Στους δρόμους φοιτητές και καθηγητές του ΕΛΜΕΠΑ για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Το Τμήμα Γεωπονίας τελεί υπό κατάληψη από την περασμένη Παρασκευή

Σειρά κινητοποιήσεων για να διεκδικήσουν το αυτονόητο, πραγματοποίησαν σήμερα οι φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ.

Φοιτητές, που έχουν στο πλευρό τους τη διοίκηση του Ιδρύματος, καθηγητές και διοικητικούς υπαλλήλους, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας και ακολούθησε πορεία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Αντίστοιχη κινητοποίηση θα γίνει και αύριο, Τρίτη 21 Μαρτίου.

Ήδη, από την περασμένη Παρασκευή, το Τμήμα τελεί υπό κατάληψη μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Φοιτητικού Συλλόγου.

Το «καυτό» θέμα της αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του Τμήματος δεν αφορά μονάχα στο ΕΛΜΕΠΑ αλλά είναι κάτι που απασχολεί Πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα και, μάλιστα, υπό κατάληψη τελούν και αντίστοιχα Τμήματα στο Μεσολόγγι στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Να σημειωθεί πως το Τμήμα του ΕΛΜΕΠΑ έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με τα παλαιότερα Τμήματα Πανεπιστημίων, στους αποφοίτων των οποίων δίδεται η Άδεια Άσκησης του Επαγγέλματος του Γεωπόνου, με 5 έτη σπουδών. Επιπλέον σήμερα το Τμήμα Γεωπονίας, όπως και τα παλαιότερα Τμήματα Γεωπονίας δίδει τίτλο αποφοίτου Master’s.

Πρόσφατα αξιολογήθηκε (και πιστοποιήθηκε) από την αρμόδια Εθνική Αρχή με άριστα (Α).

Η καθηγήτρια του Τμήματος Ελένη Γουμενάκη ανέφερε στο Cretalive πως γίνεται προσπάθεια να κατατεθεί σχετική τροπολογία από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στο νομοσχέδιο του ΕΛΓΟ Δήμητρα που συζητείται στο Βουλή. Μάλιστα, για το θέμα έχει τοποθετηθεί στην αρμόδια επιτροπή και ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ.

foitites

Παλιότερα, είχαν γίνει επαφές και είχε κατατεθεί αντίστοιχη τροπολογία που, όμως, αποσύρθηκε την ημέρα της κατάθεσης!

Η κ. Γουμενάκη τονίζει πως όλο το Ίδρυμα είναι στο πλευρό των φοιτητών, «προσπαθούμε το αυτονόητο, η Πολιτεία να σεβαστεί την Πολιτεία», αναφέρει.

Το αίτημα

Σε πρόσφατη συνάντηση με βουλευτές της Κρήτης, το Ίδρυμα είχε τονίσει, μεταξύ άλλων, τα εξής

«Οι Διπλωματούχοι μας αναμένεται να αυξηθούν ταχύτατα από τον Ιούνιο 2023. Σύσσωμη η Κοινότητα του ΕΛΜΕΠΑ (τα μέλη ΔΕΠ και λοιπού προσωπικού και οι φοιτητές), απαιτούν από την Ελληνική Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, στις απαιτούμενες, προφανείς και δίκαιες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε, σύμφωνα με τις αρχές της ισονομίας, της αναλογικότητας και της ίσης μεταχείρισης, να διασφαλιστεί άμεσα η δυνατότητα άσκησης του Επαγγέλματος του Γεωπόνου από τους Διπλωματούχους του Τμήματος Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ μαζί με τους Διπλωματούχους από όλα τα υφιστάμενα σήμερα συναφή παραδοσιακά Τμήματα Γεωπόνων των Ελληνικών Πανεπιστημίων. 

Επισημαίνεται ότι το ΓΕΩΤΕΕ, με σχετικές επιστολές προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, έχει επισημάνει επανειλημμένα την ανάγκη επιτάχυνσης και άμεσης ολοκλήρωσης των παραπάνω νομοθετικών ρυθμίσεων, δεδομένου ότι έχει ήδη γίνει δέκτης αιτήσεων εγγραφής σε αυτό ως Μελών των Διπλωματούχων των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που ιδρύθηκαν μεταγενέστερα της υπάρχουσας σχετικής νομοθεσίας (βλ. παραπάνω Π.Δ. 344/2000 και του άρθρου 41 του Ν. 4262/2014).

Το Επιμελητήριο αδυνατεί να δεχθεί τους αιτούντες αυτούς ως Μέλη του, με πλήρη δικαιώματα άσκησης του Επαγγέλματος του Γεωπόνου, ελλείψει σχετικής νομοθετικής πρόβλεψης, παρότι τα Τμήματα από τα οποία αποφοίτησαν έχουν ταυτόσημες σπουδές με εκείνες των παλαιότερων Πανεπιστημιακών Τμημάτων Γεωπονίας.

Το ζητούμενο. Απονομή δικαίου: Σε επέκταση των προβλέψεων του Π.Δ. 344/2000 «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού», να δρομολογηθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση ώστε στον κατάλογο των παλαιότερων Πανεπιστημιακών Τμημάτων Γεωπονίας στους αποφοίτους των οποίων « … επιτρέπεται η άσκηση του επαγγέλματος του γεωπόνου…» να προστεθεί  και το Τμήμα Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ, με δεδομένο ότι έχει τα πλήρη ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά, ταυτόσημα με εκείνα των παραπάνω, παλαιότερων Τμημάτων Γεωπονίας, δηλαδή την ιδρυτική του νομοθεσία και τις διατάξεις για 5-ετείς Σπουδές που αποδίδουν Τίτλο Integrated Master’s, αλλά και την επίσημη Πιστοποίηση διεθνούς ισχύος, ότι έχει αυτά τα χαρακτηριστικά σε Επίπεδο Αριστείας. Η διατύπωση του νέου νομοθετήματος θα πρέπει προφανώς να είναι ανοικτή ώστε να περιληφθούν και άλλα, νέα Τμήματα Γεωπονίας της χώρας που έχουν σήμερα ή θα αποκτήσουν στο μέλλον αυτά τα χαρακτηριστικά.»

Στην επιτροπή

Ο πρύτανης του Ιδρύματος, καθηγητής Νικόλαος Κατσαράκης σε σημείο της τοποθέτησής του στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, είχε, μεταξύ άλλων, επισημάνει τα εξής

«Να τονίσω, εδώ, ειδικά για το Τμήμα Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου ότι έχει πρόσφατα αξιολογηθεί,  πιστοποιηθεί το Πρόγραμμα Σπουδών από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και έχει επιτύχει την πλήρη συμμόρφωση του στις προϋποθέσεις, στα κριτήρια της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης. Έχει ουσιαστικά, για να το καταστήσω πιο σαφές,  πιστοποιηθεί με άριστα, με πλήρη συμμόρφωση στα κριτήρια της ΕΘΑΑΕ, καθώς επίσης παρέχει και ενιαίο και αδιάσπαστο μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Integrated Μasters επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Θεωρούμε, λοιπόν, τεράστια αδικία της ελληνικής πολιτείας απέναντι στους πτυχιούχους των τμημάτων γεωπονίας που ιδρύθηκαν μετά το 2014 και συγκεκριμένα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου να μην έχουν κανένα απολύτως επαγγελματικό δικαίωμα»

Συνάντηση Περιφερειάρχη Κρήτης με τον Πρύτανη του ΕΛΜΕΠΑ και εκπροσώπους του τμήματος Γεωπονίας 

elmepa

Νωρίτερα, με επικεφαλής τον Πρύτανη του ΕΛΜΕΠΑ, Νίκο Κατσαράκη, τον βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καθηγητές και φοιτητές, ενημέρωσαν τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για το θέμα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης, ο γεωπόνος υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου Χρήστος Στρατάκης, ο Πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας Μανόλης Ροδιτάκης, ο Κοσμήτορας της σχολής Γεωπονίας Νεκτάριος Παναγιώτης, το μέλος ΔΕΠ Ελένη Γουμενάκη κι εκπρόσωποι του φοιτητικού συλλόγου. 

Οι φοιτητές του τμήματος Γεωπονίας διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα στους διπλωματούχους του τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του ΕΛΜΕΠΑ δεν αποδίδονται τα Επαγγελματικά Δικαιώματα του Π.Ε. Γεωπόνου. 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε την πλήρη στήριξη του στο αίτημα των αποφοίτων διπλωματούχων του τμήματος Γεωπονίας προκειμένου να τους αναγνωριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα. 

 

 

 

Δείτε επίσης:

Λουκέτο στη Σχολή Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ: Οι φοιτητές προχωρούν σε κινητοποιήσεις!

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ