Υπό εξέταση 10 ακόμα δείγματα, μετά από τη μετάλλαξη που εντοπίστηκε και στο Ηράκλειο

Τι κινητοποίησε το εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης

Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα του Κέντρου Γονιδιωματικής στο Ιδρυμα Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις μεταλλάξεων του βρετανικού στελέχους Β1.1.7 μέσα στην κοινότητα. Οι δύο περιπτώσεις που ανιχνεύθηκαν στην Κρήτη και στα Πατήσια δεν συνδέονται με τις πύλες εισόδου της χώρας. Τα δύο αυτά κρούσματα εντοπίσθηκαν τυχαία. Στην πρώτη περίπτωση, το εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Κρήτης είναι εξοπλισμένο με αντιδραστήρια που δείχνουν τη διαφορά στο σημείο S (spike=αγκάθι), που είναι το χαρακτηριστικό του βρετανικού στελέχους. Αυτό φαίνεται ότι κινητοποίησε την ομάδα του εργαστηρίου στο Ηράκλειο, η οποία έστειλε το δείγμα στην Αθήνα, που το ταύτισε στη βάση δεδομένων της με την επίμαχη μετάλλαξη. 

Πώς όμως βρέθηκε αυτό το στέλεχος στη συγκεκριμένη γυναίκα (είναι σε καραντίνα); Υποθέσεις γίνονται πολλές, μία από αυτές έχει να κάνει με τον εντοπισμό τον Οκτώβριο του στελέχους Β1 επισκέπτριας από το εξωτερικό στην Κρήτη, ενός στελέχους που θα μπορούσε να εξελιχθεί στο Β1.1.7. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του υπουργείου Υγείας, το στέλεχος που ταυτίσθηκε με τη μετάλλαξη Β1.1.7 δεν είναι το μόνο προερχόμενο από την Κρήτη που εξετάζεται. Τουλάχιστον 10 ακόμα δείγματα βρίσκονται υπό εξέταση. Το δείγμα από τα Πατήσια συνελέγη από την Α΄ ΥΠΕ, που στέλνει την εξέταση των τεστ μοριακού ελέγχου στο Κέντρο Γονιδιωματικής. Το δείγμα του συγκεκριμένου ασθενούς, που επίσης δεν είχε ταξιδέψει, είχε μεγάλο ιικό φορτίο.

Στήριξη έρευνας
Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, που σε χθεσινή ανάρτησή του αναφέρεται στην απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να στηρίξει με 2,5 εκατ. λίρες την έρευνα, θα συνεργασθεί με τον βρετανικό ΕΟΔΥ ώστε τα αποτελέσματα της έρευνας να αποτελέσουν τη βάση λήψης των κυβερνητικών αποφάσεων. Αντίστοιχη σχέση υπάρχει και θα επεκταθεί και στο μέλλον στην Αθήνα μεταξύ του ΕΟΔΥ και του προγράμματος στο Κέντρο Γονιδιωματικής του Ιδρύματος της Ακαδημίας.

Στηριζόμενος σε αντίστοιχη έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 28.9.2020 έως τις 2.1.2021, ο κ. Μόσιαλος αναφέρει ότι η Β1.1.7 είναι 30% πιο μεταδοτική, χωρίς να προκαλεί πιο βαριά νόσο. Μιλώντας σε ψηφιακή συνάντηση του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, ο εκτελεστικός διευθυντής του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, σημείωσε: «Οταν κοιτάξει κανείς τα αριθμητικά δεδομένα, αυτή η συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν έχει δείξει κάποια προτίμηση σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα (σ.σ. αναφερόταν σε παιδιά σχολικής ηλικίας). Τα νούμερα στις ηλικίες 11-18 ετών ανέβηκαν επειδή οι γονείς ήταν σε lockdown, αλλά τα παιδιά ήταν μαζί στο σχολείο. Τα παιδιά αντιπροσώπευαν την καλύτερη ευκαιρία για τη μετάδοση… Επηρεάζουμε τη μετάδοση του ιού με τα μέτρα που λαμβάνουμε».

Φωτογραφία:Eurokinissi

Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ