Υπογράφηκε η σύμβαση για τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες

Υπογράφηκε η σύμβαση για τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες

"Θα δείξουμε το καλύτερο πρόσωπο της Κρήτης" δήλωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου

Υπεγράφη το πρωί της Παρασκευής 22 Οκτωβρίου, σε ξενοδοχείο της Χερσονήσου, η σύμβαση ανάληψης των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του 2023. Τη σύμβαση εκ μέρους του Δήμου Ηρακλείου υπέγραψε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, καθώς και ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Μεσογειακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος, ο νέος Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων Davide Tizzano, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Χερσονήσου Κωνσταντίνος Αναστασάκης (εκ μέρους του Δημάρχου Γιάννη  Σέγκου). 

Παράκτιοι αγώνες σύμβαση

Ακολούθησε η παράδοση της σημαίας των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων στον Υφυπουργό και στους τρεις Δήμους. 

Στους 3ους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες θα συμμετάσχουν και οι 26 χώρες από τις τρεις ηπείρους της λεκάνης της Μεσογείου και οι συμμετέχοντες αθλητές υπολογίζονται σε 1.500.

Θα διεξαχθούν τουλάχιστον 13 αθλήματα ως εξής:

Στην παραλία του Καρτερού εκείνα της άμμου σε

 • Βόλεϊ
 • Ποδόσφαιρο
 • Χάντμπολ
 • Τένις
 • Πάλη
 • Καράτε

στην παραλία της Αμμουδάρας στο Μαλεβίζι

 • Κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας
 • Θαλάσσιο Σκι
 • Τρίαθλο

στην παραλία Μαλλίων στη Χερσόνησο

 • Κωπηλασία
 • Κανόε
 • Κάιτσερφ

και στο ανοιχτό κολυμβητήριο Λίντο του ΕΑΚΗ η Τεχνική Κολύμβηση.

 

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε ότι «οι τρεις παραλιακοί μας Δήμοι, με την εγγύηση της Πολιτείας, της Κυβέρνησης και μαζί με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να φιλοξενήσουμε αυτό το μοναδικό αθλητικό γεγονός, των 26 χωρών από τις 3 ηπείρους στη λεκάνη της Μεσογείου. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τη χώρα μας, από το να της εμπιστεύονται την υλοποίηση μιας διοργάνωσης, που ενώνει τους λαούς και θα προβάλει στο παγκόσμιο στερέωμα τόσο το αθλητικό θέαμα, όσο και τα ιδιαίτερα πολιτισμικά στοιχεία, σε συνδυασμό με τις μοναδικές φυσικές ομορφιές της Κρήτης μας», επισημαίνοντας πως «η τοπική μας κοινωνία δραστηριοποιείται σε μια μεγάλη ποικιλία αθλημάτων και η περιοχή διαθέτει τεράστιο φυσικό παράκτιο πλούτο και μεγάλη αθλητική ιστορία. Το βασικότερο όμως, έχουμε τη θέληση να πετύχουμε και είμαι βέβαιος ότι θα αριστεύσουμε.

Τα σύγχρονα έργα αθλητικών υποδομών που έχουν προγραμματιστεί ενόψει της διοργάνωσης, η κινητοποίηση όλων των αθλητικών, παραγωγικών και τουριστικών φορέων της περιοχής, αλλά και η εμπειρία που έχει συνολικά η χώρα μας από τη διοργάνωση των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων στην Πάτρα το 2019, δημιουργούν μια δυνατή «συνταγή». Τη «συνταγή» της επιτυχίας».

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου στον χαιρετισμό του, στάθηκε μεταξύ άλλων στα πολλαπλά οφέλη της διοργάνωσης για την Κρήτη: «Η ανάληψη των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του 2023 αποτελεί αναμφίβολα μεγάλη επιτυχία για τον τόπο μας, μα και πρόκληση ταυτόχρονα.  

Παράκτιοι αγώνες σύμβαση

Η πόλη μας, όπως και συνολικά η περιοχή στην οποία θα διεξαχθούν οι Αγώνες, έχει να κερδίσει πολλά, τόσον όσον αφορά στις αθλητικές υποδομές που πρόκειται να δημιουργηθούν και να παραμείνουν εδώ, όσο φυσικά και από την  θετική προβολή της.  

Πρόκειται επί της ουσίας  για μια μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να αναμορφωθεί προς το καλύτερο το παραλιακό μέτωπο, από το Μαλεβίζι, έως την Χερσόνησο. 

Και ταυτόχρονα για να δείξουμε στους χιλιάδες επισκέπτες, συμμετέχοντες και θεατές των Αγώνων αλλά και στους τηλεθεατές, το καλύτερο πρόσωπο της Κρήτης: Την φιλοξενία, την ζεστασιά, τον πολιτισμό μας.  Και φυσικά την ικανότητά μας στην διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων».

Ο Δήμαρχος στην συνέχεια ανέφερε ορισμένες από τις σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις που έχει φιλοξενήσει κατά το παρελθόν το Ηράκλειο, με απόλυτη επιτυχία και αφού ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη  Αυγενάκη και όσους βοήθησαν στην ανάληψη των Παράκτιων Μεσογειακών του 2023, κατέληξε λέγοντας: «Μια από τις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής μας στον τομέα του αθλητισμού, είναι να γίνει  το Ηράκλειο ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά κέντρα σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. 

Πάντα σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Αθλητισμού, την Περιφέρεια Κρήτης, τις Ομοσπονδίες και τους αθλητικούς φορείς του τόπου, θεωρούμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να το πετύχουμε.  Με αυτό το σκεπτικό, οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες είναι ενδεχομένως το μεγαλύτερο βήμα προς την επίτευξη του κοινού μας στόχου.

Πιστεύω ακράδαντα ότι οι Παράκτιοι  Μεσογειακοί Αγώνες του 2023 θα αποτελέσουν την καλύτερη δυνατή διαφήμιση για το Ηράκλειο και την Κρήτη».

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Δημάρχου Ηρακλείου

Παράκτιοι αγώνες σύμβαση

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα, όχι μόνο για το Ηράκλειο αλλά για ολόκληρη την Κρήτη. Η ανάληψη των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του 2023 αποτελεί αναμφίβολα μεγάλη επιτυχία για τον τόπο μας, μα και πρόκληση ταυτόχρονα.  

Η πόλη μας, όπως και συνολικά η περιοχή στην οποία θα διεξαχθούν οι Αγώνες, έχει να κερδίσει πολλά, τόσον όσον αφορά στις αθλητικές υποδομές που πρόκειται να δημιουργηθούν και να παραμείνουν εδώ, όσο φυσικά και από την  θετική προβολή της.  

Πρόκειται επί της ουσίας  για μια μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να αναμορφωθεί προς το καλύτερο το παραλιακό μέτωπο, από τον Μαλεβίζι, έως την Χερσόνησο. 

Και ταυτόχρονα για να δείξουμε στους χιλιάδες επισκέπτες, συμμετέχοντες και θεατές των Αγώνων αλλά στους τηλεθεατές, το καλύτερο πρόσωπο της Κρήτης: Την φιλοξενία, την ζεστασιά, τον πολιτισμό μας.  Και φυσικά την ικανότητά μας στην διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων. 

Με την ευκαιρία θα ήθελα εν συντομία να υπενθυμίσω ότι στο 

Ηράκλειο έχουμε αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι διαθέτουμε τις εγκαταστάσεις, την τεχνογνωσία και το ανθρώπινο δυναμικό για να φέρνουμε εις πέρας σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις με απόλυτη επιτυχία.

Ενδεικτικά αναφέρω:  

• Το  Ευρωπαϊκό Κύπελλο Στίβου (Μπρούνο Τζάουλι), τον Ιούνιο του 2015. 

• Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ εφήβων τον Ιούλιο του 2015. 

• Το «Antetokumbros Basketball Event» τον Απρίλιο του 2016 

• Το φιλικό LEGENDS 2004 – INTER FOR EVER, στις 7 Ιουνίου του 2017. 

• Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ  Νέων Ανδρών,  τον Ιούλιο του 2017

• Το Παγκόσμιο Κύπελλο  Ξιφασκίας που διεξάγεται κάθε χρόνο από το 2017 στο Νέο Κλειστό Γυμναστήριο Ηρακλείου.    

• Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Μπάσκετ

• Πληθώρα αγώνων μπάσκετ, είτε της Εθνικής Ανδρών, είτε συλλόγων, καθώς και τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδος στο Κλειστό στα Δύο Αοράκια .

• Σημαντικές αθλητικές συναντήσεις βόλεϊ, τάε κβον ντο, χάντμπολ και άλλων αθλημάτων.  

Και πολλές ακόμα διοργανώσεις  ακόμα που δεν παραθέτω λόγω χρόνου, οι οποίες έφεραν στο Ηράκλειο χιλιάδες επισκέπτες και το κατέστησαν αθλητικό προορισμό διεθνούς βεληνεκούς. 

Αυτή άλλωστε είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής μας στον τομέα του αθλητισμού: με ειδική στόχευση στον αθλητικό τουρισμό, θέλουμε το Ηράκλειο να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά κέντρα σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. 

Πάντα σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Αθλητισμού, την Περιφέρεια Κρήτης, τις Ομοσπονδίες και τους αθλητικούς φορείς του τόπου, θεωρούμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να το πετύχουμε.  Με αυτό το σκεπτικό, οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες είναι ενδεχομένως το μεγαλύτερο βήμα προς την επίτευξη του κοινού μας στόχου. 

Θέλω να ευχαριστήσω το Υφυπουργείο Αθλητισμού και τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη για τον άρτιο φάκελο υποψηφιότητας που ετοίμασαν και την συνολική προσπάθεια τους να έρθει η διοργάνωση στο Ηράκλειο. Όπως και τα στελέχη της Ανάπτυξης Αθλητισμού Ηρακλείου για την πολύτιμη συνδρομή τους. 

Θέλω να ευχαριστήσω επίσης την Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων  και τον Πρόεδρο Davide Tizzano , την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τον Πρόεδρο κ. Καπράλο καθώς και τους Δημάρχους Μαλεβιζίου και Χερσονήσου, με τους οποίους εφεξής θα συνεργαστούμε στενά.  

Πιστεύω ακράδαντα ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα έχουμε μια αγαστή συνεργασία ώστε οι Παράκτιοι  Μεσογειακοί Αγώνες του 2023 να αποτελέσουν την καλύτερη δυνατή διαφήμιση για το Ηράκλειο και την Κρήτη». 

Tizzano (πρόεδρος ΔΕΜΑ): «Η Κρήτη και ο πολιτισμός σας είναι πατρίδα και δική μας»

Ο Πρόεδρος της ΔΕΜΑ, Davide Tizzano, υπογράμμισε ότι «είναι η 2η φορά που οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες διοργανώνονται στην Ελλάδα και χαίρομαι που επιστρέφουν. Υπάρχει η κατάλληλη υποδομή για να γίνουν άρτιες αθλητικές εγκαταστάσεις και είμαι βέβαιος για την επιτυχή διεξαγωγή των αγώνων. Θέλω να ευχαριστήσω την ΕΟΕ, φυσικά τους Δημάρχους και να δώσω πολλά συγχαρητήρια στον Υφυπουργό για τη θερμή υποδοχή, την προσπάθειά και για τη στήριξή του στη διοργάνωση. Ανυπομονούμε να επιστρέψουμε για αυτούς τους αγώνες. Η Κρήτη, η δική σας πατρίδα, ο πολιτισμός σας, είναι και δικός μας πολιτισμός και δική μας πατρίδα και είμαι βέβαιος ότι θα το νιώσουν όλοι όσοι θα συμμετέχουν στους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες του Ηρακλείου»

Καπράλος (Πρόεδρος ΕΟΕ): «Αν δεν υπήρχε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, δεν θα είχαμε καταφέρει να πάρουμε αυτούς τους αγώνες»

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, σημείωσε πως «μια ακόμη μεγάλη διεθνής διοργάνωση έρχεται στη χώρα μας, αυτή τη φορά στη φιλόξενη Κρήτη και είμαι βέβαιος ότι και αυτή, κυρίως επειδή θα διεξαχθεί στην Κρήτη, θα στεφθεί με μεγάλη επιτυχία. Η Κρήτη έχει βγάλει πολλούς μεγάλους αθλητές και είχε και τώρα, στην πρόσφατη ομάδα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο και τέτοιες διοργανώσεις βοηθούν περαιτέρω στην παραγωγή κι άλλων αθλητών και στην ανάπτυξη. Η φιλοσοφία της ΔΕΜΑ και της ΕΟΕ είναι να φέρνει αθλήματα, λιγότερο δημοφιλή, πιο κοντά στη νεολαία μας και στο ευρύ κοινό και αυτοί οι αγώνες θα βοηθήσουν σε αυτή την εξέλιξη. Μάλιστα, δεν θα είχαν έρθει ποτέ εδώ αν δεν υπήρχε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, που όλο αυτό το διάστημα έδωσε αγώνα, δούλεψε σκληρά, προσπάθησε πολύ και με τις πράξεις  και  δεσμεύσεις του συνέβαλε καθοριστικά για την ανάληψη της διοργάνωσης. Θέλω να τον ευχαριστήσω και να τον συγχαρώ γι’ αυτή την προσπάθεια».

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ