Στο Famalicão της Πορτογαλίας το Γυμνάσιο Αρχανών

Στο Famalicão της Πορτογαλίας το Γυμνάσιο Αρχανών
Newsroom
Newsroom

 Το πρόγραμμα έκλεισε με ανατροφοδότηση και με τις αποστολές να ανανεώνουν το ραντεβού τους σε ένα περίπου μήνα στην Καλαβρία της Ιταλίας.

Μετά την εξαιρετική φιλοξενία των εταίρων στις Αρχάνες,  το πρόγραμμα Erasmus+ "Children's Rights in Digital Stories" (2019-1-SK01-KA229-060677),  συνεχίστηκε για το Γυμνάσιο Αρχανών, την εβδομάδα 16-20 Μαΐου 2022, στο Famalicão της Πορτογαλίας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή  Ribeirão, σαράντα περίπου χιλιόμετρα βόρεια, βορειανατολικά του Πόρτο.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση από το σχολείο:

"Την ελληνική αποστολή αποτελούσαν οι καθηγητές κ. Αλεξάκη Μαρία-Ελένη (υπεύθυνη προγράμματος ) , κ. Τυλλιανάκης Εμμανουήλ και οι μαθήτριες της Β' Τάξης Ουσταμανωλάκη Αθηνά, Παχάκη Εμμανουέλα, Παχάκη Κων/να, Ρεθεμνιωτάκη Αναστασία και Τζορμπατζάκη Μελίνα.  

Οι μαθητές και των τεσσάρων εταίρων Πορτογαλίας, Σλοβακίας, Ιταλίας και Ελλάδας, συνέχισαν και σε αυτή την κινητικότητα  τη δημιουργία ψηφιακών ιστοριών σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών, όπως αυτά περιγράφονται στη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού η οποία υιοθετήθηκε από τη Γ.Σ. του ΟΗΕ ( 20/11/1989 ).

Η εβδομάδα ξεκίνησε με μια πολύ όμορφη τελετή υποδοχής από τους Πορτογάλους φίλους μας και συνεχίστηκε με την ξενάγηση καθηγητών και μαθητών στους χώρους του σχολείου. Στη συνέχεια οι μαθητές όλων των χωρών συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες που στόχο είχαν τη γνωριμία και τη δημιουργία κλίματος οικειότητας μεταξύ τους, ενώ οι καθηγητές συζήτησαν τις λεπτομέρειες του προγράμματος των επόμενων ημερών, αλλά και την επικείμενη και τελευταία κινητικότητα του προγράμματος στην Ιταλία (19-25 Ιουνίου). Αργά το μεσημέρι οι αποστολές έγιναν δεκτές στο δημαρχείο της πόλης από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας  και Κατάρτισης του Famalicão , ο οποίος  μετά από ένα θερμό καλωσόρισμα  προσέφερε σε όλους  αναμνηστικά δώρα. Η μέρα έκλεισε με περιήγηση στο κέντρο της πόλης.

Γυμνάσιο Αρχανών Πορτογαλια

Την επόμενη ημέρα οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες βιντεοσκόπησαν, επεξεργάστηκαν και συνέθεσαν  μικρές ψηφιακές ιστορίες για τα δικαιώματα των παιδιών. Τα γυρίσματα των ψηφιακών ιστοριών έγιναν στους χώρους του σχολείου αλλά και στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Ακολούθησε πικ-νικ στο πανέμορφο και καταπράσινο πάρκο της περιοχής. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι αποστολές επισκέφτηκαν τη Μπράγκα,  μια από τις ωραιότερες και αρχαιότερες πόλεις της Πορτογαλίας με περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια ιστορίας.

Το πρόγραμμα της  επόμενης ημέρας περιελάμβανε εντυπωσιακή ξενάγηση στα ωραιότερα αξιοθέατα του πανέμορφου Πόρτο, η οποία συνοδεύτηκε με βαρκάδα στον ποταμό Ντούρο και κατέληξε με μια μικρή βόλτα στις ακτές του Ατλαντικού.

Την τέταρτη ημέρα οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήριο ζωγραφικής στη διάρκεια του οποίου  αποτύπωσαν σε έναν εντυπωσιακό καμβά 2 Χ 2,5μ. "το δικαίωμα στη γνώμη" (The Right to Have an Opinion) , ολοκλήρωσαν τα γυρίσματα των ψηφιακών ιστοριών τους, μόνταραν τα βίντεό τους και παρουσίασαν στο αμφιθέατρο του σχολείου τις εξαιρετικές εργασίες  τους  αποσπώντας  συγχαρητήρια και  χειροκροτήματα από  όλους. Η ημέρα και ουσιαστικά η κινητικότητα έκλεισε με δείπνο προς τιμήν όλων των αποστολών και  με μια υπέροχη γιορτή με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς που διοργάνωσαν οι οικοδεσπότες Πορτογάλοι .

Γυμνάσιο Αρχανών Πορτογαλια

 Το πρόγραμμα έκλεισε με ανατροφοδότηση και με τις αποστολές να ανανεώνουν το ραντεβού τους σε ένα περίπου μήνα στην Καλαβρία της Ιταλίας.

Οι εντυπώσεις που για μια ακόμα φορά άφησε η αποστολή του σχολείου μας ήταν εξαιρετικές. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας εκπροσώπησαν επάξια τη χώρα μας και παράλληλα συναναστράφηκαν και συνεργάστηκαν με ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας και πολιτισμού, γνώρισαν  τα ήθη, τα έθιμα και τη γαστρονομία μιας διαφορετικής χώρας, αντάλλαξαν εκπαιδευτικές πρακτικές, εμπλούτισαν τις γλωσσικές και ψηφιακές τους δεξιότητες και γύρισαν πίσω με εμπειρίες και εικόνες μοναδικές. 

Το Γυμνάσιο Αρχανών ως Διαπιστευμένο Σχολείο Erasmus+ (Accredited School) την περίοδο 2021-27, «βάζει πλώρη» για τις επόμενες κινητικότητές του και τα επόμενα επιμορφωτικά του προγράμματα βελτιώνοντας συνεχώς το έμψυχο μαθητικό και εκπαιδευτικό του προσωπικό και εκπροσωπώντας με υπερηφάνεια τη χώρα μας και την περιοχή μας στο εξωτερικό".

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ