Τηλεκπαίδευση δια πάσαν νόσον! Η ψηφιακή τάξη ήρθε για να μείνει

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Χιονίζει; Τηλεκπαίδευση! Λουκέτο λόγω κατάληψης; Τηλεκπαίδευση! Κρούσμα κορωνοϊού; Τηλεκπαίδευση! Η λύση για όλα τα προβλήματα!

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

Για λίγο μόνο σηκώθηκαν από τους υπολογιστές τους και σήμερα κάθισαν ξανά στα γραφεία των δωματίων τους και παρακολουθούν μάθημα μέσω τηλεκπαίδευσης. Οι μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων και ΕΠΑΛ στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης επέστρεψαν από το πρωί στα γνώριμα ψηφιακά λημέρια ενώ στις 2.10 το μεσημέρι το διαδικτυακό κουδούνι θα χτυπήσει για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά.

Η τηλεκπαίδευση, λοιπόν, ήρθε για να μείνει, όλοι συμφωνούν ότι καλύπτει ένα σημαντικό κενό όταν τα σχολεία δε λειτουργούν, όποιος και αν είναι ο λόγος, ωστόσο, ακόμα και σήμερα υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες. Δεν έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί και μαθητές τον απαραίτητο εξοπλισμό ή σύνδεση στο διαδίκτυο. Ειδικά σήμερα, με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, σε πολλές περιοχές το μάθημα είναι μία δύσκολη υπόθεση.

«Είναι ένα καλό υποκατάστατο»

Ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Γιάννης Καραγιαννίδης, αναφέρει στο Cretalive πως πλέον είναι ένας ψηφισμένος νόμος, σε όποια περίπτωση δημιουργείται πρόβλημα στην δια ζώσης διδασκαλία, τότε περνάμε αυτόματα σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

Το μέτρο ισχύει όταν έχουμε αναστολή λειτουργίας τμήματος ή ολόκληρης σχολικής μονάδας λόγω κρούσματος κορωνοϊού, όταν γίνονται καταλήψεις αλλά και λόγω καιρικών συνθηκών.

Ο κ. Καραγιαννίδης αναφέρει πως υπάρχουν τεχνικά προβλήματα, «τα αντιμετωπίζουμε και βαίνουν μειούμενα», λέει χαρακτηριστικά. Δεν παύουν βέβαια να υπάρχουν δυσκολίες, όπως είναι οι διακοπές ρεύματος και τα προβλήματα στη σύνδεση στο διαδίκτυο.

«Η τηλεκπαίδευση είναι ό,τι καλύτερο έχουμε αυτή τη στιγμή για να μη μείνει πίσω η εκπαιδευτική διαδικασία, δεν είναι η ιδανική λύση, είναι ένα καλό υποκατάστατο. Μακάρι να ήταν τα σχολεία ανοιχτά», σχολιάζει.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιαννίδη, το Υπουργείο Παιδείας έχει προσπαθήσει να δώσει λύσεις, όπως με τη διανομή ηλεκτρονικών υπολογιστών και τάμπλετ.

Δύσκολο για έναν εκπαιδευτικό να ανταπεξέλθει

Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος», κ. Γιώργος Μακράκης, τονίζει πως η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία. Είναι μία επιλογή για την περίπτωση παρατεταμένου κλεισίματος των σχολείων λόγω πανδημίας.

Ωστόσο, όταν τα σχολεία κλείνουν για ένα ή δύο 24ωρα και, μάλιστα, λόγω καιρού, δημιουργούνται προβλήματα. Το κράτος δεν έχει διασφαλίσει ώστε ο κάθε εκπαιδευτικός, ο οποίος επίσης δεν μπορεί να μετακινηθεί στο σχολείο, να έχει στο σπίτι του τον απαραίτητο εξοπλισμό και σύνδεση στο διαδίκτυο για να μπορεί να προχωρήσει στην τηλεκπαίδευση.

Ακόμα, όταν έχει και παιδιά μαθητές, τότε το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο.

Υπενθυμίζεται πως στη διάρκεια του λουκέτου λόγω κορωνοϊού, πολλοί εκπαιδευτικοί επέλεγαν να πηγαίνουν στο σχολείο και να χρησιμοποιούν τον σχολικό εξοπλισμό για την τηλεκπαίδευση.

Ακόμα, ενώ το Υπουργείο έσπευσε να περάσει το σχετικό νόμο, δε φρόντισε να λάβει μέτρα, όπως το να προσφέρει επιπλέον πλατφόρμες. Έτσι, το μάθημα για τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία συνεχίζουν να γίνονται μεσημβρινές ώρες, κάτι που δε διευκολύνει ιδιαίτερα τις μικρές ηλικίες που προσπαθούν να κρατήσουν τα μάτια τους ανοιχτά μπροστά στον υπολογιστή.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ