Τεχνητή νοημοσύνη: Ηθοποιός του Bollywood κέρδισε δικαστική μάχη για τους κλώνους του

Newsroom
Newsroom

O Ανίλ Καπούρ προσέφυγε στη δικαιοσύνη για τη χρήση της εικόνας του σε συνθετικά βίντεο, gif και emojι.

Ο ινδός ηθοποιός Ανίλ Καπούρ, γνωστός από ταινίες του Bollywood και από το βραβευμένο με Όσκαρ Slumdog Millionaire, κέρδισε δικαστική μάχη στη χώρα του για τη χρήση της εικόνας και της φωνής του σε έργα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ)

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ινδίας στο Νέο Δελχί έρχεται εν μέσω της μεγάλης απεργίας των ηθοποιών του Χόλιγουντ οι οποίοι μεταξύ άλλων ανησυχούν για τη χρήση ψηφιακών κλώνων τους χωρίς πληρωμή.

Ο Καπούρ πέτυχε την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων κατά 16 καταγγελόμενων, οι οποίοι πλέον απαγορεύονται «να αξιοποιούν κατά οποιονδήποτε τρόπο το όνομα, την εμφάνιση, την εικόνα, τη φωνή ή άλλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του για να παράγουν οποιοδήποτε προϊόν.

Ηθοποιοί και σεναριογράφοι ανησυχούν τώρα ότι τα στούντιο θα στραφούν στην τεχνητή νοημοσύνη για να περιορίσουν το κόστος και να αυξήσουν τα έσοδα.

O ηθοποιός εξέφρασε τη συμπαράστασή του για τους αμερικανούς συναδέλφους του: «Είμαι πάντα πλήρως στο πλευρό τους και πιστεύω ότι τα δικαιώματά τους πρέπει να προστατευτούν» είπε στο περιοδικό Variety.

«Πιστεύω ότι [η απόφαση] είναι πολύ προοδευτική και σπουδαία, όχι μόνο για εμένα αλλά και για άλλους ηθοποιούς […] επειδή η τεχνολογία ΑΙ εξελίσσεται καθημερινά».

Ο Καπούρ προσέφυγε στη δικαιοσύνη για τη χρήση της εικόνας του σε συνθετικά βίντεο, gif και emojι. Κατήγγειλε επίσης τη χρήση της χαρακτηριστικής ατάκας του «jhakaas» από ταινία του 1985, η οποία σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «τέλειο». Και σε αυτή την περίπτωση δικαιώθηκε από το δικαστήριο.

Στις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο, ηθοποιοί και σεναριογράφοι ανησυχούν τώρα ότι τα στούντιο θα στραφούν στην τεχνητή νοημοσύνη για να περιορίσουν το κόστος και να αυξήσουν τα έσοδα.

Ήδη, η τεχνολογία χρησιμοποιείται για να σβήνει τις ρυτίδες των πρωταγωνιστών ή να αλλάζει τις κινήσεις των χειλιών τους όταν οι ταινίες μεταγλωττίζονται.

Στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται με τα στούντιο του Χόλιγουντ, η ένωση των ηθοποιών ζητά να μην χρησιμοποιείται η εικόνα και η φωνή των ηθοποιών χωρίς τη συγκατάθεσή τους και χωρίς πρόσθετη αγωγή.

Όπως είπε ο Καπούρ, «είναι θέμα χρόνου πριν μπορούν να αναδημιουργήσουν οποιοδήποτε νεκρό πρόσωπο σε οποιαδήποτε ηλικία».

Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ