Υγρότοποι: Το «μαξιλάρι» μας απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Ο επιστημονικός συνεργάτης του WWF, κ. Θάνος Γιαννακάκης, μιλά στο Cretalive με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.

Της Κατερίνας Μυλωνά
 

Η κλιματική αλλαγή μας έχει ήδη… δείξει τα δόντια της, η Κρήτη ακόμα δεν έχει συνέλθει από την κακοκαιρία «Ελπίς» και σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, είναι μία μοναδική ευκαιρία να δούμε πέρα από την όμορφη εικόνα, τι σημαίνει για το νησί μας αυτό το κόσμημα της φύσης.

Ο επιστημονικός συνεργάτης του WWF, κ. Θάνος Γιαννακάκης, εξηγεί στο Cretalive πως οι υγρότοποι αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά συστατικά για την προστασία της βιοποικιλότητας αλλά και του ίδιου του ανθρώπου. Με δεδομένο ότι είμαστε πλέον αντιμέτωποι με την κλιματική αλλαγή, η αξία και σημασία τους είναι ακόμα μεγαλύτερη από όσο μπορούσαμε να φανταστούμε τα προηγούμενα χρόνια. Όπως τονίζει, η Πολιτεία πρέπει να κάνει κάτι για την προστασία τους αλλά και ο καθένας από εμάς είναι κρίσιμο να υψώνουμε μία ασπίδα προστασίας και όχι να τους υποβαθμίζουμε, όπως συμβαίνει καθημερινά.

Γιαννακάκης Θάνος
Ο επιστημονικός συνεργάτης του WWF Ελλάς, κ. Θάνος Γιαννακάκης

Σε σχετική ερώτηση, απαντά πως υπάρχουν ευαισθητοποιημένοι πολίτες, περισσότεροι όσο περνάνε τα χρόνια και υπάρχουν και άνθρωποι που μάχονται για την προστασία όχι μόνο των υγροτόπων αλλά του φυσικού περιβάλλοντος εν γένει. Ωστόσο, η πλειονότητα των ανθρώπων εξακολουθεί να αγνοεί τη σημασία, την αξία των υγροτόπων και ποια οφέλη μπορεί να αποκομίσει η κοινωνία από την προστασία τους. Ως εκ τούτου, συνεχίζει να τους υποβαθμίζει.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για περιοχές, όπου διαβιούν φυτά και ζώα που ζουν μονάχα στο συγκεκριμένο υγρότοπο. Χωρίς την ύπαρξη νερού, τα πολύτιμα και πολλές φορές ενδημικά είδη φυτών και ζώων δεν μπορούν να ζήσουν.

Χιόνα Υγρότοπος
Χιόνα, Λασίθι, Φωτογραφία: Θάνος Γιαννακάκης/WWF Ελλάς

«Η παρουσία των υγροτόπων συνδέεται με την ευζωία των ανθρώπων, την ασφάλειά τους. Σε περίπτωση έντονων κλιματικών φαινομένων μπορεί να λειτουργήσουν ως «μαξιλάρι» για να μετριάσουν και να απορροφήσουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία πλημμύρα, για παράδειγμα. Όταν έχεις έναν υγρότοπο, λειτουργεί σαν αποθηκευτικό χώρο, κρατάει το νερό και δεν πλημμυρίζουν οι γύρω περιοχές», εξηγεί ο κ. Γιαννακάκης.

Αντίστοιχα, το ίδιο συμβαίνει με τα ρέματα και τα ποτάμια, υγροτόπους που βρίσκονται κοντά στον αστικό ιστό, μέσα στις πόλεις. Έχουν επανειλημμένως μπαζωθεί και εξαφανιστεί και σήμερα πλημμυρίζουν περιοχές λόγω της υποβάθμισής τους.

Έχουμε, πλέον, απωλέσει τον σεβασμό στα ρέματα και τα ποτάμια, τα καταπατάμε, τα τσιμεντώνουμε, τα μετατρέπουμε σε δρόμους που με την πρώτη βροχή πλημμυρίζουν, με αποτέλεσμα να χάνονται περιουσίες αλλά και άνθρωποι.

Ομαλός Βιάννου
Ομαλός Βιάννου, Ηράκλειο, Φωτογραφία: Θάνος Γιαννακάκης/WWF Ελλάς

Στην Κρήτη, όπως και τα άλλα νησιά, τους θερινούς μήνες συνδέονται με την ύπαρξη νερού, αν δεν προστατεύσουμε τους υγροτόπους, θα έχουμε σημαντικό πρόβλημα.

Το νερό αποθηκεύεται σε αυτές τις περιοχές, σιγά- σιγά κατεισδύει στον υπόγειο υδροφορέα που εμπλουτίζει με νερό και προστατεύει τα γλυκά νερά από την εισροή υφάλμυρου νερού από τη θάλασσα.

Παλιότερα, σε μερικές αγροτικές περιοχές, οι άνθρωποι καλλιεργούσαν το καλοκαίρι, τα εδάφη ήταν πιο εύφορα για καλλιέργειες, παρήγαγαν περισσότερα προϊόντα, κάτι που εξασφάλιζε εισόδημα σε πολλές οικογένειες. Πλέον, αυτό έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό.

Μερικοί από τους 200 υγρότοπους της Κρήτης είναι η εκβολή του Καρτερού και ο Αλμυρός κοντά στο Ηράκλειο, ο Αλμυρός Αγίου Νικολάου και η Γεωργιούπολη αλλά και ο Μορώνης κοντά στα Χανιά όπου γίνονται διαχρονικές προσπάθειες για την αποκατάσταση του. Το έλος Ποταμού Μαλίων είναι ο μεγαλύτερος καλαμιώνας του νησιού όπου βρίσκουν καταφύγιο πολλά αποδημητικά πουλιά ενώ στη Σητεία αναφέρονται η Αλατσολίμνη, η Χιόνα, ο Κουρεμένος και το έλος στο Φοινικόδασος του Βαγιού.

 



Εξώφυλλο: Του Τούρκου ο Λάκκος, Φωτογραφία: Θάνος Γιαννακάκης/WWF Ελλάς


 

 

Δείτε επίσης:

Και ύστερα… ήρθαν οι πλημμύρες: Tι φοβούνται οι επιστήμονες μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές

Φάκελος Χερσόνησος: Πώς φτάσαμε στην καταστροφή

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ