Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου κατά Δήμου Φαιστού… για την Καθαριότητα!
Ανακοίνωση – καταγγελία και σαφές μήνυμα: “Θα πάμε κόντρα σε αυτές τις μεθοδεύσεις”
Για χρόνια αδράνεια και μεθοδευμένη υποβάθμιση της υπηρεσίας Καθαριότητας κατηγορεί τον Δήμο Φαιστού ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου, διακρίνοντας πίσω από την τακτική την οποία ψέγει, ανάθεση του νευραλγικού δημοτικού έργου από ιδιώτη!
Δηλώνοντας κατηγορηματικά αντίθετος σε τέτοιες πρακτικές, ο Σύλλογος διαμηνύει πως θα αγωνιστεί για τη διαφύλαξη του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του συγκεκριμένου τομέα, που άπτεται της εύρυθμης λειτουργίας της καθημερινότητας ενός τόπου.
Η ανακοίνωση – καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΕ Ν. Ηρακλείου κατά του Δήμου Φαιστού έχει ως εξής:
"Ο ένας δήμος μετά τον άλλο παραδίνονται στους εργολάβους. Οι υπηρεσίες των δήμων χάνουν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα τους μεθοδικά και στοχευμένα μέσω των πολιτικών που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσιευμένη έρευνα, «Στην τοπική αυτοδιοίκηση, σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι (46%) ήταν μη τακτικοί το 2025»είτε δηλαδή συμβασιούχοι είτε μέσω εργολάβων. Αυτή και μόνο η φράση απεικονίζει την πραγματικότητα που πλέον έχει διαμορφωθεί στην αυτοδιοίκηση σε όλες τις υπηρεσίες.
Υπηρεσίες καθαριότητας υποστελεχωμένες , με εργαζόμενους να εργάζονται σε εξαντλητικούς ρυθμούς και σε αντίξοες εργασιακές συνθήκες. Με προσλήψεις συμβασιούχων που «ρίχνονται» στη δουλειά χωρίς καμία προηγούμενη εκπαίδευση και χωρίς πολλές φορές τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, με αποτέλεσμα τα συχνά σοβαρά εργατικά ατυχήματα! Με οχήματα και εξοπλισμό παλιό και παρωχημένο ή ελλιπώς συντηρημένο.
Με την καθ’ όλα μεθοδευμένη υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας, οι δημοτικές αρχές οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην ανάθεση των υπηρεσιών αποκομιδής σε εργολάβους ως «λύση ανάγκης», με τεράστια οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες!
Ακολουθώντας πιστά το σχέδιο εκχώρησης των δημόσιων υπηρεσιών στους ιδιώτες, ο Δήμος Φαιστού ανακοίνωσε τη δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ανάθεση της υπηρεσίας αποκομιδής και μεταφοράς απορριμμάτων σε ιδιώτη για 2 έτη με δικαίωμα προαίρεσης για ένα έτος, συνολικού προϋπολογισμού 2.562.799,70 ΕΥΡΩ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.) και με προαίρεση 3.844.199,55 ΕΥΡΩ !!!
Δηλαδή πάνω από 1.250.000€ ανά έτος για 2 από τις 3 δημοτικές ενότητες (Μοιρών & Τυμπακίου)!! Αλήθεια υπάρχει συγκριτική μελέτη που να επιβεβαιώνει την οικονομικότητα της προκρινόμενης λύσης σε σχέση με την άσκηση των υπηρεσιών καθαριότητας από το Δήμο Φαιστού με τη συνθήκη της πλήρους στελέχωσης και άρτιο εξοπλισμό; Προφανώς δεν υπάρχει γιατί δεν βολεύει και έχει αφαιρεθεί εντέχνως από το νόμο η υποχρέωση που είχε η αναθέτουσα αρχή να συγκρίνει τα κόστη!
Ο Σύλλογος μας και η ΠΟΕ ΟΤΑ όλα αυτά τα χρόνια αγωνίζεται ενάντια σε αυτές τις πολιτικές υποβάθμισης των υπηρεσιών. Είναι πλέον τεχνικά τεκμηριωμένο και αυταπόδεικτο ότι το κόστος των υπηρεσιών από ιδιώτες είναι πολλαπλάσιο από αυτό της εκτέλεσης της υπηρεσίας με ίδια μέσα από το δήμο, δεδομένο που οι δημοτικές αρχές αγνοούν εσκεμμένα. Δήμοι που δε σεβάστηκαν την αρχή της οικονομικότητας και του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας, δεν διεκδίκησαν πόρους και προσωπικό από το κεντρικό κράτος, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στις πλέον δαπανηρές λύσεις της ανάθεσης των υπηρεσιών σε ιδιώτες.
Στο ίδιο μοτίβο και ο Δήμος Φαιστού, παρακολουθεί αδρανής όλα αυτά τα χρόνια , την υποβάθμιση της υπηρεσίας καθαριότητας και τώρα ξαφνικά ανακαλύπτει τη μαγική λύση της ανάθεσης της υπηρεσίας σε εργολάβο, μετακυλώντας το πρόσθετο οικονομικό βάρος, στα συνήθη υποζύγια τους δημότες .
Ο Σύλλογος μας δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος με τις μεθοδεύσεις αυτές και ζητά για μια φορά ακόμη τη διαφύλαξη του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας :
-Μόνιμο και επαρκές προσωπικό σε όλες τις υπηρεσίες
-Εξαίρεση των δημοτικών υπηρεσιών από τον κανόνα 1:1 για τις προσλήψεις σε όλο το δημόσιο τομέα.
-Επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων που διαρκούν 2-3 χρόνια!!
-Απλούστευση των διαδικασιών συντήρησης οχημάτων και εξοπλισμού.
-Διαρκής εκπαίδευση του προσωπικού για περιορισμό των ατυχημάτων.
-Αξιοπρεπείς μισθοί και επαναφορά 13-14ου μισθού.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο
- Τουρνουά ποδοσφαίρου στον Αποκόρωνα διοργανώνει η ΚΝΕ
- Η παραλία της Ελούντας φιλοξενεί το 1ο Τουρνουά Ποδοσφαίρου στην Άμμο
- Χανιά- Βίντεο που "κόβει" την ανάσα: Επικίνδυνη προσπέραση από οδηγό βυτιοφόρου κοντά στο αεροδρόμιο



