ΚΡΗΤΗ
Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις στον Δήμο Πλατανιά για την 84η Επέτειο της Μάχη της Κρήτης
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την υποδοχή της εθελοντικής ομάδας από την Αυστραλία, Wish You Were Here, τα μέλη της οποίας , με αφετηρία το Ιστορικό Αεροδρόμιο του Μάλεμε, ξεκίνησαν προσκυνηματική πεζοπορία, με στόχο να διανύσουν ιστορικές διαδρομές του νομού Χανίων, τιμώντας τη µνήµη των πεσόντων στη Μάχη της Κρήτης και παράλληλα ευαισθητοποιώντας για τον καρκίνο του παγκρέατος.

Ξεκίνησαν οι κεντρικές και οι παράλληλες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στους πεσόντες αγωνιστές, που πραγματοποιεί ο Δήμος Πλατανιά, στο πλαίσιο της 84ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης σε όλο του το εύρος, σε μια προσπάθεια διατήρησης της ιστορικής μνήμης και ανάδειξης της Τοπικής μας ιστορίας.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την υποδοχή της εθελοντικής ομάδας από την Αυστραλία, Wish You Were Here, τα μέλη της οποίας , με αφετηρία το Ιστορικό Αεροδρόμιο του Μάλεμε, ξεκίνησαν προσκυνηματική πεζοπορία, με στόχο να διανύσουν ιστορικές διαδρομές του νομού Χανίων, τιμώντας τη µνήµη των πεσόντων στη Μάχη της Κρήτης και παράλληλα ευαισθητοποιώντας για τον καρκίνο του παγκρέατος. Εκδηλώσεις επίσης πραγματοποιήθηκαν, στο Μνημεία Πεσόντων στο Ύψωμα 107 στη Βλαχερωνίτισσα, στο Μνημείο Λαζόπουλου στα Κουλουκουθιανά Βουκολιών, στον Μνημειακό χώρο του ΙΝ Αγίου Δημητρίου στον Πάνω Πλατανιά, ενώ κεντρική εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Πλατανιά, σε συνεργασία με την 5η Μεραρχία Κρητών, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Μαΐου στο Μνημείο Ευελπίδων στο Κολυμπάρι. Στον χαιρετισμό του , ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, αφού αναφέρθηκε στην αυτοθυσία και στο υψηλό αίσθημα ευθύνης που επέδειξαν οι Ευέλπιδες, τόνισε: “Η σημερινή μας παρουσία εδώ δεν είναι απλώς μια τελετή μνήμης. Είναι ένας όρκος τιμής πως δεν θα λησμονήσουμε ποτέ τους ήρωες αυτούς. Είναι μια υπόσχεση πως θα διαφυλάξουμε τα ιδανικά για τα οποία πολέμησαν και θυσιάστηκαν. Είναι μια δέσμευση να συνεχίσουμε το έργο τους, να διατηρήσουμε την πατρίδα μας δυνατή και ελεύθερη.”
Στις παραπάνω εκδηλώσεις έγιναν επιμνημόσυνες δεήσεις, καταθέσεις στεφάνων, αναφορές στα γεγονότα της περιοχής κι απόδοση ριζίτικων τραγουδιών, παρουσία του Δημάρχου, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων, Περιφερειακών Συμβούλων, εκπροσώπων Ξένων χωρών, φορέων και απογόνων των πεσόντων και σε συνεργασία με τους Τοπικούς Φορείς και την εκπαιδευτική κοινότητα.
Οι εκδηλώσεις του Δήμου Πλατανιά συνεχίζονται με το εξής πρόγραμμα:
Σάββατο 24 Μαΐου ώρα 10:00 π.μ Δ. Ενότητα Μουσούρων Τ.Κ Αλικιανού
Μνημείο Κερίτη
Επιμνημόσυνη Δέηση
Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Πλατανιά, κ. Ιωάννη Μαλανδράκη
Ομιλία για τα γεγονότα από τον Νικόλαο Καστρινάκη, Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών
Κατάθεση στεφάνων
Απόδοση τιμών
Ενός λεπτού σιγή
Ανάκρουση εθνικών ύμνων
Πέρας τελετής
Διοργάνωση: Δήμος Πλατανιά

Κυριακή 25 Μαΐου ώρα 18:30 Δ. Ενότητα Πλατανιά Τ.Κ Μάλεμε
18:30 – Αεροδρόμιο Μάλεμε – Τελετη Ληξησ – Μνημειο Μαχης Κρητης
Α’ ΜΕΡΟΣ – Μνημείο Μάχης Κρήτης
∙ Επιμνημόσυνη Δέηση
∙ Κατάθεση στεφάνων
∙ Ενός λεπτού σιγή στη Μνήμη των Πεσόντων
∙ Εθνικοί Ύμνοι
Β’ ΜΕΡΟΣ
∙ Χαιρετισμός από τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νικόλαο Καλογερή
∙ Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη
∙ Ομιλία από τον Δήμαρχο Πλατανιά κ. Ιωάννη Μαλανδράκη
∙ Χαιρετισμός Κυβερνητικού Εκπροσώπου
∙ Ρίψη αλεξιπτωτιστών από την 1ης ΜΚ/Δ
∙ Αεροπορική επίδειξη Μεμονωμένου Αεροσκάφους F16 από την 115 ΠΜ
Διοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Δήμος Πλατανιά, Δήμος Χανίων, NK-ΑΔΦΧ, 5η Α/Μ ΤΑΞ, 115 ΠΜ, 1ης ΜΚ/Δ
Το επόμενο διάστημα, θα συνεχιστούν οι παράλληλες εκδηλώσεις του Δήμου Πλατανιά, σε κοινότητες που οι κάτοικοί τους εκτελέσθηκαν από τους κατακτητές της Κρήτης, λόγω της αντίστασης που προέβαλαν.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΛΑΝΔΡΆΚΗ
ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΕΡΙΤΗ 24/ 5/ 2025
Σήμερα στεκόμαστε με σεβασμό και συγκίνηση μπροστά σε μια από τις πιο τραγικές σελίδες της ιστορίας μας, την εκτέλεση πατριωτών στον ποταμό Κερίτη κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης. Μια στιγμή που χαράχτηκε στη συλλογική μνήμη του λαού μας ως σύμβολο θυσίας, ανδρείας και αντίστασης. Η Μάχη της Κρήτης, που ξεκίνησε στις 20 Μαΐου 1941, ήταν μια από τις πιο σφοδρές μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές εισέβαλαν στο νησί, βρίσκοντας απέναντί τους όχι μόνο τους Συμμαχικούς στρατούς, αλλά και τον ίδιο τον κρητικό λαό, ο οποίος με απαράμιλλο θάρρος και αυταπάρνηση πολέμησε με ό,τι μέσο διέθετε. Ωστόσο, το τίμημα της αντίστασης ήταν βαρύ. Στο χωριό Αλικιανός, κοντά στον ποταμό Κερίτη, οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις, σε μια πράξη ανείπωτης σκληρότητας, εκτέλεσαν δεκάδες αθώους πολίτες, ως αντίποινα για τη σθεναρή αντίσταση των Κρητών. Οι άνδρες αυτοί, πατέρες, αδερφοί και γιοι, οδηγήθηκαν στη γέφυρα του Κερίτη και εκτελέστηκαν μαζικά, αφήνοντας πίσω τους πένθος και οδύνη. Η θυσία τους, όμως, δεν πήγε χαμένη. Το αίμα τους έγινε σύμβολο της αδάμαστης κρητικής ψυχής και της αφοσίωσης στην ελευθερία. Σήμερα, καθήκον μας είναι να θυμόμαστε και να τιμούμε αυτούς τους ήρωες, να διδασκόμαστε από την ιστορία και να διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη τους στις καρδιές μας. Ο ποταμός Κερίτης συνεχίζει να ρέει, όπως και η ιστορία της Κρήτης, γεμάτη από αγώνες και θυσίες. Ας υποσχεθούμε ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το βαρύ τίμημα της ελευθερίας και ας συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις αξίες της ειρήνης, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.