Μ. Συντυχάκης: Η κυβέρνηση να αναλάβει αμέσως την αποκατάσταση και διάσωση του φρουρίου του Ιτζεδίν

Newsroom
Newsroom

Όπως τόνισε, είναι προσβολή στην ιστορική παρακαταθήκη του τόπου ότι ένα ιστορικό μνημείο ρημάζει λόγω της εγκατάλειψης, ενώ σημείωσε ότι μεγαλώνει η αγανάκτηση στην Κρήτη για την κατάστασή του.

Να αναλάβουν άμεσα την αποκατάσταση των ζημιών στο φρούριο Ιτζεδίν στα Χανιά, για να διασωθεί και να διατηρηθεί ως μνημείο δεμένο με ηρωικές σελίδες της πατρίδας μας, της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, κάλεσε την κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής του Κόμματος στη Βουλή.

Όπως τόνισε, είναι προσβολή στην ιστορική παρακαταθήκη του τόπου ότι ένα ιστορικό μνημείο ρημάζει λόγω της εγκατάλειψης, ενώ σημείωσε ότι μεγαλώνει η αγανάκτηση στην Κρήτη για την κατάστασή του.

Πριν λίγο διάστημα κατέρρευσε μέρος από τον εξωτερικό μαντρότοιχο, μετά την κατάρρευση το 2021 του διοικητηρίου και την πλήρη κατάρρευση μέρους του ανατολικού προμαχώνα.

Η εξέλιξη ήταν προδιαγεγραμμένη, εξήγησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, αφού δεν έχουν γίνει ποτέ εργασίες συντήρησης, ενώ τα τελευταία χρόνια γίνεται ένα πινγκ - πονγκ ευθυνών ανάμεσα σε κυβέρνηση, δήμο, περιφέρεια χωρίς αντίκρισμα.

Θύμισε ότι παρόμοια συζήτηση είχε γίνει το 2018 και το 2020 με ερωτήσεις του ΚΚΕ, με τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ αντίστοιχα να δεσμεύονται για λύση, που ακόμα όμως δεν έχει δοθεί.

Στη βάση αυτή κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει ξεκάθαρα αν προτίθεται να ενεργήσει για την αναστήλωση του ιστορικού χώρου για να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, να μην υπάρξουν άλλες βλάβες και να γίνει άμεσα αποκατάσταση, ώστε το μνημείο να είναι ασφαλές και επισκέψιμο από τον λαό.

Απαντώντας η υπουργός Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, πρόταξε το γνωστό κυβερνητικό επιχείρημα περί μη αρμοδιότητας, καθώς όπως είπε «ο νόμος για την προστασία μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς προβλέπει ότι την ευθύνη συντήρησης και αποκατάστασης την έχει ο ιδιοκτήτης, εν προκειμένω η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ).

Όπως είπε, το 2007 το φρούριο πέρασε στην κυριότητα της ΕΤΑΔ, η οποία είναι αρμόδια για τα έργα σύμφωνα με τις άδειες που δίνει το υπουργείο. Ανέφερε ότι το 2021 συγκροτήθηκε επιτροπή για την καταγραφή των βλαβών και ζήτησε προτάσεις.

Ωστόσο, επανέλαβε ότι δεν είναι το υπουργείο ιδιοκτήτης για να μπορεί να παρέμβει, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχουν διαπιστωθεί περαιτέρω καταρρεύσεις, δηλαδή ότι το φρούριο είναι στην ίδια κατάσταση με το 2021 και προανήγγειλε αυτοψία μέχρι τέλους του μήνα. Ακόμα δήλωσε ότι υπάρχει αίτημα του Δήμου Χανίων για την παραχώρηση σε αυτόν του μνημείου από την ΕΤΑΔ, κάτι που στηρίζει η κυβέρνηση.

Στη δευτερολογία του ο Μ. Συντυχάκης κάλεσε ξανά το υπουργείο Πολιτισμού και την κυβέρνηση να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη και να μην τα «ρίχνουν» στην ΕΤΑΔ, καθώς έχουν περάσει τουλάχιστον 4 χρόνια από τότε που ξεκίνησε η συζήτηση για τα προβλήματα του μνημείου.

Επισήμανε ότι και αυτό το μνημείο έχει μπει στη λογική κόστους - οφέλους, θυμίζοντας ότι η ίδια η υπουργός είχε αποκαλέσει παλιότερα την αποκατάσταση του μνημείου «χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η ΕΤΑΔ έχει δικαίωμα να εκποιήσει ακίνητα στο Υπερταμείο και κάλεσε εκ νέου την κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα το υπουργείο την αποκατάσταση.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ