Υπόθεση Αλ. Δασκαλάκη: Εν κρυπτώ οι απολογίες - Προσωρινά κρατούμενοι ο γιος και ο βοσκός, διαφωνία για τον πατέρα

Υπό τον φόβο επεισοδίων, άλλαξε ο σχεδιασμός - Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει στις υποθέσεις των Βοριζίων και της εν ψυχρώ εκτέλεσης του 21χρονου Νικήστρατου - Το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφανθεί για την ποινική μεταχείριση του 57χρονου - "Πυρά" των συνηγόρων υπεράσπισης

της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, για λόγους ασφαλείας και αποφυγής τυχόν επεισοδίων, οι τρεις κατηγορούμενοι στην υπόθεση θανάτου του 49χρονου Αλέκου Δασκαλάκη από το Απεσωκάρι, ο 57χρονος πατέρας, κτηνοτρόφος και αυτοδιοικητικός σε δήμο της Μεσσαράς, ο 32χρονος γιος του και ο 59χρονος βοσκός τούς, απολογήθηκαν τελικά την Κυριακή, αντί για τη Δευτέρα, στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου, όπως είχε γίνει γνωστό, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Cretalive.gr

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο τους τελευταίους μήνες σε σοβαρές ποινικές υποθέσεις, με τους κατηγορούμενους να απολογούνται σε άλλη ημερομηνία απ' αυτή που ανακοινώνεται επισήμως και είναι μία τακτική αντιπερισπασμού, θα μπορούσε να πει κάποιος, με δεδομένο ότι έξω από τα Δικαστήρια αναμενόταν να συγκεντρωθεί τη Δευτέρα πλήθος κόσμου και από την πλευρά της οικογένειας του Αλέξανδρου Δασκαλάκη και από την πλευρά των κατηγορουμένων. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί με κατηγορούμενους στην υπόθεση των Βοριζίων (επρόκειτο κυρίως για μέλη της οικογένειας Φραγκιαδάκη) αλλά και στην πρόσφατη υπόθεση της εν ψυχρώ εκτέλεσης του 21χρονου Νικήστρατου Γεμιστού οπότε και είχαμε τις εν κρυπτώ από τα φώτα της δημοσιότητας απολογίες του 54χρονου Κώστα Παρασύρη και της 56χρονης συζύγου του.

Την Κυριακή, μετά από μία μαραθώνια, πραγματικά,  διαδικασία, με τους κατηγορούμενους για ανθρωποκτονία από πρόθεση να αρνούνται με σθένος κάθε εμπλοκή και μετά από τιτάνια "μάχη" των συνηγόρων υπεράσπισης, εισαγγελέας και ανακρίτρια έκριναν προσωρινά κρατούμενους τον 32χρονο γιο και τον 59χρονο εργάτη-βοσκό. Ως προς τον 57χρονο πατέρα, υπήρξε διαφωνία εισαγγελέα και ανακρίτριας και έτσι πλέον θα κληθεί το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο Ηρακλείου να αποφανθεί για την ποινική μεταχείριση του. Μέχρι τότε ο 57χρονος θα τεθεί, όπως προβλέπεται, σε κατ' οίκον περιορισμό. 

Υπενθυμίζεται ότι ο 57χρονος αντιμετωπίζει την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην ανθρωποκτονία, ενώ οι άλλοι δύο κατηγορούνται ως φυσικοί αυτουργοί.

Θέση της υπεράσπισης είναι ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να "δένουν" τους κατηγορούμενους με την συγκεκριμένη πράξη που τους αποδίδεται και σε κάθε περίπτωση ισχυρίζονται ότι είναι αθώοι και ότι δεν χτύπησαν τον άτυχο πατέρα.

Υπεράσπιση: "Η διαφωνία διασώζει το κύρος της Δικαιοσύνης" 

Μετά από μία πολύωρη διαδικασία που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων κ. Αλεξάνδρα Σπανάκη, Γιώργος Κοκοσάλης και Θεονύμφη Μπέρκη, προχώρησαν σε μία αιχμηρή δήλωση για τις εξελίξεις στην υπόθεση. Ειδικότερα, ανέφεραν:

"Η διαφωνία για μας είναι η επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του εισαγγελικού λειτουργού που δεν υποκύπτει σε εξωτερικούς παράγοντες, σε εξωδικαστικούς, εξω-νομικούς και εξωθεσμικούς. Με αυτόν τον τρόπο διασώζεται το κύρος της Δικαιοσύνης και μπαίνει η βάση για την πλήρη ανατροπή των αυθαίρετων και αβάσιμων φημών και ισχυρισμών που αποτέλεσαν τη βάση μιας έωλης δικογραφίας".

Image
Υπόθεση Δασκαλάκη δικηγόροι


 

Aπό μέρους των στελεχών της Ασφάλειας Ηρακλείου έγιναν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες για τη διερεύνηση αυτού του θρίλερ, ώστε να ερευνηθεί κάθε πιθανό στοιχείο, με την υποβολή ειδικών αιτημάτων τόσο προς τις Εισαγγελικές Αρχές όσο και προς τα Εγκληματολογικά εργαστήρια. Είχαν ήδη γίνει ενέργειες από την πλευρά των αστυνομικών του Α.Τ. Φαιστού και, όταν πλέον η υπόθεση ανατέθηκε στους εξειδικευμένους αστυνομικούς της Ασφάλειας, στις 17 Απριλίου, ξεκίνησε μία πολυεπίπεδη, ενδελεχής έρευνα, πραγματικά αξιοσημείωτη, μήπως και βρεθεί η άκρη του νήματος.

Παρά τις αρχικές καταθέσεις περί ατυχήματος, που κάπως προκάλεσαν σύγχυση στο κομμάτι της προανάκρισης, πολύ γρήγορα τέθηκαν στο "κάδρο" των υπόπτων οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι βάσει καταθέσεων και ιστορικού με αγροζημιές. Η εκδοχή της κακόβουλης ενέργειας ενισχύθηκε από την ιατροδικαστική έκθεση, που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το περιστατικό θα πρέπει να διερευνηθεί ως ανθρωποκτονία.

Η ιατροδικαστική έκθεση παραδόθηκε στις 20 Μαΐου και σε αυτή, μεταξύ άλλων, αναφέρεται, σύμφωνα με τη δικογραφία, ότι με κριτήριο τη μορφολογία των καταγμάτων από την προθανάτια αξονική τομογραφία, διενεργήθηκε η εντύπωση μονήρους πλήξης της κεφαλής σε όρθια στάση με τη χρήση ενός θλώντος οργάνου. Η πρόκληση του ατελούς εμπιεσματικού κατάγματος μπορεί να οφείλεται στο σχήμα του θλώντος οργάνου ή (-και-) στην ανατομία της περιοχής (το ινιακό οστό - σημείο πρόσκρουσης εφαρμογής της δύναμης - είναι το πιο ισχυρό οστό του κρανίου (…)). Σημειώνεται ακόμη ότι, σύμφωνα με τη διάγνωση της αξονικής τομογραφίας, η ιδιαίτερη οστεοαραίωση των οστών του κρανίου στα πλαίσια της β-θαλασσαιμίας ενδέχεται να έχει επηρεάσει τη βαρύτητα και τη μορφολογία των κακώσεων.

Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: «όπως προκύπτει από τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, ο θάνατος του ανωτέρω οφείλεται σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις μετά από κρανιοτομή και πολυήμερη νοσηλεία. Η μορφολογία και η βαρύτητα των κακώσεων σε συνδυασμό με τις πληροφορίες της προανάκρισης δεν συνάδουν με τη πτώση από δίκυκλο συνεπεία πρόσκρουσης σε τοιχίο και πτώση εξ ιδίου ύψους προς τα πίσω. Το εκτεταμένο ατελές εμπιεσματικό κάταγμα είναι συμβατό με την πλήξη της κεφαλής με θλών όργανο, τα χαρακτηριστικά του οποίου δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν επακριβώς λόγω μη δυνατής αξιολόγησης της περιοχής πλήξης (τριχωτό της κεφαλής) σε χρόνο πλησίον του συμβάντος. Συνεπώς, ο θάνατος του ανωτέρω θα πρέπει να διερευνηθεί ως ανθρωποκτονία».

Εκκρεμείς έρευνες και αιτήματα

Από την Ασφάλεια Ηρακλείου είχαν ήδη υποβληθεί κρίσιμα αιτήματα για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, τα οποία, ωστόσο, παραμένουν σε εκκρεμότητα. Πρόκειται για αιτήματα που αφορούν:

  • την άρση τηλεφωνικού απορρήτου,
  • την ανάλυση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων,
  • την ειδική επεξεργασία βιντεοληπτικού υλικού,
  • και εργαστηριακές εξετάσεις DNA,

τα οποία αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ενδέχεται να συμπληρώσουν το αποδεικτικό υλικό της υπόθεσης.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση