Στο έλεος βανδάλων και αδιαφορίας η κοινότητα κωφών!

Στο έλεος βανδάλων και αδιαφορίας η κοινότητα κωφών!

Οργισμένη παρέμβαση του Σωματείου "Κάντια", μετά τις νέες καταστροφές στο χώρο που συστεγάζεται με τον Αθλητικό Σύλλογο Κωφών "Μίνωας"

Την οργισμένη αντίδραση του Σωματείου Κωφών και Βαρήκοων Ν. Ηρακλείου «Κάντια» προκάλεσαν οι νέες καταστροφές που διαπιστώθηκαν πριν λίγες ημέρες στο χώρο του Σωματείου, στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης. 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση το Σωματείο εδώ και 7 χρόνια βρίσκεται εκτός λειτουργίας και ο χώρος είναι κλειστός, καθώς έχει υποστεί πολλές ζημιές, φθορές και βανδαλισμούς, με αποτέλεσμα να κρίνεται ακατάλληλος".
Να σημειωθεί ότι στον ίδιο χώρο φιλοξενείται και ο Αθλητικός Σύλλογος Κωφών Ν. Ηρακλείου «Μίνωας».

Μέχρι και σήμερα, όπως επισημαίνεται, έχουν γίνει επανειλημμένες προσπάθειες και αιτήματα στο Δήμο για εύρεση καινούριου χώρου, με κατάλληλες και αξιοπρεπείς συνθήκες,  χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Ο Πρόεδρος του Σωματείου, έχει αναγκαστεί να «μεταφέρει» το Σωματείο και τη λειτουργία του στο σπίτι του (!), προκειμένου να μη σταματήσει εντελώς τη δράση και λειτουργία του.
Στην ανακοίνωσή του το Σωματείο τονίζει ότι πλέον "θέλουν να δουν πράξεις και όχι υποσχέσεις και λόγια" 

Γραφεία Κωφών

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

"Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020, ο Πρόεδρος του Σωματείου Κωφών και Βαρήκοων Ν. Ηρακλείου «Κάντια», Γιάννης Ζυμβραγουδάκη, μετέβη στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης, όπου και βρίσκεται ο χώρος του Σωματείου, διαπιστώνοντας για 7η συνεχόμενη χρονιά επιπλέον καταστροφές στο χώρο του Σωματείου. Στο χώρο μετέβησαν και τρεις αστυνομικοί, οι οποίοι έλεγξαν και κατέγραψαν τις ζημιές.

Το Σωματείο εδώ και 7 χρόνια βρίσκεται εκτός λειτουργίας και ο χώρος είναι κλειστός, καθώς έχει υποστεί πολλές ζημιές, φθορές και βανδαλισμούς, με αποτέλεσμα να κρίνεται ακατάλληλος.

Στο Σωματείο Κωφών και Βαρήκοων Ν. Ηρακλείου «Κάντια», φιλοξενείται και ο Αθλητικός Σύλλογος Κωφών Ν. Ηρακλείου «Μίνωας». Ολόκληρη η Κοινότητα κωφών του Ηρακλείου ερχόμαστε, λοιπόν, αντιμέτωποι με σοβαρά εμπόδια που αφορούν στην πρόσβασή μας στην κοινωνία και την ισότιμη αντιμετώπισή μας.

Η έλλειψη χώρου για τη στέγαση του Σωματείου, συνεπάγεται την αδυναμία συνεύρεσης όλων των μελών μαζί και τη διατήρηση μιας ουσιαστικής επαφής, θέτοντας εμπόδια στην κοινωνικοποίηση. Όταν δεν υπάρχει ένας χώρος στον οποίο μπορούμε να πηγαίνουμε, να ανταλλάσσουμε απόψεις, εμπειρίες, αλλά και νέα της καθημερινότητας, η κοινωνικοποίηση επηρεάζεται σημαντικά, ενώ σταδιακά οδηγεί στην αποξένωση των κωφών. Αρκεί να σκεφτεί κανείς, ότι οι κωφοί δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω τηλεφώνου –εύκολα, γρήγορα και άμεσα-, όπως οι ακούοντες. Χρειάζονται την δια ζώσης επαφή και επικοινωνία, η οποία είναι πολύ αποτελεσματικότερη σε σχέση με την επικοινωνία μέσω κάμερας. Επιπλέον, η έλλειψη χώρου θέτει εμπόδια στην διοργάνωση ομιλιών και ημερίδων, στην ενημέρωση των μελών για τις εξελίξεις και θέματα που τους αφορούν, καθώς και πολλά άλλα. Ακόμη, η περιοχή της Αγίας Αικατερίνης στην οποία βρίσκεται ο χώρος, είναι μια περιοχή δύσκολα προσβάσιμη, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Δυσκολίες και εμπόδια παντού, υποστήριξη πουθενά! Εδώ και 7 χρόνια, χρειάζεται να παλεύουμε και να διεκδικούμε ακόμη και το πλέον αυτονόητο. Να έχουμε ένα χώρο στον οποίο θα στεγάζεται το Σωματείο μας!

Γίνεται, λοιπόν, εύκολα αντιληπτό ότι η εύρεση ενός κατάλληλου χώρου για να στεγάσουμε το Σωματείο μας είναι ζωτικής σημασίας για την Κοινότητά μας και την διατήρηση της ταυτότητάς μας.

Τα τελευταία 7 χρόνια μέχρι και σήμερα, έχουν γίνει επανειλημμένες προσπάθειες και αιτήματα στο Δήμο για εύρεση καινούριου χώρου, με κατάλληλες και αξιοπρεπείς συνθήκες. Ο ίδιος ο πρόεδρος του Σωματείου έχει μεταβεί πολλές φορές στο Δήμο, εκφράζοντας το αίτημα ολόκληρης της Κοινότητας των κωφών που διαμένουν στο Ηράκλειο, χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Ο Πρόεδρος του Σωματείου, έχει αναγκαστεί να «μεταφέρει» το Σωματείο και τη λειτουργία του στο σπίτι του (!), προκειμένου να μη σταματήσει εντελώς τη δράση και λειτουργία του.

Το σωματείο Κωφών και Βαρήκοων Ν. Ηρακλείου «Κάντια», ο Αθλητικός Σύλλογος Κωφών Ν. Ηρακλείου «Μίνωας», αλλά και σύσσωμη η Κοινότητα κωφών Ηρακλείου, επιθυμούμε να γνωστοποιηθούν α) οι συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στο χώρο που στεγαζόταν το σωματείο μας, με αποτέλεσμα τη μη λειτουργία του και β) οι επιζήμιες συνέπειες που έχει αυτό στους κωφούς. Θέλουμε οι πολίτες του Ηρακλείου να γνωρίζουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε καθημερινά οι κωφοί και ζητούμε  τη στήριξη όλων σας και την υποστήριξη του αιτήματός μας για διάθεση από το Δήμο ενός κατάλληλου χώρου για το Σωματείο μας. Ζητάμε από το Δήμο και τους αρμόδιους φορείς –δημόσια πλέον– να παρέχουν στους κωφούς την ευκαιρία να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, παραχωρώντας ένα χώρο για τη λειτουργία του Σωματείου. Αυτή τη φορά θέλουμε να δούμε πράξεις και όχι λόγια και υποσχέσεις!

Με εκτίμηση,

Σωματείο κωφών και βαρήκοων Ν. Ηρακλείου «ΚΑΝΤΙΑ»"

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ