Τίμησαν τους πολιτικούς κρατούμενους της δικτατορίας

Newsroom
Newsroom

Κατάθεση στεφάνων από το ΚΚΕ και δήλωση του Σάββα Βασιλειάδη για την επέτειο της δικτατορίας

Κατάθεση στεφάνων έκανε σήμερα, μέρα της μαύρης επετείου της δικτατορίας, η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ στο Μνημείο κομμουνιστών – αγωνιστών πολιτικών κρατούμενων στις φυλακές Ν. Αλικαρνασσού. Την κατάθεση έκανε, εκ μέρους της Τομεακής Επιτροπής, ο Σάββας Βασιλειάδης,, μέλος τη ΚΕ του ΚΚΕ, γραμματέας Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και υποψήφιος Ευρωβουλευτής. Εκ μέρους των πολιτικών κρατούμενων την κατάθεση έκανε ο Αντρέας Κριαράς, στέλεχος του ΚΚΕ σήμερα, στέλεχος της νεολαίας Λαμπράκη τα χρόνια της δικτατορίας και από τους πρωτεργάτες του πρώτου αντιδικτατορικού συλλαλητηρίου στο Ηράκλειο, αμέσως μετά το πραξικόπημα.

κατάθεση στεφάνων κκε δικτατορία Σάββας Βασιλειάδης

Μετά την κατάθεση στεφάνων ο Σάββας Βασιλειάδης έκανε την ακόλουθη Δήλωση :
 

«Σήμερα Κυριακή 21η Απριλίου 57 χρόνια μετά τη μαύρη επέτειο της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967, με μια σεμνή τελετή, εδώ στις φυλακές Αλικαρνασσού, τόπο θυσίας και ηρωισμού των πολιτικών κρατουμένων,  τιμάμε τους  χιλιάδες κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές που μαρτύρησαν στις φυλακές και τις εξορίες, που στάθηκαν όρθιοι παρά τα απάνθρωπα βασανιστήρια και τις δολοφονίες από τα εγκληματικά όργανα της χούντας των συνταγματαρχών.
 

Ανάμεσα σε αυτούς που φυλακίστηκαν εδώ στο κολαστήριο των φυλακών της Αλικαρνασσού ξεχωρίζουν τα γυναικεία στελέχη του ΚΚΕ και  πρωτοπόρες αγωνίστριες του αντιδικτατορικού αγώνα όπως η Χρυσούλα Γκόγκογλου, η Αύρα Παρτσαλίδου, η Μίνα Γιάννου, η Λούλα Λογαρά, η Ρούλα Κουκούλου, η Θέτις και Μαργαρίτα Κωτσάκη και πολλές άλλες.
 

Οι πρωταγωνιστές της δικτατορίας των συνταγματαρχών ήταν πρόσωπα που υπηρετούσαν για χρόνια τους μηχανισμούς του αστικού κράτους, τον στρατό και την ΚΥΠ, το ψηφισμένο από όλα τα αστικά κόμματα Σύνταγμα του 1952 και το αντικομμουνιστικό ιδεολογικό οπλοστάσιο.
 

Η δικτατορία αποτέλεσε συνέχεια της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, στηρίζοντας το μεγάλο κεφάλαιο και διατηρώντας τις διεθνείς συμμαχίες του ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, υπηρετώντας τους σχεδιασμούς τους σε βάρος των χωρών της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.
 

Παράλληλα συνέχισε και ενέτεινε τα νομοθετικά μέτρα σε βάρος του ΚΚΕ, επέβαλε μαζικά διώξεις, διέλυσε συνδικαλιστικές και άλλες μαζικές οργανώσεις και πραγματοποίησε βασανισμούς και δολοφονίες.
 

Το ΚΚΕ έδωσε όλες του τις δυνάμεις στην οργάνωση του αντιδικτατορικού αγώνα από την πρώτη μέρα, όταν σε συνθήκες άγριας καταστολής «όλα τα 'σκιαζε η φοβέρα», με αποκορύφωμα τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973.
 

Μετά την επαναφορά της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, το καπιταλιστικό κράτος με οποιαδήποτε κυβέρνηση συνέχισε να υπηρετεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, να καταστέλλει εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, να συμμετέχει σε διακρατικές καπιταλιστικές συμμαχίες και να εμπλέκεται σε ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους.
 

Και σήμερα ο χαρακτήρας του κράτους παραμένει τελικά ίδιος, καπιταλιστικός και αντιλαϊκός. Στο πλαίσιο αυτό και με τη συμφωνία συχνά όλων των αστικών κομμάτων, βαθαίνει ολοένα και περισσότερο η εμπλοκή στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟικού μπλοκ, όπως γίνεται αυτήν την περίοδο με τον πόλεμο στην Ουκρανία, και με την κάθε τρόπο υποστήριξη στο Ισραήλ, το «κράτος - δολοφόνο» του Παλαιστινιακού λαού.
Χρέος μας και καλύτερη τιμή σε όσους αγωνίστηκαν ενάντια στη δικτατορία είναι η πιο αποφασιστική συμμετοχή στο εργατικό – λαϊκό κίνημα , η συγκρότηση ισχυρής λαϊκής συμμαχίας απέναντι στο κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις του, τις λυκοσυμμαχίες του, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

 

Η ενίσχυση του ΚΚΕ, σε όλες τις μάχες και στην προσεχή των ευρωεκλογών, αποτελεί εγγύηση εργατικής - λαϊκής αντεπίθεσης απέναντι σε κάθε εκδοχή αντιλαϊκής κυβέρνησης.
 

Με ΚΚΕ δυνατό, σπάμε τα δεσμά της ΕΕ, της καταστολής, των αντικομμουνιστικών μνημονίων, των απαγορεύσεων συνδικαλισμού και απεργιών,  για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού, των εργατών, των αγροτών, των λαών.»

 

Δείτε επίσης:

Τα μηνύματα για τα 57 χρόνια από το πραξικόπημα του 1967

21η Απριλίου: Οι πρώτες δραματικές ώρες της Δικτατορίας

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ