Θετικά σημεία, αλλά ασαφές ακόμη το τοπίο στην «εξίσωση» του τουρισμού

Σημαντική παράμετρος η πορεία της πανδημίας για την Βρετανική τουριστική αγορά - Στο “μείον” σε σχέση με πέρυσι οι ξενοδόχοι στην αφετηρία της νέας σεζόν- Χαμηλές κρατήσεις και ουσιαστικό άνοιγμα τον Ιούνιο “φρενάρουν” την αισιοδοξία

Σε μια δύσκολη “εξίσωση” εξελίσσεται ο τουρισμός του 2021, παρά τα θετικά σημεία που αφήνουν περιθώρια ελπίδας για την ανάκτηση έστω του 40% της τουριστικής κίνησης του 2019.

Σημαντική παράμετρος που έχει για την ώρα βάλει “φρένο” στην πορεία των κρατήσεων, οι οποίες παρά το αρχικό ενδιαφέρον παραμένουν ισχνές, είναι οι νομοθετικές ρυθμίσεις από πλευράς της Μεγάλης Βρετανίας που έχουν ισχύ έως τις 30 Ιουνίου και προβλέπουν βαρύ πρόστιμο ύψους 5 χιλιάδων λιρών σε όσους επιχειρήσουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό νωρίτερα χωρίς σοβαρό λόγο. Οι ρυθμίσεις αυτές ωστόσο ενδέχεται να τροποποιηθούν ή να καταργηθούν νωρίτερα εφ όσων η πανδημία εμφανίσει υποχώρηση. Αυτό καθιστά σαφές πως μια από τις μεγαλύτερες τουριστικές “δεξαμενές’’ για την Ελλάδα – όπως όλα δείχνουν και εκτός απρόσμενων εξελίξεων – βάζει φρένο στην αισιοδοξία την ίδια ώρα που σε μεγάλο βαθμό η τουριστική σεζόν θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας, αλλά και τις διμερείς συμφωνίες που αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα.

Το άνοιγμα του τουρισμού – το οποίο επίσημα έχει ανακοινωθεί στις 14 Μαΐου – θα κριθεί φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά στις “λεπτομέρειες” αφού είναι σημαντικό όπως τονίζουν οι ξενοδόχοι να γίνουν σωστά βήματα στην “αφετηρία” – τον Ιούνιο – αλλά να κερδίσει και το στοίχημα του Νοεμβρίου που θα καθορίσει αν το σύνολο της τουριστικής χρονιάς θα μπορέσει να πετύχει έστω το 40% της τουριστικής κίνησης του 2019.

Στο μεταξύ αν και οι διμερείς συμφωνίες, η εμπειρία στην εφαρμογή των πρωτοκόλλων από την περυσινή χρονιά αλλά και η άρση του πλαφόν των επισκεπτών από την Ρωσία με το βλέμμα στραμμένο προς την κατεύθυνση αυτή και σε άλλες χώρες εκτός ΕΕ, δείχνουν σημάδια αισιοδοξίας, οι ξενοδόχοι ξεκινούν φέτος με “μείον” σε σχέση με πέρυσι, αφού σε επίπεδο κρατήσεων, αλλά και προπληρωμών κάτι που καθιστά ακόμη ασαφές το τοπίο.

“Δεν πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα η εξέλιξη στη Μεγάλη Βρετανία”

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου Μανώλης Τσακαλάκης μιλώντας για τους περιορισμούς που έχουν ανακύψει σε σχέση με την τουριστική αγορά της Μεγάλης Βρετανίας για την ώρα τουλάχιστον δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, αφού όπως τόνισε ο ίδιος εφ όσων τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι θετικά, η απαγόρευση εξόδου μπορεί να ανασταλεί και νωρίτερα. “Σύμφωνα με τον Αγγλικό Νόμο όταν κατατίθεται κάτι περιοριστικό στη Βουλή πρέπει να έχει και χρονική διάρκεια, να κατατεθεί μαζί με το Νομοσχέδιο και η διάρκεια η οποία ορίζεται από το Νομοθέτη ότι είναι το λιγότερο τρεις μήνες και μέγιστο τα δύο χρόνια. Γι αυτό και βλέπετε ότι έχει κατατεθεί μέχρι τέλος Ιουνίου η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Εάν όμως τα επιδημιολογικά δεδομένα της Μεγάλης Βρετανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης και ουσιαστικά των χωρών που θα επιτρέπει η Αγγλία να πετάξουν οι υπήκοοι της είναι σε καλό σημείο, τότε μπορούν να άρουν το Νομοσχέδιο, την ισχύ του και να το αναστείλουν. Δεν πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα” επεσήμανε ο κος Τσακαλάκης.

Οι προτάσεις του κλάδου υλοποιούνται

Στο μεταξύ όπως τόνισε ο κος Τσακαλάκης, οι προτάσεις του κλάδου, σταδιακά υλοποιούνται με αποτέλεσμα να υπάρχει καλύτερη εικόνα σε σχέση με πέρυσι σε επίπεδο συντονισμού με δεδομένο ότι οι όποιες ενέργειες είναι απαραίτητο φέτος να δρομολογηθούν έγκαιρα για το άνοιγμα του τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, όπως υπογράμμισε ο κος Τσακαλάκης: “Εξήγγειλαν έστω και με καθυστέρηση το πότε ανοίγει η χώρα, δηλαδή στις 14 Μαΐου. Αυτό εξήγγειλε στην διαδικτυακή έκθεση του Βερολίνου ο Υπουργός. Επίσης στην έκθεση της Μόσχας, την πρώτη έκθεση που έγινε με κανονική παρουσία κόσμου -μικρή σε μέγεθος αλλά έγινε -εξαγγείλαμε πάλι σαν χώρα ότι δεχόμαστε το εμβόλιο από τη Ρωσία, το αναγνωρίζουμε δηλαδή ως ισάξιο με τα εμβόλια της ΕΕ. Αυτό το δικαίωμα μας το δίνει ο νόμος και η Ευρωπαϊκή νόρμα που ψηφίστηκε πρόσφατα. Να μπορούν δηλαδή οι υπήκοοι εντός της ΕΕ που έχουν εμβολιαστεί και μπορούν να το αποδείξουν ή έχουν ένα τεστ που αποδεικνύει ότι δεν έχουν κορωνοΐό ή έχουν νοσήσει και έχουν αντισώματα να μπορούν επιδεικνύοντας το QR code δηλαδή το πράσινο εισιτήριο να περνούν γρήγορα τις πύλες εισόδου της κάθε ευρωπαϊκής χώρας. Με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειάζονται καραντίνα στην είσοδο και την έξοδό τους”.

Βελτιώνεται η εικόνα για την Ρωσική αγορά- Σημαντικές οι διμερείς συμφωνίες- Από τους πρώτους επισκέπτες της Ελλάδας οι Ισραηλινοί

Θετικές είναι οι προβλέψεις για τους Ρώσους επισκέπτες μετά την άρση του πλαφόν επισκεπτών που μπορούν να εισέρχονται ανά εβδομάδα στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα καθοριστικές θα είναι για την εξέλιξη του τουρισμού από χώρες εκτός ΕΕ οι διμερείς συμφωνίες με το Ισραήλ να είναι από τις πρώτες χώρες που θα μπορέσουν φέτος με το άνοιγμα του τουρισμού να επισκεφτούν μαζικά την Ελλάδα μετά την σχετική συμφωνία. “Αυτό λοιπόν κάναμε γνωστό ότι ισχύει και για τους Ρώσους” επεσήμανε ο κος Τσακαλάκης και πρόσθεσε: “Πέρυσι τους χάσαμε γι’ αυτό και φέτος έχουμε πιο θετικά σημεία. Πλέον το περυσινό πλαφόν άνοιξε και πήγε στους 4 χιλιάδες Ρώσους επισκέπτες ανά εβδομάδα και επίκειται στις 4 Απριλίου, να επισκεφτεί την Μόσχα ο υπουργός τουρισμός και μαζί του και ο υπουργός εξωτερικών. Αυτό σημαίνει ότι προφανώς θα υπογραφεί και η διμερής συμφωνία που χρειαζόμαστε για όλες τις χώρες που είναι εκτός ΕΕ. Μια από αυτές τις χώρες είναι και το Ισραήλ που έχουμε υπογράψει και είδαμε ότι το όριο ανά εβδομάδα είναι πολύ μεγαλύτερο απ ότι των υπολοίπων χωρών. Επειδή οι Ισραηλινοί έχουν εμβολιαστεί σε μεγάλο ποσοστό θα είναι και από τους πρώτους που θα επιτραπεί να έρθουν μαζικά στην Ελλάδα. Με τη Μεγάλη Βρετανία επίσης που είναι μεγάλη χώρα, παραδοσιακή στον Ελληνικό τουρισμό και η δεύτερη μεγαλύτερη μετά τη Γερμανία, είμαστε σε προχωρημένη φάση συζητήσεων και μόνο η τελευταία εξέλιξη ήταν που σταμάτησε τη ροή των κρατήσεων. Για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την πρώτη αναγγελία Τζόνσον είχε αρχίσει μεγάλη ζήτηση που δεν πρόλαβε να μετουσιωθεί σε κρατήσεις”.

Ισχνές οι κρατήσεις, αλλά σε ετοιμότητα ο κλάδος

Όπως επεσήμανε ο κος Τσακαλάκης, μπορεί οι κρατήσεις να παραμένουν λιγοστές για την φετινή τουριστική σεζόν και πολλές από αυτές να είναι voucher που πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του 2021 υποχρεωτικά, ωστόσο οι ξενοδόχοι δηλώνουν έτοιμοι για το άνοιγμα της χρονιάς έχοντας ήδη καταθέσει και τις προτάσεις τους για προσαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων μετά και την περυσινή εμπειρία. Ο κος Τσακαλάκης επεσήμανε: “Είμαστε έτοιμοι. Έχουμε καταθέσει προτάσεις και για τα πρωτόκολλα, με κάποιες διορθώσεις σύμφωνα με την περυσινή εμπειρία που τα πήγαμε πάρα πολύ καλά. Δεν είχαμε επιμολύνσεις από τους τουρίστες τουλάχιστον στην Κρήτη όπως γνωρίζουμε, με αποτέλεσμα όλο αυτό να είναι ένα καλό προηγούμενο το οποίο ευελπιστούσαμε και ευελπιστούμε να ρευστοποιήσουμε φέτος. Όπως φαίνεται σύμφωνα με τα γκάλοπ που γίνονται είμαστε πάντα στην πρώτη ή δεύτερη θέση προτίμησης των πελατών από την Ευρώπη που είναι ο κύριος όγκος για την Ελλάδα και η Κρήτη σε ορισμένες χώρες είναι πρώτη. Θέλουμε να ανοίξουμε, έχουμε ετοιμαστεί σαν ξενοδόχοι, έχουμε ζητήσει διαφοροποίηση των πρωτοκόλλων που αναμένεται έως την επόμενη εβδομάδα να οριστικοποιηθεί προκειμένου να μπορέσουμε σταδιακά να ξεκινήσουμε. Τέλος Μαρτίου αρχές Απριλίου, είναι το Πάσχα των Εβραίων οι οποίοι προτίθενται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα κατά χιλιάδες. Επίσης έχει δρομολογηθεί άνοιγμα στην Ρόδο στις αρχές Απριλίου, ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα καταλήξουν στο Grand Hotel Mitsis. Eκεί θα έχουμε το πρώτο crash test και αν όλα πάνε καλά θα έχουμε μια καλύτερη χρονιά σε σχέση με πέρυσι παρ’ όλο που αυτή τη στιγμή είμαστε πολύ χειρότερο απ ότι ήμασταν πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο”.

Η χρονιά θα κυλήσει ξανά στη “σκιά” της πανδημίας

Τα παραπάνω δημιουργούν την αισιοδοξία πως η φετινή χρονιά κυρίως λόγο της εμπειρίας αλλά και των ενεργειών που γίνονται έγκαιρα, θα έχει θετική εξέλιξη, ωστόσο δεν παύει να παραμένει μια ακόμη τουριστική σεζόν που θα εξελίσσεται στη σκιά της πανδημίας με πολλά σκέλη της τουριστικής δραστηριότητας να αποτελούν ακόμη ένα ασαφές τοπίο. Όπως επεσήμανε και ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ν. Ρεθύμνου “ Δυσκολεύομαι να κάνω προβλέψεις, διότι γίνεται Σκωτσέζικο ντους. Δεν είναι τα πράγματα όπως είναι σε κανονικές συνθήκες. Να πούμε ξεκάθαρα ότι δεν αρκεί μόνο η Ελλάδα να είναι καθαρή, οι δείκτες μας θα κατέβουν σίγουρα, θα μπούμε στον πράσινο χάρτη. Επομένως πρέπει και οι χώρες προέλευσης των επισκεπτών να είναι καθαρές. Αυτό που φοβούνται όλες οι χώρες είναι μην βγει ο κόσμος έξω και έρθουν σε επαφή οι υπήκοοι των χωρών σε μια τρίτη χώρα, επιστρέψουν και ανεβάσουν τους δείκτες”.

Σε χειρότερη μοίρα φέτος στην “αφετηρία” οι ξενοδόχοι

Ταυτόχρονα, όπως ανέφερε ο κος Τσακαλάκης οι ξενοδόχοι φέτος βρίσκονται “σε χειρότερη μοίρα” ξεκινώντας τη νέα τουριστική σεζόν με σοβαρές απώλειες σε σχέση με πέρυσι. Ο ίδιος εξήγησε: “Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε γιατί είμαστε σε χειρότερη μοίρα. Πέρυσι τον Μάρτιο και ειδικά μέχρι τις 10 Μαρτίου που μπήκαμε σε lockdown είχαμε 20% παραπάνω κρατήσεις από την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Επίσης είχαν τηρηθεί τα συμβόλαια και οι άνθρωποι είχαν πάρει προκαταβολές. Είχαμε πάρει επίσης τα χρήματα από τα early bookings έως τον Φεβρουάριο, άρα είχαμε μια μεγάλη μαγιά κρατήσεων και οι tour operator είχαν πληρώσει και αρκετά χρήματα τα οποία έπρεπε να συμψηφίσουν. Παρ όλα αυτά στο τέλος, όταν κάναμε ταμείο, είδαμε την καταστροφική κατάληξη του μείον 80%. Φέτος που δεν έχουμε τίποτα από αυτά, ούτε προκρατήσεις, ούτε χρήματα από early bookings, ούτε garanti συμβόλαια, δυσκολευόμαστε να πούμε ότι θα πάμε καλύτερα. Το 2021 πιστεύαμε πέρυσι πριν κλείσαμε τον Νοέμβριο, ότι θα ήταν μια πολύ καλύτερη χρονιά και θα πιάναμε τουλάχιστον το 50% του 2019. Τώρα με όλα αυτά που συνέβησαν τα πράγματα έχουν δυσκολέψει”.

Στο 40% σε σχέση με το 2019 εκτιμάται η φετινή τουριστική κίνηση

Όλα τα παραπάνω αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για ανάκτηση του 40% της τουριστικής κίνησης του 2019, όπως τόνισε ο κος Τσακαλάκης που δεν παρέλειψε να επισημάνει πως είναι σημαντικό η πανδημία να εμφανίσει κάμψη με την ελπίδα πως η επιστήμη θα έχει στο άμεσο μέλλον περισσότερα “εργαλεία” για την αντιμετώπισή της εκτός από τους εμβολιασμούς που για την ώρα αποτελούν το μοναδικό. ‘Άλλωστε όπως εξήγησε ο ίδιος είναι σημαντικό να ανοίξει η οικονομία αλλά και να μπορέσουν οι πολίτες να αισθανθούν μια στοιχειώδη επιστροφή στην κανονικότητα, αφού όπως τόνισε πλέον τα σημάδια κόπωσης δεν είναι απλώς αισθητά αλλά τείνουν στην δημιουργία πολλών ζητημάτων ψυχικής υγείας στους πληθυσμούς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Αναφορικά με το άνοιγμα της οικονομίας ο κος Τσακαλάκης επεσήμανε: “ Όλα αυτά τα επιδόματα, τα δάνεια που δίνονται από τις κυβερνήσεις είναι ασπιρίνες, δεν ομαλοποιούν την κατάσταση, είναι μόνο για να πάμε στην επόμενη φάση. Και τα ξενοδοχεία θα φαλιρίσουν και οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Και ξέρουμε ότι και το κράτος δεν θα έχει να δίνει σε βάθος χρόνου. Και ήδη γνωρίζουμε ότι αυτά που παίρνουμε είναι μελλοντικοί φόροι. Το θέμα είναι που θα βρεθούν όλα αυτά και γι αυτό πρέπει άμεσα να ανοίξει η οικονομία”.

Κατ’ εξαίρεση εμβολιασμοί σε εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και εστίαση

Ο πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου επεσήμανε πως οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στην εστίαση, εκτός του ότι θα βρεθούν στην “δίνη” της πανδημίας, αφού θα είναι εκείνοι που θα υποδέχονται τους επισκέπτες είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν και να δημιουργήσουν έτσι μια “ασπίδα” μέσα στις ξενοδοχειακές μονάδες και την εστίαση, που θα στείλει το μήνυμα της ασφάλειας και θα συμβάλλει στον περιορισμό τυχόν εξάπλωσης του κορωνοΐού. Όπως ανέφερε ο κος Τσακαλάκης η πλειοψηφία των εργαζομένων επιθυμεί τον εμβολιασμό και εξήγησε: “Αυτό το έχει δεχτεί η πολιτεία αλλά θέλουν να δουν τη χρονική περίοδο που θα μπορέσουν να το εκτελέσουν και οπωσδήποτε θα πρέπει να υπάρχουν και τα εμβόλια τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν έρθει. Λένε ότι μέσα στον Απρίλιο θα έχουμε αρκετά. Μακάρι και να εμβολιαστεί πρώτη η ομάδα υψηλού κινδύνου από 65 και άνω και όταν θα έχουν εμβολιάσει αυτούς, τότε θα μπορούμε κατ’ εξαίρεση να εμβολιάσουμε τους ξενοδοχοϋπαλλήλους οι οποίοι είναι περίπου 200 χιλιάδες. Έτσι θα δώσουμε την εικόνα προς τα έξω ότι είναι ασφαλής η διαμονή των επισκεπτών και εφ’ όσων δεν αναμειχθούν πολύ με τον ντόπιο πληθυσμό δεν θα έχουν να φοβηθούν τίποτα, διότι τα ξενοδοχεία είναι καθαρά. Είτε γιατί οι υπάλληλοι κάνουν κάθε εβδομάδα το τεστ, είτε γιατί έχουν εμβολιαστεί. Ωστόσο, τελειώνοντας με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, μετά έρχεται το θέμα των ανθρώπων της εστίασης. Εκεί οι άνθρωποι παίζουν από σεζόν σε σεζόν αλλά είναι από 350 έως και 400 χιλιάδες περίπου το μέγιστο. Είναι η δεύτερη ομάδα που έχουμε ζητήσει να εμβολιαστεί κατ εξαίρεση”.

Στην περίπτωση πάντως που εργαζόμενοι δεν θελήσουν να εμβολιαστούν ο κος Τσακαλάκης τόνισε πως υπάρχει πρόβλεψη με υποχρεωτικά τεστ κάθε εβδομάδα, προκειμένου να εξετάζονται και να διαπιστώνεται πως δεν έχουν νοσήσει από κορωνοΐό.

Δείτε επίσης:

Σε απελπισία οι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό - Ριζικιανάκης: Είμαστε ήδη χαμένοι

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο

Πηγή: goodnet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ