Στο ...περίμενε της Πολιτείας ο πρωτογενής τομέας στην Κρήτη

Στο ...περίμενε της Πολιτείας ο πρωτογενής τομέας στην Κρήτη

Σε πρώτο πλάνο οι αποζημιώσεις σε ελαιοπαραγωγούς

“Μεγάλος προβληματισμός και αβεβαιότητα” για το αύριο, επικρατεί στην ύπαιθρο της Κρήτης.

Ο αγροτικός κόσμος του νησιού περιμένει σαν “μάννα εξ ουρανού” την κρατική βοήθεια , προκειμένου το... κάρο της παραγωγής να ξεκολλήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται από τις λάσπες και να μπει σταδιακά στις ράγες της ομαλότητας.

“Ανυπομονούμε να δούμε τι θα γίνει με τα 150 εκατομμύρια ευρώ” λέει στο Cretalive ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης. “Θα είναι τεράστια αδικία να μην δοθούν στους ελαιοπαραγωγούς. Τα οικονομικά και τα εμπορικά στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει, αποτυπώνουν επίσημα τη ζημιά που έχουν υποστεί. Περιμένουμε λοιπόν πότε και πώς θα μοιραστούν αυτά τα χρήματα”.

Επιβεβλημένη θεωρείται και η στήριξη των οινοπαραγωγών. Τα ερωτηματικά είναι πολλά και το πρόβλημα αρκετά μεγάλο: Οι χώροι εστίασης είναι κλειστοί, ο τουρισμός δεν έχει “ξυπνήσει” ακόμα από την “χειμερία νάρκη” και τόνοι κρασιού βρίσκονται σε... αχρηστία. Οι εμπορικές πράξεις γίνονται με το σταγονόμετρο, κι αν συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση, δεν θα γίνονται καθόλου το αμέσως επόμενο διάστημα.

Επ’ αυτού, για την αποσυμφόρηση των δεξαμενών (κατ’ επέκταση και των οινοπαραγωγών), “έχουμε καταθέσει επίσημη και εμπεριστατωμένη πρόταση στον Υπουργό από τις 24 Μαρτίου, και περιμένουμε την απάντησή του” υπογραμμίζει ο κ. Χιλετζάκης.

Για τα επιτραπέζια σταφύλια τώρα, - να χτυπήσουμε ξύλο – προμηνύεται μία καλή χρονιά, παρόλο που δεν έχει καταβληθεί ακόμα το 35% του φυτικού και του ζωικού κεφαλαίου για τις ζημιές του 2019.

Η Ένωση Ηρακλείου ζητά την “άμεση” τακτοποίηση και αυτής της εκκρεμότητας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ