Συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση

Συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση

Ανακοίνωση του συλλόγου ν.Χανίων

"Lockdown στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία και τα δικαιώματά μας!" τονίζεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση ν. Χανίων. 

Η ανακοίνωση αναλυτικά: 

 Η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων στην περιφέρεια Κρήτης σε 199 στη διάρκεια μόνο του περασμένου Αυγούστου, ενώ από τον Μάρτη ως τον Ιούλη ήταν συνολικά μόλις 24, αποδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που υποτάσσει την υγεία του λαού στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων! 

Την ίδια στιγμή με τις πρόσφατες «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», που προωθεί η κυβέρνηση για την οργάνωση της εργασίας και το νέο συνδικαλιστικό νόμο, αποδεικνύεται η πανδημία ως τη μεγάλη ευκαιρία να ξελασπώσουν το κεφάλαιο από τη νέα οικονομική κρίση. Η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην ψήφιση μέτρων που τσακίζουν μισθούς και συντάξεις. Δε φτάνει ο πτωχευτικός νόμος, με τον οποίο αρπάζουν λαϊκά σπίτια κι εισοδήματα. Δε φτάνει η ανεργία που εκτοξεύτηκε. Δε φτάνει ο νόμος που βάζει σε γύψο τις διαδηλώσεις. Νομοθετούν για πρώτη φορά στη χώρα μας τη 10ωρη εργασία, 134 χρόνια μετά την απεργία του Σικάγο και ακριβώς 100 χρόνια ύστερα από την πρώτη νομοθέτηση του 8ωρου στην Ελλάδα. Προχωρούν στην αύξηση των απλήρωτων υπερωριών, στην καθολική κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, στο σμπαράλιασμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

 Σε αυτό το πλαίσιο το χτύπημα στην απεργία, η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Με την καθιέρωση γενικευμένου «προσωπικού ασφαλείας», την κατάργηση των Γενικών Συνελεύσεων, θέλουν να διευρύνουν το ηλεκτρονικό φακέλωμα με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και να καταχωρήσουν συνδικάτα στο μητρώο του υπουργείο εργασίας, που είναι τόσο ανοιχτό τους εργοδότες.  

Καθόλου τυχαία δεν είναι και η στάση του κρατικού μηχανισμού, μπροστά στον αγωνιστικό εορτασμό της 17ης Νοέμβρη, με το απαράδεκτο όργιο καταστολής των συμβολικών κινητοποιήσεων, που τηρούσαν όλα τα υγειονομικά μέτρα. Το οργανωμένο ταξικό κίνημα απέδειξε πως οι αγώνες των εργαζομένων δεν αναστέλλονται. Η 17 Νοέμβρη ήταν μέρα αγωνιστικής ανάτασης και αποδείξαμε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να οργανώσουν τις κινητοποιήσεις τους σεβόμενοι τα μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας πιο πολύ από την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της. Όμως τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος και δεν μπαινουν στο γύψο.

Την ίδια στιγμή, στην Ιδιωτική εκπαίδευση έρχεται να προστεθεί η επίθεση που δεχόμαστε από την εργοδοσία που σχετίζεται με το εργασιακό πλαίσιο και τα εργασιακά μας δικαιώματα, επίθεση που ξεκίνησε ήδη από την περίοδο του πρώτου lockdown και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Από καταγγελίες καταγράφονται περιπτώσεις όπου οι εργοδότες σπεύδουν την τελευταία στιγμή να μεταβάλουν συμβάσεις μειώνοντας μισθούς, χρησιμοποιώντας την τηλεκπαίδευση, καθαρά ως εργαλείο εντατικοποίησης της εργασίας  και καταπάτησης των δικαιωμάτων. Μέσα σε αυτήν την αβεβαιότητα  αυξάνεται και ο κίνδυνος συνάδελφοι να μείνουν εκτός χώρου εργασίας.

Σε αυτή την επικίνδυνη συγκυρία δεν είναι καθόλου τυχαία η στάση της πλειοψηφούσας παράταξης στην ΟΙΕΛΕ. Με ενέργειες πυροτεχνήματα, παίρνει επί της ουσίας θέση αντίθετη στην προκήρυξη απεργίας, ενώ πληθαίνουν οι αποφάσεις σωματείων και ομοσπονδιών ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα που αυξάνει τον εργάσιμο χρόνο, τον απλήρωτο χρόνο εργασίας και καθιερώνει ελάχιστο μισθό στα 200ευρώ. Παίρνει θέση ξεκάθαρα απέναντι στους εργαζόμενους. Αυτό φαίνεται καλύτερα αν αναλογιστεί κανείς πως φώναζε για απεργιακή απάντηση ενάντια στο νόμο Κεραμεώς το καλοκαίρι, από τον Σεπτέμβρη, χωρίς καμία ουσιαστική απόφαση. Η αντιπολίτευση που κάνει στην κυβέρνηση της ΝΔ, δεν αφορά τους εργαζόμενους.

Διεκδικούμε εδώ και τώρα:

  • Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας μας και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με νέες ΜΕΘ και όλο το απαραίτητο προσωπικό, ιατρικό και μη.
  • Συχνά και ασφαλή δρομολόγια σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς με επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων.
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς.
  • Κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Να αποσυρθεί το νέο συνδικαλιστικό νομοθετικό τερατούργημα.

Παράλληλα, για τους εργαζόμενους απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Τήρηση των συμβάσεων χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή. Καμία μεταβολή στα ωρολόγια προγράμματα, καμία σύμπτυξη τμημάτων, καμία μετακίνηση εργαζομένων εντός των ομίλων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.
  • Καμία αλλαγή στα καθήκοντα των εκπαιδευτικών! Εδώ και τώρα μισθολογική ρύθμιση για τις επιπλέον ώρες προετοιμασίας της τηλεκπαίδευσης και διορθώσεων στο σπίτι.
  • Καμία απόλυση. Κανένας εργαζόμενος χωρίς μισθό, κανένας άνεργος χωρίς εισόδημα. Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Άμεση καταβολή δεδουλευμένων και ασφαλιστικών εισφορών προς τους εργαζομένους χωρίς καμία καθυστέρηση.
  • Αυξήσεις ωρομισθίων και πρόσθετα επίδομα οθόνης για τους συναδέλφους που κάνουν μαθήματα εξ αποστάσεως. Καθορισμός πρόσθετης αμοιβής σε περίπτωση που ο εργαζόμενος χρησιμοποιεί δικό του εξοπλισμό ή δουλεύει από το σπίτι του.
  • Εδώ και τώρα υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης σε ΦΜΕ, ΚΞΓ, ΙΙΕΚ και Κέντρα Μελέτης.

Συμπορευόμαστε με δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, εργατικά κέντρα , Ομοσπονδίες σε όλη την χώρα και δίνουμε απεργιακή απάντηση στις 26 Νοεμβρίου και καλούμε το ΕΚΧ να πάρει αντίστοιχη απόφαση

Μένουμε δυνατοί- Μένουμε αλληλέγγυοι- Συσπειρωνόμαστε στο σωματείο μας

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ