Ξεκίνησε η “Μέδουσα” νότια της Κρήτης

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο:

Η άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ» που ξεκίνησε ως διμερής μεταξύ Ελλάδας κι Αιγύπτου έχει εξελιχθεί σε πενταμερή συνασπισμό της Μεσογείου. Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος – Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και Γαλλία θα στέλνουν για τις επόμενες ημέρες, μέχρι τις 22 Νοεμβρίου, πολλαπλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση για την προώθηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Σούδα, εκτός από τα ελληνικά μαχητικά, θα βρίσκονται για τις επόμενες ημέρες μαχητικά από την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, τα μαχητικά Αιγύπτου και ΗΑΕ θα παραμείνουν και μετά το πέρας της ΜΕΔΟΥΣΑΣ, για να συμμετάσχουν σε ξεχωριστές ασκήσεις με την Πολεμική μας Αεροπορία.

Η Γαλλία, αν και προς το παρόν έχει γίνει γνωστό ότι θα υψωθεί η σημαία της, χωρίς να έχει ουσιαστική συμμετοχή, είναι πολύ πιθανό να κάνει την έκπληξη και να δώσει πιο δυναμικό «παρών».

Φυσικά, και σε αυτή τη ΜΕΔΟΥΣΑ ιδιαίτερο ρόλο θα διαδραματίσει το αιγυπτιακό ελικοπτεροφόρο, το ένα από τα δύο κλάσης MISTRAL, που διαθέτει η Αίγυπτος. Πρόκειται για τα  “Anwar El Sadat” και “Gamal Abdel Nasser” που απέκτησε από τα γαλλικά ναυπηγεία – όπου κατασκευάζονταν για λογαριασμό του ρωσικού ναυτικού – όταν η Ευρώπη προχώρησε σε εμπάργκο εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή στην Κριμαία.

Οι πέντε χώρες που συμμετέχουν φέτος είναι οι ίδιες που συμμετείχαν και στην περυσινή «ΜΕΔΟΥΣΑ 2020».

Η Τουρκία δεν μπορεί να κρύψει την δυσαρέσκειά της της για την «ΜΕΔΟΥΣΑ 2021» αφού όπως έχει γίνει γνωστό θα λάβει μέρος και στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, που συμπίπτει με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. 

Η κατά πολλούς χαρακτηριζόμενη άσκηση και ως «Μεσογειακό Τείχος» ή «αντιτουρκική ασπίδα» κατ’ άλλους, αναμένεται να σφυρηλατήσει έτι περαιτέρω τους στρατιωτικούς δεσμούς των συμμετεχόντων και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που αναμένεται να έχουν φέτος οι Αιγύπτιοι στο κομμάτι της απόβασης, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Νοεμβρίου, στον κόλπο του Μάλεμε.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

 

Πηγή: enikos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ