Τα σωματεία στηρίζουν τον αγώνα των ΕΠΑΣ - ΟΑΕΔ

Τα σωματεία στηρίζουν τον αγώνα των ΕΠΑΣ - ΟΑΕΔ

"Με το νέο νόμο υποβαθμίζονται τα πτυχία τους απο επίπεδο 4 σε 3 και κατα συνέπεια και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα στα μέσα της χρονιάς εν μέσω πανδημίας"

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν.Ηρακλείου, το Συνδικάτο Τροφίμων Ποτών. Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν.Ηρακλείου  στηρίζουν την συνέχιση του  αγώνα των συναδέλφων μας στις σχολές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ απέναντι στο νεο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση μετά την προχθεσινή τους γενική συνέλευση.

Με το νέο νόμο υποβαθμίζονται τα πτυχία τους απο επίπεδο 4 σε 3 και κατα συνέπεια και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα στα μέσα της χρονιάς εν μέσω πανδημίας. Ήδη το επίπεδο σπουδών υποβαθμίζεται κάθε χρόνο αφού η κρατική χρηματοδότηση είναι με το σταγονόμετρο. Τα εργαστήρια, ο εργαστηριακός εξοπλισμός, τα βιβλία είναι ξεπερασμένα ενώ βάζουν και λεφτά απο τη τσέπη τους για να αγοραστούν τα απαραίτητα υλικά για να κάνουν μάθημα. Φτάνουν μέχρι το σημείο να διατρέχουν κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα γιατί τα κτίρια είναι παλιά αναγκάζοντας τους ίδιους να κάνουν κάποιες συντηρήσεις.

Ταυτόχρονα οι συνάδελφοι με τις σπουδές τους, κάνουν τη πρακτική τους για δύο χρόνια δουλεύωντας σε συνθήκες γαλέρας. Ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει εκμετάλλευση, όταν σε αυτές τις συνθήκες ξεθεώνωνται το πρωί στο μεροκκάματο για 21 ευρώ και σχολώντας τρέχουν να προλάβουν το μάθημα τους στη σχολή. Γι αυτό μέσα από τη συνέλευση τους λένε στην Κυβέρνηση και την εργοδοσία ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 8ωρό και ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΚΗ ΑΡΓΙΑ. Συμπαρατάσσονται μαζί με τα σωματεία και τους υπόλοιπους συναδέλφους τους κατανοώντας ότι ο αγώνας τους για μη υποβάθμιση του πτυχίου και επαγγελματικών δικαιωμάτων συνδέεται παραλλήλα με των αγώνα των εργατών και των συνδικάτων απέναντι στο νέο νόμο έκτρωμα  που φέρνει η κυβέρνηση .

Οι συνάδελφοι μέσα από την συζήτηση στην Γενική Συνέλευση επιβεβαίωσαν τα δίκαια αιτήματα τους ,αποφάσισαν την συνέχιση του αγώνα τους παρά τις προσπάθειες της διεύθυνσης της σχολής να βάλει εμπόδια με διάφορους τρόπους. Αποφασίζοντας νέα πιο δυναμική  κινητοποίηση την Δευτέρα 17 Μαίου στις 12 πμ στην Πλατεία Ελευθερίας και πορεία μέχρι την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης , όπου θα παραδώσουν υπόμνημα με το πλαίσιο αιτημάτων τους. Οι διοικήσεις των σωματείων καλούν τους εργαζόμενους να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα των παιδιών και να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση τους. Οι αγώνες της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης αποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται να  δεχτούμε να γίνουμε δούλοι στον 21ο αιώνα.

Τα αιτήματα:

- Να μην υποβιβαστεί η αξία του πτυχίου από επίπεδο 4 (ν. 3475/2006) σε επίπεδο 3 το οποίο δίνει μια απλή βεβαίωση σπουδών αντί για πτυχίο.

- Να ανοίξει η πρακτική άσκηση με όλα τα μέτρα προστασίας για τον COVID-19.

- Κανένας σπουδαστής να μην χάσει την χρονιά από τις απουσίες που πήρε στην τηλεκπαίδευση χωρίς δική του ευθύνη

- Να υπάρξει ενίσχυση των σπουδαστών που δεν εργάζονται και συνεπώς δε έχουν κάποιο οικονομικό βοήθημα.

- Να δοθεί τώρα σε όλους τους σπουδαστές το επίδομα στέγασης και σίτισης.

- Να ανοίξουν οι σχολές με ασφάλεια και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (επιπλέον αίθουσες για να τηρούνται οι αποστάσεις, προληπτικά τεστ για τον COVID-19)

- Να παρθεί πίσω το νομοσχέδιο για τις σχολές του ΟΑΕΔ

- Αύξηση της χρηματοδότησης, εκσυγχρονισμός εξοπλισμού, εργαστηρίων και βιβλίων

- Καμία απόλυση μόνιμου ή αναπληρωτή καθηγητή. Μονιμοποίηση όλων των καθηγητών και πρόσληψη νέων σύμφωνα με τις ανάγκες.

- Να αποσυρθεί ο νόμος έκτρωμα που καταργεί το 8ωρό και την Κυριακή Αργία.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ