Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ απαντά στον Διοικητή

Με αφορμή τα όσα ανακοίνωσε πρόσφατα ο κ. Χαλκιαδάκης

Ανακοίνωση - απάντηση στα όσα ανέφερε πριν λίγες ημέρες ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ έδωσε στην δημοσιότητα το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα. 

Αναλυτικά στην ανακοίνωση, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Σωματείου, Δημήτρη Βρύσαλη και τον αναπληρωτή Γραμματέα Γιώργο Φραντζέσκο,  αναφέρεται: 

"Με μεγάλη απογοήτευση διαβάσαμε τις πρόσφατες απολογητικές, συκοφαντικές και ψευδείς δηλώσεις της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ που αφορούν την παρούσα κατάσταση του νοσοκομείου αλλά και τη γνώμη που πραγματικά έχει για εμάς τους υγειονομικούς. Δυστυχώς, με πολύ άσχημο τρόπο επιβεβαίωσαν ότι οι εκπρόσωποι της κυβερνητικής πολιτικής «τιμούν» σε κάθε ευκαιρία τον τίτλο & την αποστολή τους, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν την ομολογουμένως αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική στην αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς και τις δικές τους άστοχες ενέργειες στο ΠΑΓΝΗ.

Προσπαθεί λοιπόν η διοίκηση με γενικόλογες, ασαφείς κατηγορίες και ψέματα να επιτεθεί για ακόμη μια φορά στο Σωματείο μας αντί να δώσει απαντήσεις και λύσεις σε καίρια ερωτήματα και καταστάσεις. Αφού αδυνατεί ν’ αντικρούσει τα αιτήματα των εργαζομένων που θέτουν και αγωνίζονται για ουσιαστική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας με επιστημονικά επιχειρήματα και στοιχεία, καταφεύγει σε συκοφαντίες και επιχειρεί να στρέψει τους εργαζόμενους του νοσοκομείου ενάντια στο Σωματείο τους.

Να πληροφορήσουμε λοιπόν τη διοίκηση ότι το σωματείο ΕΙΝΑΙ οι εργαζόμενοι. Οι υγειονομικοί που παλεύουν στην πρώτη γραμμή, που δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια με κομμένες άδειες, που μετακινούνται από τμήμα σε τμήμα, που ρίχνονται στη μάχη της πανδημίας για να απολυθούν σε ένα χρόνο. Είναι οι υγειονομικοί στο φιλότιμο των οποίων πιστώνεται η όποια επιτυχία στη διαχείριση της πανδημίας. Είναι οι εργαζόμενοι που διεκδικούν το αυτονόητο: να έχουν όπλα στον πόλεμο για να μπορούν να φροντίσουν τους ασθενείς τους όπως τους αξίζει στον 21ο αιώνα. Αντίθετα, η διοίκηση και το «υπουργείο-αρωγός» (που επί ένα χρόνο πανδημίας αρνείται ακόμα και να μας συναντήσει) βρίσκονται σταθερά απέναντι μας: απειλούν και εκφοβίζουν το υγειονομικό προσωπικό που κατά τα άλλα υποκριτικά χειροκροτούν, όταν τολμάμε να περιγράψουμε τα προβλήματα και να ζητάμε ενίσχυση με προσωπικό, μας ειρωνεύονται όταν αναδεικνύουμε την αντιεπιστημονικότητα των μέτρων που παίρνονται και τις εκπτώσεις στα υγειονομικά πρωτόκολλα στο όνομα του κόστους, όπως αποδεικνύουν δεκάδες καταγγελίες εργαζομένων και δεκάδες ανακοινώσεις του σωματείου μας που έχουν γραφτεί εδώ και μήνες. Φτάνουν στο σημείο να κατηγορούν ψευδώς το σωματείο για «απειλές σε εργαζόμενους του τμήματος επιστασίας», ξεχνώντας προφανώς ότι εμείς δεν τους μοιάζουμε!

Για του λόγου το αληθές των παραπάνω (όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τη διοίκηση, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα), εκτός από «θλιβερή μειοψηφία» με «ανέφικτα αιτήματα» τώρα είμαστε τεμπέληδες και αρνητές! Το λογικό αίτημα «τα τεστ των συνοδών να γίνονται στην είσοδο του νοσοκομείου και όχι στις κλινικές για πρόληψη της διασποράς» μετατράπηκε σε «να γίνουν αλλού από κάποιον άλλον». Οι μοναδικές ενημερωτικές  εκδηλώσεις που έγιναν  στο νοσοκομείο με θέμα τον εμβολιασμό των υγειονομικών ήταν πρωτοβουλία του σωματείου (καλύπτοντας έτσι το κενό της διοίκησης) έγινε «κλείσιμο ματιού στους αντιρρησίες». Ο κίνδυνος εγκλωβισμού ασθενών και εργαζομένων απ’ το κλείδωμα των εξόδων ασφαλείας σε κατάσταση ανάγκης, έγινε «δυσκολία για όσους έχουν συνηθίσει μια συγκεκριμένη διαδρομή»! Οι ίδιοι που κατηγορούν τους ασθενείς και τους συνοδούς τους ως παραβάτες που «τρυπώνουν» στο νοσοκομείο από τις εξόδους κινδύνου,   ταυτόχρονα αναφέρονται σε «ειρωνεία και εκμετάλλευση του συναισθηματικού ρόλου των συνοδών» από το σωματείο (τέτοιες εκφράσεις χρησιμοποιήθηκαν). Ισχυρίζονται  ότι ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό επαρκεί οι ασθενείς θέλουν τους νοσηλευτές «να τους κάνουν αέρα» και όλα αυτά για ένα νοσοκομείο με 4.500 άτομα στη λίστα αναμονής χειρουργείων, με τραγικά συγχωνευμένες κλινικές, με αναμονές στα εξωτερικά ιατρεία που φτάνουν  μήνες ενώ το ΠΑΓΝΗ κινδυνεύει να μετατραπεί σε νοσοκομείο «μιας νόσου». Ο κατάλογος θα μπορούσε να συνεχισθεί για πολλές σελίδες, περιοριζόμαστε στα πιο πρόσφατα και ειδικότερα αυτά που αφορούν στα ζητήματα του  προσωπικού.

Ας απαντήσει λοιπόν η διοίκηση:

  • Αφού δεν υπάρχει πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, γιατί το ΔΣ του νοσοκομείου εγκρίνει συνεχώς υπέρβαση δαπανών από επιπλέον βάρδιες;
  • Πόσες είναι οι κενές οργανικές θέσεις προσωπικού και πόσες νέες κλινικές/τμήματα/εργαστήρια έχουν δημιουργηθεί από το 2012;
  • Πόσες ήταν οι αποχωρήσεις συναδέλφων λόγω συνταξιοδότησης, μετακινήσεων, λήξη συμβάσεων και αδειών ειδικού σκοπού σε σχέση με τις προσλήψεις;

-Τί ποσοστό αυτών των προσλήψεων είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και τί ποσοστό αφορά προσωπικό που υπηρετεί ήδη στο νοσοκομείο και πόσοι απ’ αυτούς θα αποχωρήσουν τους αμέσως επόμενους μήνες, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή τραγωδία της απώλειας αναντικατάστατης εμπειρίας; 

-Πόσες χιλιάδες μέρες είναι οι χρωστούμενες άδειες και τα  ρεπό του προσωπικού;

Δεν θα σταματήσουμε να τονίζουμε ότι ο ίδιος ο κοινωνικός μας ρόλος προφανώς περιλαμβάνει την έκφραση γνώμης χωρίς λογοκρισία, την αποκάλυψη των κινδύνων που εγκυμονεί η δική τους «ανθυγιεινή» πολιτική. Περιλαμβάνει τη μάχη ταυτόχρονα σε δυο πεδία αλλά πάντα στην πρώτη γραμμή: τη μάχη με την ασθένεια, αλλά και τη μάχη για να μπορεί ο κάθε άνθρωπος να απολαμβάνει υπηρεσίες που ν’ ανταποκρίνονται στις δυνατότητες του σήμερα. Θα συνεχίσουμε λοιπόν ν’ αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας και για την υγεία των ασθενών μας, πάντα με μπροστάρη το σωματείο μας"!Δείτε επίσης: 

Απαντήσεις σε "ηχηρές φωνές" από τον Διοικητή του ΠΑΓΝΗ


 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ