Συντυχάκης: Να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια για την ψήφο των απόδημων

Συντυχάκης: Να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια για την ψήφο των απόδημων

Να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια με τους απόδημους και η άθλια μεθόδευση από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε ο Μ. Συντυχάκης βουλευτής του ΚΚΕ αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει σήμερα νομοσχέδιο για τη ψήφο του απόδημου ελληνισμού, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης τόσο στην Επιτροπή όσο και σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ο Μ. Συντυχάκης μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, υπενθύμισε ότι όταν ψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο, το ΚΚΕ με βάση τη διεθνή εμπειρία, είχε θέσει τρεις προϋποθέσεις που είχαν τύχει ευρείας αποδοχής από τον λαό και τα άλλα κόμματα. Οι τρεις άξονες ήταν η ύπαρξη πραγματικών κοινωνικών και οικονομικών δεσμών των απόδημων με τη χώρα όπως οι φορολογικές υποχρεώσεις, η ύπαρξη ελάχιστου χρόνου διαμονής στη χώρα και η αυτοπρόσωπη παρουσία των ψηφοφόρων σε εκλογικά τμήματα του εξωτερικού.

Αυτά, συνέχισε ο Μ. Συντυχάκης ήταν τα αναγκαία κριτήρια ώστε να αποτραπεί ενδεχόμενη αλλοίωση του εκλογικού σώματος και τώρα η κυβέρνηση έρχεται να αλλάξει αυτά τα κριτήρια και να κάνει αλλαγές που θα οδηγήσουν τελικά στην αλλοίωση και τη χειραγώγηση του εκλογικού σώματος. Είναι απαράδεκτο να έρχονται αλλαγές σε ένα νόμο που ψηφίστηκε με ευρεία αποδοχή πριν ενάμιση χρόνο, και μάλιστα με παρότρυνση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αυτή δεν είναι η αρχή της καλής νομοθέτησης που επικαλείται κατά καιρούς η κυβέρνηση, επισήμανε ο κομμουνιστής βουλευτής και ζήτησε να σταματήσουν τώρα τα πολιτικά παιχνίδια, εκτός κι αν υπάρχουν άλλου τύπου συνεννοήσεις μεταξύ Μητσοτάκη - Τσίπρα, σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Όσον αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που συζητείται στις Επιτροπές με τίτλο: «Σύστημα εσωτερικού ελέγχου του δημόσιου τομέα και τον Σύμβουλο Ακεραιότητας στη δημόσια διοίκηση», ο Μ. Συντυχάκης, επισήμανε ότι κινείται σε αντιδραστική κατεύθυνση και το ΚΚΕ θα το καταψηφίσει.

Τόνισε πως σχετίζεται με αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις για το επιτελικό κράτος και ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες που έχει το κεφάλαιο σε μια περίοδο καπιταλιστικής κρίσης. Εδράζεται στη βάση Οδηγιών της ΕΕ και προβλέπει διάφορους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου όπως Επιτροπές, στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν και ιδιώτες. Πρόκειται για άλλη μία μορφή ελέγχου και χειραγώγησης των δημοσίων υπαλλήλων, που έχουν εφαρμόσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, σημείωσε. 

Ο Μ. Συντυχάκης αναφέρθηκε ακόμα σε δύο τροπολογίες που κατέθεσε στο ν/σχ το ΚΚΕ.

Η πρώτη αφορά δημοσίους υπαλλήλους που εκπροσωπούν το κράτος σε υποθέσεις που οδηγούνται στα δικαστήρια, και πληρώνουν από την τσέπη τους τα έξοδα της νομικής υποστήριξης, τα οποία λαμβάνουν εκ των υστέρων, περιμένοντας μάλιστα για πολύ καιρό. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Η δεύτερη αφορά την αδικία που γίνεται σε βάρος των μαθητών των εσπερινών ΕΠΑΛ, με το νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη που κατήργησε τις διαφορές μεταξύ ημερήσιων και εσπερινών σχολών στις εξετάσεις, με αποτέλεσμα να ακυρώνεται το ποσοστό 1% που προβλέπεται για την εισαγωγή των μαθητών των εσπερινών σε ανώτερες σχολές.

Ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε ότι κατά κύριο λόγο, οι μαθητές αυτών των σχολών, είναι εργαζόμενοι, διαφόρων ηλικιών που σπουδάζουν κι εργάζονται ταυτόχρονα, με οικογενειακές υποχρεώσεις και είναι ανέντιμο εκ μέρους της κυβέρνησης, να τους θέτει κι άλλα εμπόδια στη συνέχιση των σπουδών τους και στην εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Τέλος, ο Μ. Συντυχάκης αναφέρθηκε στην τροπολογία της κυβέρνησης που μεταξύ άλλων προβλέπει την παράταση της συγκρότησης αναπτυξιακών οργανισμών, εκφράζοντας την αντίθεση του ΚΚΕ σε αυτούς. Κατήγγειλε ότι θεσμοθετούνται από την κυβέρνηση ως ισοδύναμοι φορείς της τοπικής διοίκησης που θα ασκούν αρμοδιότητες προς τους ΟΤΑ, θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και θα προωθούν ιδιωτικοποιήσεις αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών των δήμων με ταυτόχρονη αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων.

Είναι μια παλιά τακτική που έχει εφαρμοστεί ξανά και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις κι έχει αποτύχει σε πολλές περιπτώσεις με διασπάθιση δημόσιου χρήματος, επισήμανε ο Μ. Συντυχάκης σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ δεν θα κάνει δεκτή αυτή την τροπολογία.  

 

Δείτε επίσης:

Σκληρή κόντρα για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ