Σύσκεψη τοπικών φορέων παρουσία του Σ. Φάμελλου για τους δασικούς χάρτες

Σύσκεψη τοπικών φορέων παρουσία του Σ. Φάμελλου για τους δασικούς χάρτες

Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ρεθύμνου Α. Ξανθού, η τηλεδιάσκεψη

Για το μείζον κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Π.Ε. Ρεθύμνου μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών και τη σωρεία λαθών που έχουν παρατηρηθεί, συζήτησε χθες 4/4 /2021 ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων, μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Ρεθύμνου Ανδρέα Ξανθού. Στην διαδικτυακή σύσκεψη συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης και Αγίου Βασιλείου Ι. Ταταράκης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Ε. Χνάρης, ο δημοτικός σύμβουλος Μυλοποτάμου Γ. Παπακωνσταντής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Αγροτικής Γης Ν. Χαροκόπος, μέλη του ΔΣ και ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου Γ. Παγώνης, εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα Αγίου Βασιλείου (Σ. Ανδριανάκης, παπά Γ. Βάθης, Ι. Νικητάκης), ο εκπρόσωπος του Παγκρήτιου Κτηνοτροφικού Συλλόγου Β. Σμπώκος και τα μέλη της ΝΕ Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Δουλουμπέκης (συντονιστής), Ε. Αυγενάκης, Γ. Βλαστός και Χ. Μανουσάκη.

1

Οι εκπρόσωποι των αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων του Ρεθύμνου ενημέρωσαν αναλυτικά τον κ. Σ. Φάμελλο για τις διαστάσεις του θέματος και για τη δικαιολογημένη ανησυχία των πολιτών του Νομού, που αυτή την περίοδο κινητοποιούνται μαζικά διεκδικώντας από την κυβέρνηση την άμεση διόρθωση των λαθών και την διασφάλιση της περιουσίας τους.

Ο κ. Σ. Φάμελλος τόνισε την πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης για την χωρίς έλεγχο ανάρτηση των δασικών χαρτών και για τη συνεπαγόμενη κοινωνική αναστάτωση λόγω των πρόδηλων σφαλμάτων, ενώ δήλωσε ότι αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι να «παγώσει» η διαδικασία και να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις με ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και με τη συνδρομή των Δήμων, της Περιφέρειας, των Συνεταιρισμών και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεσμεύτηκε, τέλος να μελετήσει τα υπομνήματα των τοπικών φορέων και να τα αξιοποιήσει σε συμπληρωματικές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πιέζοντας την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου για τη δρομολόγηση μιας ολοκληρωμένης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Τέλος, ο Α. Ξανθός ανάφερε ότι η κυβέρνηση υποτίμησε τις κοινωνικές επιπτώσεις και αντιδράσεις από την ανάρτηση δασικών χαρτών με τόσο εξόφθαλμα λάθη και τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται για να εκτονωθεί η σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ πολιτών και Κράτους, είναι πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για αναστολή ισχύος των αναρτημένων χαρτών και διόρθωση τους με την κατάλληλη επιστημονική υποστήριξη των Δασαρχείων. Μόνο με ισχυρή πολιτική δέσμευση για τη διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων και κυρίως του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, μπορεί να προχωρήσει η αναγκαία διαδικασία ολοκλήρωσης του Δασολογίου στη χώρα.

 

 

Σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Αγροτικής Γης Ν. Ρεθύμνου, αναφορικά με την τηλεδιάσκεψη αναφέρει:

"Μετά από την συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι του Συλλόγου ιδιοκτητών αγροτικής γης Ν. Ρεθύμνου με τον βουλευτή Ρεθύμνου κ. Ξανθό, με αφορμή την πρόσφατη τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές ΚΡΗΤΗΣ του ΣΥΡΙΖΑ για τους δασικούς χάρτες,  εκφράστηκε η έντονη αντίδραση των μελών του συλλόγου για την αποσπασματική αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Με δεδομένο ότι η τροπολογία αναφέρεται μόνο στο πρόβλημα των χορτολιβαδικών εκτάσεων και όχι στο σύνολο των αδικιών, ο κος Ξανθός δεσμεύτηκε και έκανε πράξη μια συνάντηση – τηλεδιάσκεψη μεταξύ φορέων του Ρεθύμνου και τον κο Σωκράτη Φάμελλο πρ. Υπουργό του υπουργείου Περιβάλλοντος και νυν βουλευτή και Τομεάρχη επί περιβαλλοντολογικών  ζητημάτων όπως οι δασικοί χάρτες.

1

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, ο αντιπεριφερειάρχης κος Χνάρης Μανώλης, οι δημάρχοι Ρεθύμνου και Αγίου Βασιλείου κ. Μαρινάκης και κ. Ταταράκης, από τον Σύλλογο ιδιοκτητών αγροτικής γης Ν. Ρεθύμνου ο πρόεδρος κ. Χαροκόπος Νικήστρατος και ο νομικός σύμβουλος του συλλόγου κ. Παγώνης Γεώργιος και εκπρόσωποι της επιτροπής αγώνα Αγίου Βασιλείου, από τον ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε ο βουλευτής Ρεθύμνου κος Ξανθός και πρ. υπουργός κ. Φάμελλος.

Ο κ. Φάμελλος συμμερίζεται τα αιτήματα των φορέων του Ρεθύμνου, δεσμεύτηκε ότι η αντιπολίτευση θα πάρει θέση επί του φλέγον αυτού ζητήματος και θα προτείνει να ανασταλεί η διαδικασία έως ότου διορθωθούν οι χάρτες και να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία.

Από μεριάς του συλλόγου, επισημάναμε εκτός των άλλων ζητημάτων που ειπώθηκαν, και για το ιδιοκτησιακό ζήτημα που προκύπτει, ώστε να πάρει θέση ο ΣΥΡΙΖΑ, και επίσης ως προς το οικονομικό σκέλος της ένστασης".

 

Δείτε επίσης:

Κατέθεσαν υπόμνημα στον Ξανθό για τους δασικούς χάρτες

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ