Σύσκεψη Αυγενάκη – Τριαντόπουλου – Καλοκαιρινού

Newsroom
Newsroom

Σύσκεψη για σημαντικά θέματα του Δήμου Ηρακλείου στο γραφείο του Δημάρχου Αλέξη Καλοκαιρινού με τη συμμετοχή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου και των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείων.

Συνάντηση εργασίας για σημαντικά ζητήματα που αφορούν το Δήμο Ηρακλείου πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο γραφείο του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού με τη συμμετοχή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου και των Γενικών Γραμματέων του ΥΠΑΑΤ Γιώργο Στρατάκο και Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρο Καμπούρη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Αλέξης Καλοκαιρινός έθεσε στο τραπέζι καίρια θέματα που εντάσσονται στο σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής, όπως η αποκατάσταση Σχολικών και Δημοτικών κτιρίων που έχουν πληγεί από το σεισμό του 2021 και τη αξιοποίηση τμήματος της έκτασης των 55 στρεμμάτων στην περιοχή του Κατσαμπά που ανήκει στο ΥΠΑΑΤ, σύμφωνα με τη δηλωμένη πρόθεση του Υπουργού.

Η συζήτηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη για τον τρόπο χρήσης τόσο από την πλευρά του Υπουργείου όσο και από το Δήμο της έκτασης για τη στέγαση υπηρεσιών του Υπουργείου όσο και από το Δήμο τμήματος αυτής για την ανέγερση νέων Σχολικών Μονάδων όπως προβλέπεται από και από το Σχέδιο Πόλης, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο σε συνέχεια της επίσκεψης πριν από λίγες ημέρες στην περιοχή.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ηρακλείου τόνισε ότι έγινε μια πολύ γόνιμη συζήτηση με τους υπουργούς για τα θέματα που αφορούν το Δήμο Ηρακλείου.

Ειδικότερα όσο αφορά τη χρηματοδότηση επισκευών Σχολικών και Δημοτικών κτιρίων, ο Αλέξης Καλοκαιρινός ανέφερε ότι: «Συζητήσαμε για την συνέχιση της χρηματοδότησης των επισκευών Δημοτικών κτιρίων με προτεραιότητα τα σχολεία σε συνέχεια της χρηματοδότησης του 1,5 εκατ ευρώ που έχει ήδη εγκριθεί στο Δήμο Ηρακλείου ώστε να προχωρήσουμε και να καλύψουμε ανάγκες που αφορούν και στην ασφάλεια πολιτών και ιδιαίτερα των μαθητών. Επίσης τέθηκαν και άλλα θέματα στη συζήτηση με τον Χρήστο Τριαντόπουλο που αφορούν στην Πολιτική προστασία στα οποία θα δώσουμε συνέχεια σε επόμενες συναντήσεις».

Αναφορικά με την αξιοποίηση της έκτασης στο Κατσαμπά ο Δήμαρχος Ηρακλείου επεσήμανε την αναγκαιότητα να προχωρήσει ο σχεδιασμός του Δήμου σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Πήγαμε ένα βήμα παραπέρα την συζήτηση που έχουμε ξεκινήσει για τις εκτάσεις ιδιοκτησίας του υπουργείου στον Κατσαμπά για την οποία ο κ. Αυγενάκης έχει εκφράσει την πρόθεση εν μέρει να χρησιμοποιηθούν με ένα πολύ ορθολογικό τρόπο για τη στέγαση υπηρεσιών και άλλων αναγκών του Υπουργείου και το υπόλοιπο τμήμα να αποδοθεί σε δημόσια χρήση, εξέλιξη που ενδιαφέρει ιδιαίτερα το Δήμο Ηρακλείου, σε αυτή ειδικά τη περιοχή του Κατσαμπά που έχει πάρα πολύ μεγάλες ανάγκες. Εκεί με βάση και το σχέδιο πόλης προβλέπεται και η δημιουργία σχολείων, συνεπώς συνεχίζουμε στην βάση αυτή συγκεκριμενοποιώντας τα ακίνητα και τις χρήσεις που μπορούν να τους αποδοθούν». Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης σε δήλωσή του τόνισε ότι η συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου συνεχίζεται για ζητήματα που αφορούν τη σχολική στέγη όπως την εκπόνηση μελετών, αλλά και σχολικά συγκροτήματα που έχουν υποστεί ζημιές από την περίοδο του σεισμού και μελέτες που πρέπει να ολοκληρωθούν.

«‘Ήταν ένα ζήτημα που ετέθη στο τραπέζι από το Δήμαρχο Ηρακλείου παρουσία του Χρήστου Τριαντόπουλου. Σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών με τον κ. Λιβάνιο έχουμε δώσει κάποιες λύσεις αλλά πάντα εχθρός του καλύτερου είναι το καλύτερο οπότε οι προσπάθειες συνεχίζονται για να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τα δεδομένα».

Όσον αφορά την έκταση στον Κατσαμπά ο Λευτέρης Αυγενάκης σημείωσε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκε με περισσότερες λεπτομέρειες η πρωτοβουλία του υπουργείου σε συνεννόηση με τη Δημοτική Αρχή ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια και να εξευρεθούν τρόποι σωστής αξιοποίησης μιας μεγάλης ακίνητης περιουσίας του υπουργείου.

«Είναι μια εγκατάσταση που θα φιλοξενήσει όλες τις υπηρεσίες και τις εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου. Παράλληλα όμως παραμένουν αρκετές επιφάνειες και εκτάσεις αναξιοποίητες και προς αυτή την κατεύθυνση συζητάμε με την Δημοτική Αρχή και με το Δήμαρχο Αλέξη Καλοκαιρινό γιατί υπάρχει σχεδιασμός και για ανέγερση Σχολικών Συγκροτημάτων άρα πρέπει να γίνουν συντονισμένες κινήσεις. Ο σχεδιασμός οργανωμένα μεθοδικά σε συνεννόηση πάντα με τη Δημοτική Αρχή και το σχεδιασμό και όραμα που έχει για τα θέματα αυτά» σημείωσε ο υπουργός.

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος τόνισε την πολύ στενή όπως είπε συνεργασία που υπάρχει με τη Δημοτική Αρχή στο πλαίσιο της διαχείρισης του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης περιοχών του Ηρακλείου που έχουν πληγεί από το σεισμό.

Στη δήλωσή του ο Χρήστος Τριαντόπουλος ανέφερε συγκεκριμένα: «Για την αντιμετώπιση των αναγκών είχαμε διαθέσει έκτακτη χρηματοδότηση την προηγούμενη περίοδο η οποία συμπληρώθηκε από 1,5 εκατ, στην τελευταία πρόσκληση που βγήκε σε συνέχεια της απόφασης τη κυβερνητικής επιτροπής κρατικής αρωγής για την αποκατάσταση κτιρίων αλλά και λοιπών παρεμβάσεων που χρειάζονται μετά τις ζημιές από το σεισμό. Συζητήσαμε με το Δήμαρχο μια σειρά από ζητήματα που συνεχίζουν να εξελίσσονται όσον αφορά τη στήριξη των επιχειρήσεων που είχαν πληγεί από τα πλημμυρικά φαινόμενα της προηγούμενης περιόδου όπου εκεί η διαδικασία ολοκληρώνεται ενώ θα συνεχιστεί αυτή η στενή συνεργασία και την επόμενη περίοδο όσο ωριμάζουν οι διαδικασίες εντοπισμού αναγκών του Δήμου».

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από Ηράκλειο και Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ