Ο Καναδάς προ των πυλών της Eurovision - Ανοιχτό κάλεσμα από τους διοργανωτές
Η Delta Goodrem από την Αυστραλία ερμηνεύει το τραγούδι "Eclipse" κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημιτελικού του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision στη Βιέννη της Αυστρίας
Ο Καναδάς είναι ευπρόσδεκτος να συμμετάσχει στη Eurovision, λέει ο διευθυντής του διαγωνισμού.
Ο Καναδάς είναι ευπρόσδεκτος να συμμετάσχει στη Eurovision, αν το επιθυμεί, δήλωσε ο διευθυντής του διαγωνισμού, λίγους μήνες αφότου η χώρα αποκάλυψε ότι θέλει να «διερευνήσει» την ένταξή της στον μουσικό διαγωνισμό μέσω του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της.
Ο διευθυντής της Eurovision, Μάρτιν Γκριν, δήλωσε στο BBC την Τετάρτη ότι ο Καναδάς δεν έχει ακόμη υποβάλει αίτηση, αλλά θα ήταν καλοδεχούμενος.
«Γνωρίζουμε ότι ο Μαρκ Κάρνεϊ (σ.σ. πρωθυπουργός του Καναδά) θέλει κατά κάποιον τρόπο να αγκαλιάσει την Ευρώπη», είπε.
«Θα καλωσορίσουμε οποιονδήποτε περάσει αυτές τις πόρτες και θέλει να μοιραστεί τις αξίες αυτής της υπέροχης διοργάνωσης και να σταθεί στη σκηνή μας μαζί με φίλους», πρόσθεσε.
Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, η Eurovision είναι κυρίως μια βιτρίνα ευρωπαϊκού ταλέντου, όμως είναι ανοιχτή σε χώρες των οποίων οι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί είναι μέλη της European Broadcasting Union (EBU). Ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Καναδά, Canadian Broadcasting Corporation (CBC), δεν είναι πλήρες μέλος, αλλά μπορεί να συμμετέχει ως «συνδεδεμένο μέλος».
Η μοναδική συνδεδεμένη χώρα που έχει εγκριθεί ποτέ να συμμετάσχει στη Eurovision είναι η Αυστραλία, στην οποία δόθηκε άδεια συμμετοχής το 2015 λόγω της τεράστιας δημοτικότητας του διαγωνισμού εκεί.
Ο CBC επιβεβαίωσε ότι έχει στείλει προσωπικό στον φετινό διαγωνισμό ως «παρατηρητές».
Ο πρωθυπουργός του Καναδά έθεσε για πρώτη φορά την ιδέα συμμετοχής της χώρας στη Eurovision τον Νοέμβριο, στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2025 – ακόμη μία ένδειξη της στρατηγικής στροφής της κυβέρνησής του μακριά από τις ΗΠΑ και πιο κοντά στην Ευρώπη.
Μια μόνο γραμμή, κρυμμένη μέσα στις σχεδόν 500 σελίδες του εγγράφου, αποκάλυπτε ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται με τον CBC για να «διερευνήσει τη συμμετοχή στη Eurovision».
«Πιστεύω ότι είναι μια πλατφόρμα για να λάμψει ο Καναδάς», δήλωσε τον Νοέμβριο ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπάνι.
Η ειδικός στη Eurovision και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο University of Southern Queensland, Τζες Καρνιέλ, δήλωσε στον Guardian ότι ο Καναδάς θα πρέπει να αποδείξει στην EBU ότι η συμμετοχή του θα έχει επιχειρηματικό όφελος.
«Η Αυστραλία μπήκε μετά από χρόνια οικοδόμησης σχέσεων με την EBU και δημιουργίας επιχειρηματικού πλάνου. Βασικό στοιχείο ήταν η ιδέα ότι η Αυστραλία θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία ενός περιφερειακού μουσικού διαγωνισμού για την Ασία και τον Ειρηνικό. Δεν ήταν απλώς επειδή αγαπά πολύ τη Eurovision, όπως συχνά λέγεται. Δεν συμμετέχεις απλώς επειδή το θέλεις»
Ο Καναδάς είχε εξετάσει και στο παρελθόν τη συμμετοχή στον διαγωνισμό. Το 2022 ο CBC απέρριψε την ιδέα, κρίνοντας ότι ήταν «απαγορευτικά ακριβή».
Παρότι ο Καναδάς δεν έχει συμμετάσχει ποτέ επίσημα στη Eurovision, αρκετοί Καναδοί καλλιτέχνες έχουν εμφανιστεί στον διαγωνισμό. Η πιο γνωστή περίπτωση είναι η Σελίν Ντιόν, η οποία κέρδισε τη Eurovision για την Ελβετία το 1988 με το τραγούδι Ne Partez Pas Sans Moi. Το 2001, η Natasha St-Pier εκπροσώπησε τη Γαλλία, όπως και η La Zarra το 2023.
Οι διαγωνιζόμενοι δεν είναι απαραίτητο να είναι πολίτες της χώρας που εκπροσωπούν, αν και ορισμένες συμμετέχουσες χώρες το απαιτούν.
- Survivor: Το χαμόγελο του Σταύρου Φλώρου μέσα από το νοσοκομείο, φεύγει τις επόμενες ώρες για Αμερική
- Eurovision 2026: Πρωτιά στην τηλεθέαση με τον Β’ Ημιτελικό και την πρόκριση της Κύπρου
- Eurovision 2026: Με Ελλάδα και Κύπρο ο τελικός - Έκτος θα εμφανιστεί ο Ακύλας
