Tις απαράδεκτες συνθήκες στέγασης του ΚΕΣΥ Χανίων φέρνει στο "τραπέζι" η Λαϊκή Συσπείρωση

Tις απαράδεκτες συνθήκες στέγασης του ΚΕΣΥ Χανίων φέρνει στο "τραπέζι" η Λαϊκή Συσπείρωση

Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης

Επερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, αναφορικά με τις συνθήκες στέγασης του ΚΕΣΥ Χανίων.

Η επερώτηση

Προς τον κ. Περιφερειάρχη,

Σοβαρές είναι οι ευθύνες της  Περιφέρειας Κρήτης, που είναι η κατά νόμο αρμόδια για τη στέγαση των κρατικών ΚΕΣΥ, για τις απαράδεκτες συνθήκες στέγασης του Κέντρου Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) Χανίων. 

Η στέγαση των ΚΕΣΥ, όπως και άλλων υπηρεσιών (ιδιαίτερα στην εκπαίδευση) που υπάγονται απ΄ ευθείας σε υπουργεία - στην κυβέρνηση – έχει ανατεθεί στην περιφέρεια, χωρίς καμία συμπληρωματική χρηματοδότηση, γεγονός που ισοδυναμεί με παραπέρα  περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης των δικών της αρμοδιοτήτων.

Ειδικότερα, η παραπάνω δομή στεγάζεται σε κτίριο μισθωμένο από την Περιφέρεια, ακατάλληλο που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ομαλής και αποτελεσματικής λειτουργίας του, χωρίς προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρία. Πρόκειται για κτίριο με λίγες αίθουσες, παλιό από το οποίο πέφτουν σοβάδες, χωρίς να έχει γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση ανακαίνισης και αντισεισμικής θωράκισης. Οι περίπου 30 εργαζόμενοι, αντικειμενικά, δεν χωράνε να στεγαστούν και να δουλέψουν στους συγκεκριμένους χώρους, πόσο μάλλον σήμερα σε συνθήκες πανδημίας! Άξιο απορίας είναι αν υπήρξε ο αναγκαίος έλεγχος καταλληλότητας και οι αντίστοιχες προδιαγραφές για τη διαδικασία μίσθωσης του συγκεκριμένου κτιρίου.

Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι του Κέντρου από το 2018 έχουν επισημάνει την ανάγκη για εξεύρεση νέου χώρου, τονίζοντας ότι με την κατάργηση των ΚΕΔΔΥ συμπεριλήφθηκε στο ΚΕΣΥ Χανίων και το προσωπικό του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Β/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων όπως και το προσωπικό του ΚΕΣΥΠ Χανίων, γεγονός που αύξησε ακόμη περισσότερο τις απαιτήσεις για νέα στέγη. Συγκεκριμένα πρότειναν την  ανέγερση νέου κτιρίου σε οικόπεδο της περιφερειακής ενότητας Χανίων, με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Παρά τις υποσχέσεις τότε από την περιφερειακή αρχή, το ΚΕΣΥ συνεχίζει να στεγάζεται σε κτίριο, που δεν πληροί του όρους και τις προϋποθέσεις για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του. Αντίθετα αποβαίνει σε βάρος της.

Επιπλέον, εκτός από την ακαταλληλότητα του κτιρίου, οι σοβαρές ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό και η έλλειψη επαρκούς και μόνιμου προσωπικού έχουν σοβαρή αρνητική επίδραση στο έργο του ΚΕΣΥ (αξιολόγηση, διάγνωση, συμβουλευτική, υποστήριξη και ένταξη των μαθητών του νομού Χανίων).

Η απαξίωση και αδράνεια των κυβερνήσεων και της περιφερειακής διοίκησης ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στις αντίστοιχες ιδιωτικές δομές, με τις λαϊκές οικογένειες και τους γονείς να καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για το αναφαίρετο και χιλιοπληρωμένο από τον λαό αγαθό της μόρφωσης και της υποστήριξης των παιδιών τους.

Ζητάμε ο κ. περιφερειάρχης και οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες να απαντήσουν και να εξηγήσουν:

Τι σχεδιάζουν για το επόμενο διάστημα για τη στέγαση του ΚΕΣΥ Χανίων σε κατάλληλο κτίριο, που να καλύπτει τις ανάγκες της σωστής και ποιοτικής επιστημονικής παρέμβασης, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση.  Να εξευρεθεί μόνιμη λύση, πέραν της μίσθωσης κτιρίου, να τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ανέγερση κτιρίου με κρατική χρηματοδότηση για τη στέγαση του ΚΕΣΥ Χανίων. Να εξασφαλιστεί στο σύνολό της, με κρατική ευθύνη και με γενναία κρατική χρηματοδότηση, η στέγαση και τα λειτουργικά έξοδα όλων των δομών των διευθύνσεων α/θμιας και β/θμιας εκπαίδευσης στην Κρήτη.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης 

ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ    ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ     ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ