Συντυχάκης: Να προσληφθει προσωπικό στα Μουσεία, με κατεπείγουσες διαδικασίες

Newsroom
Newsroom

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτής Ηρακλείου ΚΚΕ

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης ζητώντας να προσληφθεί στα Μουσεία, με κατεπείγουσες διαδικασίες, το απαιτούμενο προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας. Όπως ανέδειξε με ρεπορτάζ του το Cretalive (δείτε εδώ), η συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην προκήρυξη θέσεων και στις προσλήψεις έχει άμεσες συνέπειες τόσο στην τουριστική κίνηση και την τοπική αγορά αλλά και στην εικόνα της χώρας μας και του τουριστικού μας προϊόντος, αφού δεν είναι λίγα τα παράπονα από τουρίστες που φθάνουν ως το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και "τρώνε πόρτα".

Η επίκαιρη ερώτηση του κ.Συντυχάκη.

Στα 5 μεγαλύτερα μουσεία της χώρας (Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης), σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, όπως η Παγκρήτια Ένωση Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων, δεν έχει ακόμη προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας,  ώστε να λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο, όπως και οι υπόλοιποι αρχαιολογικοί χώροι (8-8), και όχι ως τις 3 ή 4 το μεσημέρι. Επίσης για να λειτουργούν πλήρως και όχι με κλειστές αίθουσες. 

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι αυτά τα Μουσεία πριν 1 ½ χρόνο μετατράπηκαν από την κυβέρνηση σε ΝΠΔΔ (Ν. 5021/2023), εντείνοντας την πολιτική των προκατόχων της για την εμπορευματοποίηση του πολιτισμού και υποταγή του στις ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις των εργαζομένων και άλλων φορέων. 

Η κατάσταση αυτή, που έχει σοβαρές συνέπειες στη λειτουργία των μεγαλύτερων Μουσείων της χώρας, είναι αποτέλεσμα της έλλειψης μόνιμου προσωπικού στα Μουσεία, λόγω της πολιτικής απαξίωσης εμπορευματοποίησης του πολιτισμού, καθώς και των αντεργατικών πολιτικών που διαχρονικά εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, με τις ολιγόμηνες συμβάσεις, με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.  

Συνέπειες υπάρχουν και στους ίδιους τους εργαζόμενους στα Μουσεία (μόνιμους και εποχικούς). Ειδικά στο πιο ευάλωτο κομμάτι των εποχικά εργαζόμενων που καλούνται να ζήσουν για μήνες με το πενιχρό ταμείο ανεργίας, το οποίο είναι σταγόνα στο ωκεανό, με την ακρίβεια να τσακίζει κόκαλα. Επιπλέον, αυτή η καθυστέρηση στην πρόσληψη δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα επιβίωσης, αφού μπορεί να τους στερήσει το ταμείο ανεργίας ή να τους δημιουργήσει το λεγόμενο «κώλυμα 8μηνου», που τους αποκλείει από την εργασία τους. Αποκλεισμός για  εργαζόμενους που ενώ για πολλά χρόνια προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, παραμένουν στη διαρκή ανασφάλεια της ανεργίας,  με βάση όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων.  

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, για να γίνει άμεσα η πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού (τουλάχιστον στο επίπεδο του 2019),  χωρίς να δημιουργηθεί για κανέναν από τους εργαζόμενους πρόβλημα στο ταμείο ανεργίας ή στο 8μηνο, αλλά και για να μονιμοποιηθεί όλο το προσωπικό φύλαξης  και καθαριότητας, ώστε οι χώροι των Μουσείων να λειτουργούν όλο τον χρόνο αξιοπρεπώς και πλήρως και να σταματήσει η ομηρία των εργαζομένων.

                                              

Ο Βουλευτής

Συντυχάκης Μανώλης

 

Δείτε επίσης:

Ερημιά γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο- Σε απόγνωση οι καταστηματάρχες (video)

Ελ.Βατσινά: Οι τουρίστες βρίσκουν κλειστό το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Συνάντηση κλιμακίου του ΚΚΕ με το ΔΣ της Παγκρήτιας Ένωσης Πτυχιούχων Αρχαιοφυλάκων

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ