"Ξεκάθαρη παραχώρηση" Ενετικού λιμανιού και χερσαίας ζώνης ζητά ο Δήμος Ηρακλείου

"Ξεκάθαρη παραχώρηση" Ενετικού λιμανιού και χερσαίας ζώνης ζητά ο Δήμος Ηρακλείου

Τι αναφέρει το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου

"Να είναι ξεκάθαρη η παραχώρηση του Ενετικού λιμανιού και της χερσαίας ζώνης στο Δήμο Ηρακλείου" απαιτεί με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, με αφορμή τον διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη για την παραχώρηση του λιμανιού σε ιδιώτες.

Ειδικότερα, στο ψήφισμα, που αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα 19 Απριλίου αναφέρεται:

"Η ιστορία και η προοπτική της Κρήτης και της Ελλάδας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα και τα λιμάνι . 

Στις ιδιαίτερα κρίσιμες γεωπολιτικές συνθήκες που ζούμε η αξιοποίηση της θέσης της χώρας μας , της γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής της αξίας, των θαλάσσιων δρόμων και των λιμανιών της, αποκτά μέγιστη εθνική σημασία. 

Τα λιμάνια με τη γεωγραφική διασπορά τους και με δεδομένη τη μεγιστοποίηση της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων από την Ανατολή προς την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο γίνονται οι νέοι «δρόμοι του μεταξιού».

Το λιμάνι του Ηρακλείου είναι ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα διακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων στην λεκάνη της Μεσογείου με σημαντική συνεισφορά στην ακτοπλοΐα την κρουαζιέρα και το διαμετακομιστικό εμπόριο.  Για την πόλη του Ηρακλείου ήταν πάντα ένα σημαντικό κεφάλαιο οικονομικό, αναπτυξιακό και πολιτισμικό.   

Η διαδικασία πώλησης του  πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών  της «ΟΛΗ ΑΕ» ( για 60 χρόνια ) θα έχει αρνητικό αντίκτυπο  σε  θέματα γεωπολιτικής και εθνικής  ασφάλειας για την χώρα με βάση τις συνθήκες που υπάρχουν σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο . Ταυτόχρονα θα πληγούν  ανεπανόρθωτα οι επιχειρήσεις του νησιού, και ειδικότερα οι εξαγωγικές εταιρείες , από την ενδεχόμενη αύξηση των κομίστρων που θα προκύψουν αυτόματα από την ιδιωτικοποίηση του. 

Το Ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να έχει τον κυρίαρχο ρόλο και λόγο στα θέματα εθνικής  ασφάλειας, λιμενικής λειτουργίας, διεθνών σχέσεων και προοπτικής και να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του λιμανιού προς όφελος του λαού και του τόπου. 

Για τη χερσαία ζώνη ενώ ο Δήμος Ηρακλείου και ο ΟΛΗ έχουν καταλήξει εδώ και πολλά χρόνια σε πλαίσιο συμφωνίας , στη διακήρυξη πώλησης δεν κατοχυρώνεται ξεκάθαρα η παραχώρηση της στο φυσικό ιδιοκτήτη ,που είναι ο  Δήμος Ηρακλείου, δεν γίνεται αναφορά στην υφιστάμενη συμφωνία και δεν διασφαλίζεται η υλοποίηση της.

 Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου απαιτεί:

Το Ελληνικό δημόσιο να έχει τον κυρίαρχο ρόλο και λόγο στα θέματα εθνικής ασφάλειας , λιμενικής λειτουργίας διεθνών σχέσεων και προοπτικής του λιμανιού της πόλης μας.

Να είναι ξεκάθαρη η παραχώρηση του Ενετικού λιμανιού και της χερσαίας ζώνης στο Δήμο Ηρακλείου. 

 Να γίνει αποδεκτή η θεσμοθέτηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου που θα έχει την ευθύνη σε όλα τα ζητήματα αξιοποίησης και ανάπτυξης του Ενετικού λιμανιού". Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Για το θέμα του λιμανιού η τοποθέτηση πρόταση της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης στην ίδια συνεδρίαση ήταν:

"Πολιτική της ΕΕ, που υλοποιούν οι κυβερνήσεις ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, είναι η ιδιωτικοποίηση κρατικών υπηρεσιών, επιχειρήσεων, υποδομών και ακίνητης περιουσίας. Τη βαπτίζουν «αξιοποίηση», αλλά δεν είναι τίποτα άλλο από την παράδοση δράσεων του κράτους στο ιδιωτικό κεφάλαιο για κερδοφόρα εκμετάλλευση, με νέα βάρη για τον λαό. Σε αυτή τη γραμμή βρίσκεται η πώληση σε επιχειρηματικούς ομίλους, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΗ ΑΕ, ο οποίος έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης των λιμανιών Ηρακλείου και Λινοπεραμάτων καθώς και των αλιευτικών καταφυγίων Άρβης, Κερατόκαμπου και Λέντα.

Για να προωθήσει χωρίς αντιδράσεις αυτό τον στόχο, η κυβέρνηση ελισσόμενη, λέει πως προτίθεται να  εξαιρέσει το Ενετικό λιμάνι από τη διαδικασία, δείχνοντας δήθεν ευαισθησία στα μνημεία, χωρίς όμως να λέει πως αυτό θα είναι θέμα διαπραγμάτευσης με τον επενδυτή, όπως καθαρά αναγράφεται στην διακήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ. Τον ελιγμό της κυβέρνησης, αποδέχονται η δημοτική αρχή και όλοι οι συνδυασμοί στο δημοτικό συμβούλιο, πλην «Λαϊκής Συσπείρωσης», κάνοντας πως δεν τον αντιλαμβάνονται. Λύνουν έτσι τα χέρια της κυβέρνησης να προχωρήσει απρόσκοπτα στο ξεπούλημα μιας υποδομής στρατηγικής σημασίας, που κάτω από άλλο σχεδιασμό της οικονομίας, θα αποτελούσε πυλώνα ανάπτυξης και πολιτισμού σε όφελος του ηρακλειώτικου και του ελληνικού λαού, συνολικά.

Αποτελεί πρόκληση προς τον λαό η θέση που περιορίζει το αίτημα αποτροπής της πώλησης, μόνο στο Ενετικό λιμάνι, αδιαφορώντας για το υπόλοιπο.

Όσο για το σχέδιο δημιουργίας Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου (ΔΛΤ), η τύχη του -ακόμα και αν δημιουργηθεί- είναι προδιαγεγραμμένη αφού, με το σημερινό νομικό πλαίσιο, τα ΔΛΤ αποτελούν προθάλαμο για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της λειτουργίας των λιμανιών, στην κατεύθυνση της λεγόμενης «Εθνικής Λιμενικής Πολιτικής». Στο άρθρο 42 του νόμου 4150/2013 ορίζεται με σαφήνεια ότι «τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία θα υποβάλουν προτάσεις στο πλαίσιο χάραξης της Εθνικής Λιμενικής Πολιτικής, προκειμένου είτε να συγχωνευθούν μεταξύ τους προς το σκοπό δημιουργίας Ανώνυμης Εταιρίας είτε να προσχωρήσουν σε ένα από τα Κεντρικά Λιμενικά Δίκτυα»

Συνεπής άλλωστε με το παραπάνω, που εκφράζει και τη γενική κατεύθυνση ΕΕ και κυβερνήσεων για γενικό ξεπούλημα, ο αρμόδιος Υπουργός, Γ. Πλακιωτάκης, στο 5ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής στις 23-1-2020, δήλωσε επί λέξει «Προωθούμε αλλαγές στο μοντέλο λιμενικής διακυβέρνησης με απώτερο στόχο την ένταξη των λιμένων που σήμερα βρίσκονται υπό τον έλεγχο Δήμων και Κοινοτήτων, υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής». (έτσι ακριβώς καταγράφεται την ίδια ημέρα και στο επίσημο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου του).

Για τους παραπάνω λόγους, προτείνουμε για ψήφιση την πρόταση:

Το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου, δηλώνει την έντονη αντίθεση του σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Ηρακλείου, είτε του εμπορικού τμήματος, είτε του ενετικού λιμανιού, είτε οποιουδήποτε άλλου τμήματος της περιουσίας του".  

Δείτε επίσης:

Οι φήμες, το Ενετικό λιμάνι και η παρέμβαση Λαμπρινού

Εκστρατεία των πολιτών για το Ενετικό Λιμάνι

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ