσσόμενος δήμος στην Ελλάδα"

"Θα βοηθήσουμε έναν Δήμο που είναι ιδιαίτερος. Ο Δήμος Μαλεβιζιου έχει τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές. Θέλουμε να είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες στην αναπτυξιακή προσπάθεια που κάνει ο Δήμος. Είναι πάρα πολλά τα προβλήματα, αλλά και τεράστιες οι ευκαιρίες. Είναι ο πιο ταχέως αναπτυσσόμενος Δήμος σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρόν και σε αυτή την προσπάθεια θα είμαστε παρόντες. Η περίπτωση του Μαλεβιζιου είναι μοναδική", τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης. 

Ο κ. Κεφαλογιάννης, πρόσθεσε ότι "θα πρέπει να δούμε τον νομό Ηρακλείου με οραματική ματιά". 

Κάπρι ή Μονακό το Μαλεβίζι;

"Ο δήμος Μαλεβιζίου μπορεί αν γίνει "Καπρι", είπε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, με τον βουλευτή Ηρακλείου Μάξιμο Σενετάκη να προσθέτει ότι "μπορεί να γίνει Μονακό"!

"Την ανάπτυξη θα πρέπει να δούμε με ένα σωστό σχέδιο πόλης", σημείωσε ο κ. Σενετάκης. 

Το υπόμνημα του Δημάρχου

Υπόμνημα με τις ανάγκες που καταγράφονται στο Δήμο, όσο αφορά τα έργα υποδομών, παρέδωσε στον Υφυπουργό, ο Μενέλαος Μποκέας:

"Σας καλωσορίζουμε στον τόπο μας, το Μαλεβίζι. Έναν τόπο με υψηλή αναπτυξιακή προοπτική που χτίζει με σταθερά βήματα τη νέα του δυναμική ταυτότητα. Σήμερα το Μαλεβίζι χαράσσει ένα σύνθετο, αλλά αναγκαίο αναπτυξιακό σχέδιο, που χτίζεται σε συνεργασία με τις τοπικές μας κοινωνίες, με ανοιχτό διάλογο και ενότητα.

Ωστόσο πρόκειται για ένα Δήμο με σύνθετα χαρακτηριστικά, που αντιμετωπίζει πολλαπλά ζητήματα υποδομών. Η υλοποίηση εστιασμένων παρεμβάσεων είναι ζητούμενο για τους δημότες μας, καθώς σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια και την καθημερινότητά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, και αφού σας ευχαριστήσουμε για την έμπρακτη στήριξή σας στον τόπο μας, θα θέλαμε να σας παραθέσουμε συνοπτικά ορισμένα χαρακτηριστικά μεγάλα θέματα υποδομών που απασχολούν το Μαλεβίζι:

  • Η απρόσκοπτη ολοκλήρωση του έργου των κόμβων Αγίας Πελαγίας και Αχλάδας. Πληροφορηθήκαμε με ικανοποίηση την ανάθεση Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου, από τη Γενική Γραμματεία Υποδομών, σε θέματα που αφορούν στη σύνταξη Γεωτεχνικής και Στατικής Μελέτης τοίχων αντιστήριξης για την αποκατάσταση πρανών επιχώματος/ορύγματος στον κόμβο Αγίας Πελαγίας.
  • Ο προγραμματισμός για ένα αναγκαίο έργο: του κόμβου Λυγαριάς επί του ΒΟΑΚ.
  •  Η βελτίωση - αναβάθμιση του κόμβου της Αχλάδας έτσι ώστε να δοθεί δυνατότητα εισόδου από το Ρέθυμνο προς την Αχλάδα, αλλά και δυνατότητα εξόδου από την Αχλάδα προς το Ηράκλειο.
  • Η εκπόνηση νέας κυκλοφοριακής μελέτης στο σημείο του κόμβου της Αγίας Πελαγίας, ώστε με την κατάλληλη εργοταξιακή σήμανση να δοθεί μια προσωρινή λύση που να επιτρέπει την είσοδο από το ΒΟΑΚ από Ηράκλειο προς Αγία Πελαγία και από Αγία Πελαγία προς Ρέθυμνο έως ότου ολοκληρωθεί το έργο.
  • Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο Μαλεβίζι για την ολοκλήρωση της αντιπλημμυρικής θωράκισης στη Δημοτική Ενότητα Γαζίου, αλλά και τους οικισμούς του Μαλεβιζίου. Στο πλαίσιο αυτό σας ευχαριστούμε για τη στήριξή σας στο έργο της οδού 16 Μαρτύρων στο Τσαλικάκι. Με τη χρηματοδότησή σας, ύψους 768.000,00€, έχει ήδη μπει σε τροχιά υλοποίησης ένα έργο πνοής και αξιοπρέπειας όχι μόνο για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και των συνθηκών οδικής ασφάλειας, αλλά και για να πάψει η περιοχή να βουλιάζει με την πρώτη βροχή.
  • Ανάπλαση κεντρικής οδικής αρτηρίας Αμμουδάρας. Είναι οδός ιδιαίτερης σημασίας καθώς διατρέχει το παραλιακό μέτωπο και το συνδέει με το Ηράκλειο. Στόχος μας η ανάδειξη της περιοχής που αποτελεί κατεξοχήν τουριστικό πόλο, με ομοιογενές δίκτυο ποδηλατόδρομων και πεζοδρομίων, εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες, σωστή διαχείριση της κυκλοφορίας και της στάθμευσης των αυτοκινήτων,  υπογειοποίηση δικτύου ηλεκτροφωτισμού, φυτεύσεις κ.α.
  • Διανοίξεις οδών στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας. Ο Δήμος μας βρίσκεται σε διαδικασία εκπόνησης σχεδίων δράσης στο πλαίσιο των αναγκών πολιτικής προστασίας. Στην κατεύθυνση αυτή, υπάρχει διαπιστωμένη ανάγκη διανοίξεων οδών στην πόλη του Γαζίου. Τα έργα αυτά θα ενισχύσουν παράλληλα, το σχεδιασμό μας στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που εκπονούμε, ειδικά στην περιοχή της Αμμουδάρας, μια κατεξοχήν τουριστική περιοχή. Στην κατεύθυνση αυτή θα θέλαμε τη συνδρομή σας, για τη χρηματοδότηση των έργων.
  • Σχέδια πόλης. O Δήμος Μαλεβιζίου βρίσκεται στη διαδικασία εκπόνησης Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου για τη Δημοτική Ενότητα Γαζίου, το οποίο ολοκληρώνεται το Μάρτιο. Ζητούμενο για εμάς είναι η τελική έγκρισή του, αλλά και η εκπόνηση «Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Μαλεβιζίου» προκειμένου να υπάρξει επιτέλους σχεδιασμός χρήσεων γης σε όλη την επικράτεια του Δήμου. Στο πλαίσιο αυτό, χρειαζόμαστε και τη δική σας παρέμβαση προκειμένου να υπάρξει τροπολογία για τη θεσμοθέτηση και τη νομική κατοχύρωση του αιτήματός μας, το ποσό από τις τακτοποιήσεις των αυθαιρέτων να επιστρέφει στους Δήμους για να μπορούν να χρηματοδοτούν τις αναγκαίες πολεοδομικές μελέτες.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας στο πλαίσιο του απαιτητικού χαρτοφυλακίου που έχετε αναλάβει, σας ευχαριστούμε εκ  των προτέρων για την ανταπόκριση". 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ