Στον Ψηλορείτη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στη μνήμη της Γεωργίας

Newsroom
Newsroom

Εκδήλωση εκπαιδευτικού χαρακτήρα με σκοπό την ανάδειξη και προστασία της φυσικής κληρονομιάς της περιοχής

Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, Τετάρτη 5η Ιουνίου 2024, το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Ψηλορείτη και το ΚΕΠΕΑ (ΚΠΕ) Ανωγείων διοργάνωσαν φιλοπεριβαλλοντική εκδήλωση εκπαιδευτικού χαρακτήρα με σκοπό την ανάδειξη και προστασία της φυσικής κληρονομιάς της περιοχής, σε συνέχεια των δράσεων που ξεκίνησαν πέρσι στη μνήμη της Δασολόγου Γεωργίας Ξυλούρη και σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, το Δήμο Ανωγείων, το ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης ΑΑΕ ΟΤΑ, τις Δασικές Υπηρεσίες Κρήτης, το Παράρτημα Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ και την ΚΟΙΝΣΕΠ Ν-Ιδαία Συνεργασία.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

"Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων υποδέχτηκαν μαθητές και μαθήτριες της 6ης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ανωγείων στο Κέντρο Ενημέρωσης του Γεωπάρκου Ψηλορείτη. Μετά από ενημέρωση των παιδιών σχετικά με τη γεωλογική κληρονομιά της περιοχής και τη βιοποικιλότητα του τόπου, παιδιά και ενήλικες δοκίμασαν τις συσκευές εικονικής περιήγησης (VR) σε περιοχές του Γεωπάρκου, βιώνοντας γνώριμα τοπία από διαφορετική οπτική!

359540056

Στη συνέχεια, όλη η ομάδα κατευθύνθηκε στο οροπέδιο της Στεφάνας ώστε να μιλήσουμε για την Ημέρα Περιβάλλοντος κάτω από τη δροσερή σκιά ενός αιωνόβιου πρίνου! Εκεί, οι επιστήμονες συζήτησαν με τα παιδιά για τα στοιχεία της χλωρίδας που συναντήσαμε στο πεδίο. Δασολόγοι, γεωλόγοι, βιολόγοι, γεωπόνοι κι εκπαιδευτικοί μίλησαν με τους μαθητές και τις μαθήτριες για τα φυτά που συναντάμε καθημερινά στο βουνό: πώς ξεχωρίζουμε τα διαφορετικά είδη δέντρων, γιατί κάποιοι θάμνοι έχουν αγκάθια και τι σχέση έχουν τα δέντρα και τα άλλα φυτά με τον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του; Ανταλλάσσοντας γνώσεις και ιστορίες για το φυσικό περιβάλλον του οποίου είμαστε μέρος, όλη η ομάδα επέστρεψε ξανά στο χωριό με τα παιδιά να δέχονται δώρα για τα ίδια και για το σχολείο τους από τη Διεύθυνση Δασών Χανίων και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ)! Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στο έντονα συμβολικό δώρο της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, από την οποία δόθηκαν στα παιδιά δύο νεαρά φυτά τρικοκιάς από σπόρους του δέντρου της τρικοκκιάς της Ζωμίνθου!

435456765

Η εκδήλωση έκλεισε με απολογιστική συζήτηση των εκπροσώπων των φορέων που παρευρέθηκαν στα Ανώγεια. Κατά τη συζήτηση αυτή, προέκυψαν νέες ιδέες για επιπλέον δράσεις με θέμα το φυσικό περιβάλλον του τόπου. 

Ευχαριστίες: oι διοργανωτές θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες της δράσης και, ειδικά, τα παιδιά που έλαβαν μέρος σ’ αυτήν την πολύωρη εκδήλωση και όσους και όσες ξεκίνησαν από πιο μακρινά μέρη του νησιού ώστε να μπορέσουν να παρευρεθούν! Ακόμα, ευχαριστούμε πολύ όσους και όσες αυθόρμητα έφεραν και προσέφεραν τοπικά κεράσματα, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι ο χαρακτήρας αυτών των εκδηλώσεων στη μνήμη της Γεωργίας Ξυλούρη δεν είναι τυπικός, αλλά στηρίζεται στην αίσθηση της προσφοράς στην κοινότητα.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ