"Υγεία Μπροστά": Σε πρώτο πλάνο η πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου

Newsroom
Newsroom

Στο Ηράκλειο σχετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο

Το Εθνικό Πρόγραμμα «Υγεία Μπροστά» για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού και του Τραχήλου της Μήτρας παρουσιάστηκε το πρωί της Πέμπτης στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο εκδηλώσεων που διοργανώνει η 7η ΥΠΕ στην Κρήτη. 

Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε από τη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας και στελέχη του Υπουργείου Υγείας.

epimelitirio

Παράλληλα, στις εκδηλώσεις συμμετείχαν εξειδικευμένοι ιατροί, αναλύοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, καθώς και γυναίκες που έχουν αντιμετωπίσει τον καρκίνο του μαστού, εστιάζοντας στο προσωπικό βίωμα και τη σημασία της πρόληψης αλλά και της κοινωνικής υποστήριξης. 

Την πεποίθηση ότι "για πρώτη φορά η Πολιτεία πηγαίνει στον πολίτη και το μήνυμα αυτό ξεκινά από την Κρήτη και αποστέλλεται σε όλη την Ελλάδα για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας και του τραχήλου", εξέφρασε με δηλώσεις του στο Cretalive, ο Διοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Νεκτάριος Παπαβασιλείου.

papavasileou

Ανάλογες εκδηλώσεις προγραμματίζονται:

-Στις 27  Ιανουαρίου 2023 στο Ρέθυμνο και συγκεκριμένα στο Σπίτι του Πολιτισμού , Διεύθυνση: Βερνάρδου Εμμανουήλ 12, Πλησίον Ωδείου, Ρέθυμνο - Παλαιά Πόλη.

Στις 28  Ιανουαρίου 2023 στον Άγιο Νικόλαο  και συγκεκριμένα στο Επιμελητήριο Λασιθίου, Διεύθυνση: Ακτή Κούνδουρου Ιωσήφ 17,Άγιος Νικόλαος Λασιθίου.

Στις εκδηλώσεις ενημέρωσης δίνουν το "παρών" τοπικοί φορείς, εκπρόσωποι του επιστημονικού κόσμου, καθώς και πολίτες, προκειμένου να πληροφορηθούν για τις διαδικασίες διενέργειας των εξετάσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης. 
 

epimelitirio

Άλλωστε, όπως τονίζεται από το Υπουργείο Υγείας, μέχρι σήμερα από τότε που ξεκίνησαν οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού και του Τραχήλου της Μήτρας, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 75.000 ψηφιακές μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί εγκαίρως με ευρήματα πάνω από 4.500 γυναίκες. 

epimelitirio

«Θεωρούμε ιδιαίτερα κρίσιμο οι γυναίκες σε όλη τη χώρα να ενημερωθούν για το πρόγραμμα πρόληψης ώστε να πραγματοποιούν τις δωρεάν εξετάσεις που προβλέπονται. Εξίσου σημαντικό είναι να ενημερωθούν και οι επαγγελματίες υγείας, ώστε να τις διευκολύνουν και να τις ενθαρρύνουν να βάλουν προτεραιότητα την υγεία τους και να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, γρήγορα και δωρεάν» δήλωσε σχετικά η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη. 

Η Περιφέρεια Κρήτης αναπτύσσει πρωτοποριακές δράσεις πρόληψης για τον καρκίνο και την δημόσια υγεία 

«Τα τελευταία χρόνια μέσα από μια ολοκληρωμένη εκστρατεία που φέρει συμβολικά το όνομα «Είναι στο χέρι μου» η Περιφέρεια Κρήτης λειτουργεί την Κινητή Μονάδα Μαστογράφου. Πρόκειται πραγματικά για μια πρωτοποριακή παρέμβαση, καθώς έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα χιλιάδες μαστογραφίες από το ένα άκρο της Κρήτης ως το άλλο, αλλά και σε ακριτικά νησιά όπως στη Γαύδο, στο Καστελόριζο και σε νησιά των Κυκλάδων όπως η Σαντορίνη και η Μήλος», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από το βήμα της εκδήλωσης.

Για την Περιφέρεια Κρήτης η πρόληψη των γυναικολογικών καρκίνων και βεβαίως του καρκίνου του μαστού, αποτελεί ένα άριστο παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ της Αυτοδιοίκησης, των δομών της υγείας, των συλλογικών φορέων, των εθελοντικών ομάδων και τελικά της κοινωνίας των πολιτών, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης. 

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεσματικής δράσης αποτελεί η συνεργασία, για πρώτη φορά στη χώρα, της Περιφέρειας Κρήτης με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, για την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Καταγραφής Καρκίνου, μέσα από το οποίο αναλύονται τα δεδομένα σχετικά με τις μορφές καρκίνου, τις περιοχές που εντοπίζονται οι ασθενείς και στη συνέχεια η ιατρική κοινότητα προτείνει εστιασμένες παρεμβάσεις.

ekdilosi

Δράσεις πρόληψης 

Η πολιτική της Περιφέρειας Κρήτης για την πρόληψη και την προαγωγή της δημόσιας υγείας επεκτείνεται και στον παιδικό πληθυσμό. Με την Κινητή Οδοντιατρική Μονάδα που λειτούργησε πρώτη φορά το 2010, σε καθημερινή βάση και σε συνεργασία με τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους εξετάζονται καθημερινά 50 μαθητές του Δημοτικού. Η συγκεκριμένη παρέμβαση υποστηρίζεται και από παράλληλες δράσεις ειδικά σχεδιασμένες για τους μικρούς μαθητές, όπως είναι μια θεατρική παράσταση για την στοματική υγεία αλλά και η έκδοση και δωρεάν διάθεση ενός παιδικού παραμυθιού.

Παράλληλα, ο Σταύρος Αρναουτάκης ανακοίνωσε πως τις ημέρες αυτές προχωρά στη φάση της υλοποίησης ένα ακόμα πρόγραμμα για την πρόληψη. Πρόκειται για το Πρόγραμμα Ζωή, μέσα από το οποίο η Περιφέρεια Κρήτης θα προμηθευτεί και θα τοποθετήσει απινιδωτές στους αθλητικούς χώρους της Κρήτης καθώς και στα πολυσύχναστα σημεία του νησιού. Στη συνέχεια και ύστερα από την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης, την επόμενη εβδομάδα, με την Ιατρική Σχολή θα γίνει εκπαίδευση των γυμναστών και των μελών των αθλητικών σωματείων για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.

«Κλείνοντας να σας αναφέρω πως σχεδιάζουμε και τη λειτουργία μιας Κινητής Καρδιολογικής Μονάδας για την προληπτική εξέταση των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», προανήγγειλε ο Περιφερειάρχης, ευχόμενος επιτυχία στην εξέλιξη του Εθνικού Προγράμματος «Υγεία Μπροστά» για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού και του Τραχήλου της Μήτρας.

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ