Ταξίδια σε λέξεις με καπετάνιους τους εκπαιδευτικούς του Ηρακλείου!

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Η Ομάδα Βιβλίου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» συμπληρώνει 24 χρόνια δημιουργικής πορείας.

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

 

Δύο δεκαετίες και κάτι μετρά η  Ομάδα  Βιβλίου  του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου "Δομήνικος  Θεοτοκόπουλος" που συμπληρώνει αισίως 24 χρόνια παρουσίας και ουσιαστικής δράσης για τη διάδοση της ανάγνωσης και της αγάπης για το βιβλίο από μαθητές και δασκάλους. Δράσεις με έμπνευση από βιβλία και ταξίδια  σε λέξεις και εικόνες με αέρα  πολιτισμού!

ομάδα βιβλίου 1
"Το δέντρο που έδινε" Αγία Τριάδα Τεχνη καθ'οδόν Ιούλιος 2018

Στοχεύει στην απόκτηση της ικανότητας από τον δάσκαλο να αξιοποιεί τις πολύπλευρες δυνατότητες της Λογοτεχνίας στην καθημερινή σχολική δραστηριότητα, έτσι ώστε η μάθηση να είναι σύγχρονη, αποτελεσματική κι ευχάριστη για όλους. Τα μέλη της πιστεύουν στη δύναμη της αναγνωστικής εμπειρίας ως ενός ψυχαγωγικού μέσου για την πλειονότητα της κοινωνίας, στη δύναμη της Λογοτεχνίας που μπορεί ως ένα δυνατό σκαρί να μας οδηγήσει στο συναρπαστικό ταξίδι της γνώσης, του ονείρου, της ελπίδας.

Στοχεύει να φέρει τον εκπαιδευτικό σε επαφή με εργαλεία εκπαίδευσης άμεσης  εφαρμογής στην τάξη.

 Έναν εκπαιδευτικό που εξελίσσεται σαν ολότητα!

ομάδα βιβλίου 2
"Ο Ερωτόκριτος στην Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων Αγιου Μηνα" Οκτώβριος 2017

Τα πρώτα βήματα και η πορεία

Τη σχολική χρονιά 1997 – 1998 δημιουργείται ο πρώτος πυρήνας με νέες προτάσεις και προοπτική, τις χρονιές 2000 – 2005 διοργανώνεται σε συνεργασία με το Βιβλιοπωλείο «Δοκιμάκης» με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία το Ράλυ Ανάγνωσης και ακολουθούν τα Παραμυθοκαθάψια την περίοδο 2006 – 2008.  Η δράση συνεχίζει με δρώμενα σε πλατείες και πάρκα της πόλης μας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, βραβεύσεις, επισκέψεις συγγραφέων στις σχολικές τάξεις του νομού Ηρακλείου όπως και οργάνωση-λειτουργία τριών λεσχών ανάγνωσης σε δημοτικά σχολεία του Ηρακλείου σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ.

ομάδα βιβλίου 3
Παιδικό χωριό SOS Αγώνας ποδοσφαίρου SOSies-Μαφίες. Νοέμβριος 2019

Από το 2010 ξεκίνησε η συνεργασία με «ντόπιους συγγραφείς – εικονογράφους», οι οποίοι ακούραστα επισκέπτονται κάθε χρόνο Νηπιαγωγεία και Δημοτικά ενώ παράλληλα μαζί με αρκετούς από αυτούς τους συγγραφείς – παρουσιάζονται βιβλία τους, «ανεβαίνουν» θεατρικές παραστάσεις, οργανώνονται σεμινάρια. Διοργανώνονται μουσικές-ποιητικές βραδιές την 21η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και Εαρινή Ισημερία. Τα πέντε τελευταία χρόνια η Ομάδα έχει αναλάβει κατά τη διάρκεια της βραδιάς «Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης» να γίνεται και η βράβευση των παιδιών των συναδέλφων που εισάγονται σε ΑΕΙ.

 

Πολύ σημαντική είναι η δράση για το σχολικό εκφοβισμό και τη σχολική βία επί δύο χρόνια.

ομάδα βιβλίου 4
"Πάρε τη λέξη σου δώσε μου το χέρι σου" Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου Μάρτιος 2017

Από το 2017 η Ομάδα “ανοίγει τα φτερά της” και σε άλλους ουρανούς, έτσι έρχεται σε επαφή με φορείς, όπως την Παιδοαιματολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αγ. Μηνά», το Κέντρο Μέριμνας Θηλέων στον Πόρο, διαβάζοντας ποίηση, λογοτεχνία, ζωγραφίζοντας… Τα μέλη της συνεργάζονται επίσης, και συνδημιουργούν με καλλιτεχνικά εργαστήρια και εργαστήρια ζωγραφικής της πόλης μας.

Δημιουργούν εκδηλώσεις μύθων, λόγου  και μουσικής σε συνεργασία  με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κερασσών, με το Σύνολο  Νυχτών  και Τοξοτών Οργάνων Κρήτης.

 

Το 2018 ξεκινάει η συνεργασία  της ομάδας με το παιδικό  χωριό SOS, η οποία μέχρι και σήμερα γίνεται σε μηνιαία  βάση με οδηγό  την αγαπημένη κούκλα  των παιδιών και μασκότ της ομάδας "Μιλού".

Παραμύθια , παιχνίδι και παιδικά  χαμογελά  μπολιάζουν αυτό το αντάμωμα. 

Τρία χρόνια αριθμεί η συνεργασία  της Ομάδας με τον Δήμο Ηρακλείου στα πλαίσια  του Φεστιβάλ  "Τέχνη  καθ'οδον".

Δυο πλατείες γεμάτες παιδιά με λαμπερά μάτια. Στην Αγία  Τριάδα  και στον Άγιο Τιτο.

Στα πλαίσια  αυτής της συνεργασίας θα είναι και η επόμενη  δράση της Ομάδας,προσαρμοσμένη  στις νέες συνθήκες  και στα νέα δεδομένα,με φόντο  την Βικελαία  Βιβλιοθήκη...και πολλά μισοφέγγαρα.

 

«Αφουγκραζόμαστε  τις ανάγκες  τις νέας πραγματικότητας και προσαρμόζουμε τις δράσεις μας,πάντα έχοντας κατά νου τα λόγια του S.Mallarmé: "Ο κόσμος είναι φτιαγμένος για να καταλήξει σε ένα ωραίο βιβλίο"», αναφέρουν τα μέλη της ομάδας.

 

"Εγώ Εσύ Εκείνη".

Η τελευταία διαδικτυακή εκδήλωση της Ομάδας για την Ημέρα της γυναίκας  πριν γραφτούν αυτές οι γραμμές:

 

 «Πορευόμαστε με την τέχνη και την αγάπη για τα παιδιά… Ονειρευόμαστε έναν κόσμο γεμάτο λέξεις καρδιάς και παιδικές αγκαλιές...

Πιάνουμε τα χέρια,σαν σε εκδρομή, σαν σε χορό, σαν σε παιχνίδι,  με ένα "μαζί"που τα πάντα αλλάζει ».

 

Εμείς οι δασκάλες και νηπιαγωγοί της Ομάδας Βιβλίου διαφορετικές  μα τόσο ίδιες:

 Εμμανουέλα Περυσινάκη, Ελένης Κόκαλη, Αγαθή Μίχου, Βάννα Μυρωνάκη, Δέσποινα Αυγουστινάκη, Ζαμπία Λαζανάκη, Ματίνα Διαμαντάρα,Αναστασία Αράπογλου.

 

"Βολεύτηκα με το μαξιλάρι μου στην πολυθρόνα μου και σκεπάστηκα την κουβέρτα με τα χίλια κομμάτια...

Πήρα τη χρυσή βελόνα της γιαγιάς μου για συντροφιά και άφησα το κουβάρι με τα παραμύθια να ξετυλίγεται στον ουρανό μέχρι που νύχτωσε..."

ομάδα βιβλίου 5
"Το χαρούμενο λιβάδι" Πλατεία Αγίου Τίτου Τέχνη καθ'οδόν 2019.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ