Τα προβλήματα της σχολικής στέγης του Ηρακλείου στη Βουλή

Πρώτος υπογράφει την ερώτηση ο Μανώλης Συντυχάκης

Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, για το πρόβλημα της σχολικής στέγης και αντισεισμικής θωράκισης στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ με πρώτο υπογράφοντα τον Μανώλη Συντυχάκη.

Αναλυτικά η ερώτηση: 

Στο Δήμο Ηρακλείου, που ο αριθμός των κατοίκων ξεπερνάει τις 200.000, βρίσκεται σε τέλμα η δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών σχολικών υποδομών. Έτσι οι μαθητές αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε ανεπαρκή σχολεία, με ακατάλληλες αίθουσες και μακριά από τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.

Ιδιαίτερα σήμερα, σε συνθήκες πανδημίας, όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκε η περίοδος αναστολής λειτουργίας των σχολείων για βελτίωση των συνθηκών, αλλά το πρόβλημα οξύνθηκε, αφού σε πολλά σχολεία οδηγούνται στο στοίβαγμα διπλάσιου αριθμού μαθητών, σε σχολικά κτίρια που δεν πληρούν στοιχειώδεις προδιαγραφές, τόσο σε σχολικές αίθουσες όσο και σε κοινόχρηστους χώρους (αυλή, διάδρομοι κ.λπ.). Αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να τηρηθούν τα όποια μέτρα για την αποφυγή του συγχρωτισμού, που απαιτεί αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. (Π.χ το Γυμνάσιο Αλικαρνασσού, ένα σχολείο που βάσει προδιαγραφών ήταν για 200 μαθητές, σήμερα ξεπερνάει τους 530 εγγεγραμμένους.).

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα των ελλείψεων, που αποκαλύπτουν τις ευθύνες διαχρονικά των κυβερνήσεων όπως και της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης, είναι η κατάσταση με την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής στον Δήμο Ηρακλείου, για την οποία δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα ούτε τα αναγκαία κτίρια, ούτε και οι αίθουσες προκάτ που είχαν υποσχεθεί ως προσωρινή λύση. Συνάμα, υπάρχουν σχολεία -και ιδιαίτερα Νηπιαγωγεία- που στεγάζονται κάτω από πολυκατοικίες, δίπλα σε πρατήρια βενζίνης, σε κοντέινερ, σε υπόγειες αίθουσες, σχολεία σε ακατάλληλα δημόσια και ενοικιαζόμενα κτίρια, επικίνδυνα για την ασφάλεια και υγεία των μαθητών.

Αν και η κατάσταση αυτή είναι γνωστή εδώ και χρόνια σε όλους τους αρμόδιους φορείς, δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια ώστε τα προβλήματα να λυθούν, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να αυξάνονται. Πρόσφατες είναι οι εικόνες του σχολικού συγκροτήματος της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας με τις τάξεις λίμνες και μπαλκόνια που καταρρέουν μετά την πρόσφατη νεροποντή, μαζί και πολλών άλλων σχολικών κτιρίων της πόλης, όπως τα ειδικά σχολεία στον Άη Γιάννη Χωστό, ή το προσφάτως ανακατασκευασμένο Καπετανάκειο. Όλα αυτά συνθέτουν τη συνολική αποκρουστική εικόνα μιας πολιτικής που θεωρεί «κόστος» την ολοκληρωμένη ενίσχυση της σχολικής στέγης, των αντιπλημμυρικών έργων και του σχεδιασμού.

Επιπλέον, ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν τη σχολική στέγη στο Δήμο Ηρακλείου είναι η προστασία από σεισμό. Αν και η Κρήτη είναι από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της χώρας, χιλιάδες παιδιά στο Ηράκλειο κάνουν μάθημα μέσα σε κτίρια που δεν έχουν ελεχθεί, σε σχολικές αίθουσες που στην πλειονότητά τους είναι παμπάλαιες, χτισμένες με παλαιούς αντισεισμικούς κανονισμούς, χωρίς οικοδομική άδεια, και ως εκ τούτου επικίνδυνες. Ο προσεισμικός έλεγχος των σχολείων που είναι βασικός τομέας -τμήμα της αντισεισμικής προστασίας περιορίστηκε όλα αυτά τα χρόνια σε ένα μόνο έλεγχο, κι αυτόν οφθαλμοσκοπικό- μακροσκοπικό, που έγινε από το Δήμο Ηρακλείου το 2014. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το δεδομένο ότι τα περισσότερα σχολεία είναι πάνω από 50 ετών προκαλεί εύλογα πολύ μεγάλη ανησυχία σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Τα παραπάνω ζητήματα αποτυπώνονται στο υπόμνημα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Περιφέρειας Κρήτης (επισυνάπτεται ως συνοδευτικό της ερώτησης), που για άλλη μια χρονιά κατατέθηκε –επικαιροποιημένο- πέρυσι τόσο στην περιφέρεια Κρήτης όσο και στο υπουργείο Παιδείας.

Κυβερνήσεις και τα συναρμόδια υπουργεία, όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο δεν προχώρησαν σε ολοκλήρωση των ελέγχων και στις απαραίτητες παρεμβάσεις, όχι μόνο δεν επιτάχυναν το πρόγραμμα κατασκευής νέων σχολείων, αλλά με τη μεταφορά της αρμοδιότητας στους δήμους, τη δραστική περικοπή των κονδυλίων από τον προϋπολογισμό και την υποβάθμιση του αρμόδιου φορέα για τα δημόσια κτίρια και τη μετατροπή του σε Α.Ε., οδήγησαν και οδηγούν σε οριστική απαξίωση τη δημόσια σχολική στέγη. Για την κατάσταση της σχολικής στέγης στο Δήμο Ηρακλείου οι ευθύνες κυβέρνησης, περιφέρειας, δήμων, που συναποτελούν το κράτος, είναι ενιαίες. Ευθύνες που προσπαθούν να αποποιηθούν, παίζοντας το παιχνίδι του «αναρμόδιου», μεταθέτοντάς τις ο ένας στον άλλο και δίνοντας προτεραιότητα στην εξασφάλιση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Ενιαίες είναι και οι ευθύνες όλων των πολιτικών δυνάμεων που έχουν σήμερα την πλειοψηφία σε αυτά τα όργανα και έχουν φέρει το δημόσιο σύστημα παιδείας σε σημείο να μη μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις λαϊκές ανάγκες.

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για:

  • Την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, που προκύπτουν ως αναγκαιότητα, με βάση την κάλυψη των πραγματικών και ολοένα αυξανόμενων αναγκών προσχολικής και σχολικής στέγης στο Δήμο Ηρακλείου, αλλά και την επισκευή και συντήρηση των υπαρχόντων, με κρατική χρηματοδότηση και χωρίς Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
  • Την άμεση και γενναία χρηματοδότηση από τους κρατικούς πόρους, για αντισεισμικό έλεγχο όλων των σχολικών κτιρίων στο Δήμο Ηρακλείου και άμεση αντισεισμική θωράκιση όπου διαπιστωθεί πρόβλημα. Να δοθεί πιστοποιητικό ασφάλειας και καταλληλότητας σε όλα τα σχολεία.
  • Ειδικά για τη δίχρονη προσχολική αγωγή, η κυβέρνηση οφείλει να συντάξει και να χρηματοδοτήσει πρόγραμμα κατασκευής των απαιτούμενων μόνιμων αιθουσών στο Ηράκλειο και όχι προκάτ -λυόμενων στις αυλές των σχολείων.
  • Να ανασυσταθεί ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων ως δημόσιος φορέας και να σταματήσει να υπολειτουργεί η εταιρεία «Κτιριακές υποδομές» ως Ανώνυμη Εταιρεία. Στο δημόσιο φορέα να εξασφαλιστεί η αναγκαία στελέχωση, εξοπλισμός, χρηματοδότηση και θεσμική κατοχύρωση του ρόλου του, ώστε να ανταποκριθεί στην ανάγκη κατασκευής δημόσιων σύγχρονων και ασφαλών σχολείων, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση των δημοτών.
  • Να αποδοθούν από το κράτος στο Δήμο Ηρακλείου -και συνολικά στους δήμους της χώρας- όλοι οι πόροι που παρακρατούνται παράνομα για πολλά χρόνια και να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να αντιμετωπιστεί το κτιριακό πρόβλημα των σχολείων, είτε για τη συντήρηση ή για την ανέγερση νέων κτιρίων.

Να αποτελέσει προτεραιότητα στα χρηματοδοτικά προγράμματα (ΠΔΕ, ΕΣΠΑ) η χρηματοδότηση έργων, που ανήκουν στην ευθύνη του κράτους, όπως ο έλεγχος και η θωράκιση των σχολικών κτιρίων και η ωρίμανση των προαπαιτούμενων μελετών (ώστε να σταματήσει να χρησιμοποιείται η έλλειψή τους ως άλλοθι για τη μη χρηματοδότηση αναγκαίων έργων σχολικής στέγης), αντί να λειτουργούν ως προγράμματα «αποκατάστασης της επενδυτικής ελκυστικότητας» για την κερδοφορία και τις ιεραρχήσεις του κεφαλαίου

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ