"Τί έγινε και χάθηκαν οι παιδικοί αντίλαλοι από τους δρόμους;"

Newsroom
Newsroom

Τα παραδοσιακά παιχνίδια από το παρελθόν στο μέλλον είναι το έργο Erasmus που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το 10ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου

Με τα παραδοσιακά παιχνίδια του παρελθόντος ασχολείται ο σύλλογος Διδασκόντων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus. Σε γραπτή της δήλωση η εκπαιδευτικός του σχολείου Κατερίνα Σαρρή αναφέρει:

"Αλήθεια αναρωτηθήκατε ποτέ τι έγινε και χάθηκαν οι παιδικοί αντίλαλοι από τους δρόμους και τα σοκάκια της γειτονιάς; Δε σας έλειψε ποτέ το άκουσμα τους; Εμένα πολύ....Θυμάμαι τότε που ξεχείλιζε η γειτονιά απ' το παιχνίδι μας .Μαζευόμασταν από νωρίς το απόγευμα και κάθε ομάδα έπαιρνε  τη θέση της στις αλάνες και στα πεζοδρόμια .

Σε κάθε δρόμο έβλεπες και διαφορετικό παιχνίδι .Πεντόβολα, σχοινάκι ,κρυφτό ,τενεκεδάκια, σβούρες, λάστιχο, κουτσό, γερμανικό και φυσικά η καθιερωμένη καθημερινή ανταλλαγή των κόμικς .

Μέσα απ' το παιχνίδι μας μαθαίναμε να ζούμε με τους άλλους να δίνουμε και να παίρνουμε χαρά να είμαστε ελεύθεροι για να μπορούμε να  ονειρευόμαστε ανεμπόδιστα. Κι αν ο κόσμος δεν μας άρεσε του δίναμε μια, τον γκρεμίζαμε και τον ξαναφτιάχναμε απ' την αρχή. 

10ο Δημοτικό Εράσμους

Τώρα τα παιδιά δεν παίζουν πια στους δρόμους και τα παιχνίδια τους είναι κονσόλες και υπολογιστές είναι επιτακτική ανάγκη τόσο η οικογένεια όσο και το σχολείο να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν τον μεγάλο θησαυρό της παράδοσης 

Χέρι με χέρι λοιπόν  με τα παραδοσιακά μας παιχνίδια από το παρελθόν στο μέλλον. Αυτός είναι και ο τίτλος του έργου Erasmus  που αναλάβαμε σαν σύλλογος διδασκόντων του 10ου Δημοτικού Ηρακλείου και που ολοκληρώνεται το 2023. Στα πλαίσια του συγκεκριμένου προγράμματος , μαθητές και δάσκαλοι δημιούργησαν μια βαλίτσα γεμάτη παιχνίδια του χθες.

10ο Δημοτικό Εράσμους

Η βαλίτσα αυτή  κάνει το γύρο του σχολείου  και στόχος της είναι να βοηθήσει το παραδοσιακό παιχνίδι να πάρει μια θέση στην καρδιά των μικρών μας μαθητών .Την πρώτη ύλη μας την έδωσε η φύση. Παιχνιδια φτιαγμένα από πέτρες, βαμβάκι, χώμα, ξύλο αλλά  και άλλα απλά υλικά θα αναβιώσουν ξανά και θα βοηθήσουν έτσι τη νέα γενιά να βρει και άλλους τρόπους διασκέδασης".

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ