Τι απαντά ο ΟΑΚ για το έργο του Αμαρίου

Τι απαντά ο ΟΑΚ για το έργο του Αμαρίου

"Η διακήρυξη αναρτήθηκε στις 04/05/2020 και όλοι οι όροι της είναι σύμφωνοι με την κείμενη νομοθεσία περί δημοσίων έργων"

Τη δική του απάντηση για το έργο του Αμαρίου, μετά και το δημοσίευμα του Cretalive, δίνει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει συγκεκριμένα:

Για την πληρέστερη και εγκυρότερη ενημέρωση, δική σας και των πολιτών, σχετικά με το από 21/05/2020 δημοσίευμα σας στη στήλη «ΕΙΔΑ-ΑΚΟΥΣΑ» με τίτλο «Ο διαγωνισμός των 5 εκ. ευρώ, οι περίεργοι όροι και το lockdown» σας αναφέρουμε τα παρακάτω:

Η διακήρυξη αναρτήθηκε στις 04/05/2020 και όλοι οι όροι της είναι σύμφωνοι με την κείμενη νομοθεσία περί δημοσίων έργων, που αποβλέπουν στη διαφάνεια της διαδικασίας και στη διασφάλιση του ανταγωνισμού και έχουν εγκριθεί από τα δυο (2) εμπλεκόμενα  Υπουργεία:  α) Υποδομών και Μεταφορών και β) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επίσης ουδείς εκ των ενδιαφερόμενων  οικονομικών  φορέων δεν έχει αμφισβητήσει τη νομιμότητα αυτών μέχρι και σήμερα, με αποτέλεσμα να συνάγεται, με βάση τη νομοθεσία, η ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των όρων της διακήρυξης από τους ενδιαφερόμενους.

Επιπλέον ο όρος της διακήρυξης, που αφορά στην επίσκεψη του υποψήφιου αναδόχου στο χώρο του έργου και τη χορήγηση αντίστοιχης βεβαίωσης δεν είναι σε καμία περίπτωση πρωτοφανής. Ο όρος χρησιμοποιείται διαχρονικά σε αντίστοιχες συμβάσεις, σε έργα που έχουν εκτελεστεί είτε βρίσκονται σε φάση εκτέλεσης, τόσο εντός όσο και εκτός Κρήτης, βοηθώντας στην αρτιότητα εκτέλεσης τους, μην αποκλείοντας οποιονδήποτε οικονομικό φορέα, ακόμα και εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, στοιχείο, που ο συντάκτης του άρθρου επικαλέστηκε. Υπενθυμίζεται πως η μετακίνηση πολίτη για επαγγελματικούς λόγους, ακόμα κι εκτός των ορίων του Νόμου, δεν αποκλείονταν από την κείμενη νομοθεσία [ ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 27818 (ΦΕΚ Β΄ 1648/03-05-2020)], παράλληλα από την ίδια τη διακήρυξη δινόταν η δυνατότητα, εφόσον ο ίδιος ο οικονομικός φορέας αδυνατούσε να πραγματοποιήσει επίσκεψη, λόγω του αποκλεισμού της Κρήτης από αέρος και θαλάσσης, [ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 29116 (ΦΕΚ Β΄ 11781/10-05-2020)], να εξουσιοδοτήσει προς τούτο τεχνικούς, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής.

Ειδικότερα είχε δοθεί σχετική ανακοίνωση από την αναθέτουσα αρχή προς όλους τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς  φορείς, αναρτημένη στο ΕΣΗΔΗΣ από τις 07/05/2020, διευκρινίζοντας τον τρόπο και τη διαδικασίας έκδοσης της βεβαίωσης επίσκεψης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στο διαγωνισμό, το Α΄ μέρος του οποίου  ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 22/05/2020, συμμετείχαν οικονομικοί φορείς, τόσο εκτός Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, όσο και εκτός Περιφέρειας Κρήτης, έχοντας  ολοκληρώσει την προβλεπόμενη τυπική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης και της επίμαχης παραμέτρου για την οποίαν έγινε ιδιαίτερη μνεία από πλευράς του Μέσου σας.

Κατόπιν των ανωτέρω, πεποίθηση μας αταλάντευτη παραμένει πως οποιοδήποτε δημοσίευμα δεν θα  πρέπει να έχει σκοπό να βλάψει τη δημόσια εικόνα του Οργανισμού, ο οποίος έχει μοναδικό σκοπό την ανάπτυξη της Κρήτης με άρτια εκτελεσμένα έργα και μέσα από νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες προς το συμφέρον των πολιτών της. Επειδή και το δικό σας Μέσο, έχει συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση όλα αυτά τα χρόνια, θεωρούμε αφενός πως δεν υπήρχε πρόθεση από πλευράς σας για πρόκληση οποιασδήποτε «σκιάς» η οποία θα έβλαπτε το κύρος του «οργανισμού» αφετέρου δε, παραμένουμε στην διάθεση σας, για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφόρηση, η οποία θα συμβάλει, στην πλήρη έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση του αναγνωστικού σας κοινού, για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ