"Ζεσταίνεται" εκ νέου η αγορά ελαιολάδου - Παραμένουν ψηλά οι τιμές

Ελένη Μπουρμά
Ελένη Μπουρμά

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός για τη δακοκτονία και τους ψεκασμούς

Ιδιαίτερα αυξημένο είναι και πάλι το ενδιαφέρον στην αγορά έξτρα παρθένου ελαιολάδουστο Νομό Ηρακλείου, αυτή την περίοδο, "αναπτερώνοντας"  τις ελπίδες όλων για μία καλή πορεία, ενώ και οι τιμές παραμένουν σε πολύ καλά επίπεδα, ίσως λίγο πιο κάτω από την τιμή εκκίνησης.

Έτσι, στη φάση αυτή, η τιμή παραγωγού για τις περισσότερες ποσότητες κινούνται μεσοσταθμικά από τα 4,70 και τα 4,80 ευρώ μέχρι τα 5, ενώ υπάρχουν και κάποιες από τα 5 έως τα 5,10 ευρώ το κιλό.

Σε αυτό καθοριστικό ρόλο φαίνεται πως έπαιξαν οι πρόσφατες βροχοπτώσεις κι "έσωσαν τη χρονιά", σύμφωνα με τους παραγωγούς.

Την ίδια ώρα, το δικό της ρόλο έπαιξε και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ισπανία, σε μία προβληματική χρονιά. Οι μεγαλύτερες ποσότητες ελαιολάδου αγοράζονται, στη φάση αυτή, από την Πελοπόννησο.

"Στη συνέχεια, θα δούμε το θέμα της ανθοφορίας που θα μας απασχολήσει κιόλας το επόμενο διάστημα όπως και το τι θα δείξουν οι άλλες χώρες και κυρίως η Ισπανία", τόνισε μιλώντας στο Cretalive, ο Αντιπρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ και της Αγροδιατροφικής Μιχάλης Καμπιτάκης.

Σε ό,τι αφορά στον μεγάλο και καθοριστικό παράγοντα που λέγεται δάκος, ο ίδιος επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά απρόβλεπτος.

"Είναι σαφές ότι εάν για παράδειγμα κάνει έναν καύσωνα, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Κανείς δεν το ξέρει αυτό, όμως. Πέρυσι δεν είχαμε μεγάλη διακύμανση, στην πορεία θα φανεί και φέτος. Πάντως από την Περιφέρεια, πέρυσι έγινε πολύ καλή δουλειά", πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Ειρήνη Χουδετσανάκη - Γιακουμάκη, επισήμανε στο Cretalive ότι όσοι ψεκασμοί χρειαστούν, θα γίνουν κανονικά.

"Ήδη, βρισκόμαστε στη διαδικασία αυτή και από την 1η Μαρτίου, είμαστε στον "αέρα", γιατί θα χρειαστούμε χρόνο. Θέλουμε ένα τρίμηνο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα δουλέψουν δύο επιτροπές ενώ φάρμακα έχουμε ήδη, αλλά όχι για όλους τους ψεκασμούς", σημείωσε η Αντιπεριφερειάρχης, ενώ όπως είπε, θα γίνει νέος διαγωνισμός ύψους 2 εκ. ευρώ και η Περιφέρεια θα ζητήσει έξτρα χρηματοδότηση από το Υπουργείο για να καλύψει τους ψεκασμούς στο Ηράκλειο.

Φέτος, έχει επικαιροποιηθεί και το μητρώο των ελαιοδέντρων και τα δέντρα είναι 3κ 700.000 στο νομό Ηρακλείου, ενώ τα επιπλέον υπολογίζονται σε 2 εκατομμύρια, με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον συνολικό αριθμό σε επίπεδο Περιφερειακής ενότητας να φθάνει τα 17 εκ. 10.000...

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ