Στο επίκεντρο η πυροπροστασία του πευκοδάσους στη Βιάννου

Newsroom
Newsroom

Σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με τη συμμετοχή των συναρμοδίων φορέων

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 15 Μαρτίου, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στο Ηράκλειο, με πρωτοβουλία της Γραμματέως Μαρίας Κοζυράκη για την πυροπροστασία του πευκοδάσους στο Δήμο Βιάννου.

Συμμετείχαν ο διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κρήτης  αρχιπύραρχος Γ. Τσικαλάς, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηρακλείου Ν. Συριγωνάκης, ο δήμαρχος Βιάννου Μ. Σταυρακάκης, ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Κρήτης Εμμ. Παραβολιδάκης, ο αντιδήμαρχος Βιάννου Χ. Τριγωνάκης, ο διοικητής Π.Υ. Ηρακλείου πύραρχος Μ. Σεληνιωτάκης, τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ Αν. Γιγαντίδου και Ι. Σπανουδάκης, ο επιθεωρητής Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Κρήτης Αν. Ιωάννου, ο αν. διευθυντής Δασών Ηρακλείου Ι. Ασπετάκης, στελέχη της Π.Υ. Ηρακλείου και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Βιάννου, στελέχη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και της Περιφέρειας Κρήτης.

Πυροπροστασία πευκόδασος Βιάννου

Η Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έθεσε αρχικά το πλαίσιο της τεχνικής σύσκεψης αναφορικά με τη συγκεκριμένη περιοχή που διαθέτει πολύ υψηλό βαθμό επικινδυνότητας ως προς την πιθανότητα εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς, εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου (1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2023) και στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι προχώρησαν σε λεπτομερή παρουσίαση του βραχυπρόθεσμου σχεδιασμού πρόληψης και επιχειρησιακής προετοιμασίας και ειδικότερα, των δυνατοτήτων και των περιορισμών που αφορούν στην ετοιμότητα, τα προληπτικά μέτρα και τις απαιτούμενες δράσεις των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών που συμμετείχαν στη συνάντηση.

Πυροπροστασία πευκόδασος Βιάννου

Στο τέλος της ιδιαίτερα εποικοδομητικής συνάντησης συμφωνήθηκαν μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο των δέσμιων αρμοδιοτήτων κάθε φορέα που συμμετείχε καθώς και με την απαραίτητη συνεργασία και κινητοποίηση όλων των παρευρισκόμενων, να υλοποιηθεί άμεσα καθαρισμός και ενέργειες βελτίωσης των δασικών δρόμων εντός του πευκοδάσους Βιάννου, να υποστηριχτεί η κατάσταση ετοιμότητας του Δήμου Βιάννου με τη διενέργεια άσκησης επί χάρτου στην περιοχή της Κάτω Σύμης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχεδίου ΙΟΛΑΟΣ  (αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών), και να προχωρήσει επειγόντως η προμήθεια και εγκατάσταση ανοικτών δεξαμενών στη συνολική έκταση της δασικής περιοχής και σε θέσεις που έχει εντοπίσει ο Δήμος Βιάννου, για τις ανάγκες της αεροπυρόσβεσης κατά τη διάρκεια κατάσβεσης υπαίθριων πυρκαγιών με εναέρια μέσα.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ