Συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία ο σύλλογος "Γαλάτεια Καζαντζάκη"

Συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία ο σύλλογος "Γαλάτεια Καζαντζάκη"

Που έχει οριστεί για τις 26 Νοεμβρίου

Στην πανελλαδική απεργία στις 26 Νοεμβρίου συμμετέχει και το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Ηρακλείου Κρήτης "Γαλάτεια Καζαντζάκη".

Σε σχετική ανακοίνωση του το Σωματείο αναφέρει:

"Η απεργία στις 26 Νοέμβρη έχει προκηρυχτεί πανελλαδικά από δεκάδες εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες και κλαδικά σωματεία  για να διεκδικήσει να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας ,καθώς και για να αποσυρθεί το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Θα πραγματοποιηθεί λίγες μέρες μετά το όργιο καταστολής και τρομοκρατίας στις κινητοποιήσεις στην επέτειο του Πολυτεχνείου.

    Η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία προσπάθησε να καταστείλει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Πέρα από την αντίθεση των στριμωγμένων αστυνομικών σε σχέση με την οργανωμένη και πειθαρχημένη, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης αγωνιστική παρουσία των συνδικάτων απαντάμε ότι ο πραγματικός υπεύθυνος για την σημερινή τραγική κατάσταση είναι η πολιτική που εφαρμόζεται από αυτήν αλλά και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η πολιτική όπου κάθε κοινωνική παροχή (υγεία, εκπαίδευση κ.α.) λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, η πολιτική για τις ανάγκες των μεγαλοεργοδοτών, των μονοπωλίων. Αν η κυβέρνηση είχε ικανοποιήσει τα σχετικά αιτήματα του εργατικού κινήματος, των εργαζομένων στην υγεία, των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία, για ουσιαστικά μέτρα υγειονομικής προστασίας στους χώρους δουλειάς υγείας και εκπαίδευσης, μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, επαναλαμβανόμενα τεστ κ.α τότε η κατάσταση δεν θα είχε φτάσει σε αυτό το σημείο.

Και έρχεται να φέρει σε αυτές τις συνθήκες ένα νομοσχέδιο για τα εργασιακά, κομμένο και ραμμένο για τις ανάγκες του ΣΕΒ και της εργοδοσίας, νομοσχέδιο-πραγματική ταφόπλακα στα δικαιώματα των εργαζομένων. Μεταξύ άλλων προβλέπει την ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας ,την υπερωριακή εργασία έως το δεκάωρο χωρίς τις σημερινές απολαβές αλλά με συσσώρευση ρεπό, υποκατώτατο μισθό στα 200 ευρώ μηνιαίως κ.α .Ταυτόχρονα αφού πήρε τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ουσιαστικά έβαλε φρένο στη προκήρυξη απεργίας από τα κλαδικά σωματεία και έφερε η ίδια την περιστολή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων προχωρά σε ακόμη μεγαλύτερη καταστολή των αγώνων και περικοπή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Έτσι προβλέπει προσωπικό ασφαλείας στις απεργιακές κινητοποιήσεις 40%(!!!)  και παράλληλα απαγορεύει την παρεμπόδιση των απεργοσπαστών από τα συνδικάτα και τους απεργούς. Επίσης προβλέπει ότι υπογραφή Σ.Σ.Ε. θα έχουν μόνο τα συνδικάτα που θα έχουν υποβάλλει ηλεκτρονικό μητρώο ανεβασμένο στον ΕΡΓΑΝΗ (άρα προσβάσιμο σε κάθε εργοδότη!!!). Επίσης ο εργοδότης θα έχει το δικαίωμα να αποπέμψει από την επιχείρηση τους εργαζόμενους σε περίπτωση προειδοποίησης απόλυσης.

Στην ιδιωτική εκπαίδευση τα παραπάνω σημαίνουν τα εξής: Στα ιδιωτικά σχολεία αφού άνοιξε ο δρόμος με το νόμο που έφερε η κυβέρνηση το κατακαλόκαιρο, τώρα στρώνεται κιόλας στους σχολάρχες και τα εκπαιδευτήρια αυτά να κάνουν ό,τι θέλουν στη κυριολεξία. Ήδη παρατηρείται πολύ περισσότερη ασυδοσία μετά την ψήφιση του νόμου, τώρα οι εργοδότες θα κάνουν πανηγύρι! Στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, στα κέντρα μελέτης και στα ωδεία όπου η εργασιακή ζούγκλα καλά κρατεί η τρομοκρατία θα ενταθεί, η εργασία θα εντατικοποιηθεί ακόμη περισσότερο ή θα γίνει λάστιχο και τα ωρομίσθια θα πέσουν ακόμη πιο κάτω.

Και ενώ θα περίμενε κανείς  έστω και για τα προσχήματα λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός να προχωρήσει σε κάποιες κινητοποιήσεις και να προκηρύξει απεργία, αυτός συνεχίζει να βάζει πλάτη στην αντεργατική πολιτική, δείχνοντας για άλλη μια φορά το ξεκάθαρο προδοτικό για τους εργαζόμενους ρόλο του. Έτσι μετά το αξέχαστο «θα λογαριαστούμε μετά» που είπαν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας στη πρώτη καραντίνα και εφάρμοσαν στα συνδικάτα οι εργατοπατέρες τους την ώρα που στους εργασιακούς χώρους γινόταν σφαγή, τώρα αρνούνται να προχωρήσουν σε προκήρυξη απεργίας σε μια σειρά εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες. Έτσι π.χ. το Ε.Κ.Η. ακόμη δεν έχει πάρει απόφαση για απεργία και ομοίως πράττει και η Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. .Η ηγεσία της τελευταίας ενώ έμεινε ουσιαστικά άπραγη  το καλοκαίρι στη ψήφιση του νόμου που άλλαζε το χαρακτήρα, τη λειτουργία και το εργασιακό καθεστώς στα ιδιωτικά σχολεία, το Σεπτέμβρη που τα ταξικά σωματεία στην ιδιωτική εκπαίδευση έβαζαν εκ νέου το ζήτημα της απεργίας δήλωνε ότι είναι νωρίς ακόμη! Άραγε πότε θα είναι η κατάλληλη περίοδος κατά την ομοσπονδία μας να κηρύξει απεργία; Ή περιμένει και αυτή όπως και πολλοί άλλοι, να εφαρμόσουν τη συνήθη πρακτική της απόφασης την τελευταία στη κυριολεκτικά στιγμή βάζοντας τρικλοποδιά στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και στην επιτυχία της απεργίας;

Σήμερα προβάλλει περισσότερο αναγκαία από ποτέ η αλλαγή των συσχετισμών στις ηγεσίες των συνδικάτων. Οι εργαζόμενοι με τη συμμετοχή τους να κάνουν πέρα τις προδοτικές ηγεσίες τους. Επιβάλλεται η συμμετοχή των εργαζομένων στις διεργασίες και τι διαδικασίες των σωματείων ,στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Πραγματικά να κάνουν τα σωματεία «σπίτι τους» και με αγώνες να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των αναγκών τους. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, δεν υπάρχει άλλος τρόπος! Ο κατήφορος δεν έχει σταματημό, το πηγάδι δεν έχει πάτο! Δεν πρέπει να πάει ούτε μέρα χαμένη από εδώ και πέρα!

Η απεργία πρέπει να είναι επιτυχημένη για να βάλει φρένο στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και των εργοδοτών, να ανοίξει ο δρόμος για τη διαχείριση της πανδημίας με βάση τις λαϊκές ανάγκες με μέτρα που θα μείνουν. 

Όλοι στον αγώνα, κανένας εργαζόμενος μόνος του! Δεν μας τρομάζουν με τη καταστολή, αντίθετα με τη στάση τους μας πεισμώνουν, ξέρουμε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας!"

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ