Βουλή: Κατατέθηκε η πρόταση της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση - Τι προβλέπει
Τι προτείνει για μη κρατικά Πανεπιστήμια και νόμο περί ευθύνης υπουργών
Ως έναν «Οδικό Χάρτη» που αντιμετωπίζει παθογένειες δεκαετιών, χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση 30 άρθρων του Συντάγματος, που κατατέθηκε σήμερα στη βουλή.
Την ερχόμενη Πέμπτη η Διάσκεψη των Προέδρων θα εκκινήσει τις διαδικασίες, ώστε να αποσταλούν στα κόμματα οι επιστολές, με τις οποίες θα καλούνται να ορίσουν τους εκπροσώπους τους στη διακομματική επιτροπή που θα αναλάβει την επεξεργασία των προτάσεων.
Το χρονοδιάγραμμα
Τα κομματικά επιτελεία ακονίζουν τα κοινοβουλευτικά τους μαχαίρια, μετά την αποστολή στη Βουλή της πρότασης της ΝΔ για την αναθεώρηση 30 άρθρων του Συντάγματος.
Το πρώτο στάδιο της διαδικασίας θα γίνει στη Διάσκεψη των Προέδρων της προσεχούς Τετάρτης, από την οποία τα κόμματα θα πάρουν διορία τριών ημερών, για να ορίσουν τους εκπροσώπους τους στη διακομματική επιτροπή.
Σε ειδική συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας, η Ολομέλεια θα εγκρίνει το χρονοδιάγραμμα.
Τα βασικά σημεία
Σε αυτό το φόντο η Νέα Δημοκρατία βάζει πάνω στο τραπέζι την αναθεώρηση στο άρθρο 16 για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, όπως επίσης στο άρθρο 86 για την ευθύνη υπουργών με κρίση από δικαστικό συμβούλιο, χωρίς το φίλτρο της Βουλής.
«Στόχος μας είναι το 2030…να συναντηθούμε με το μέλλον, έχοντας για πυξίδα έναν σύγχρονο Καταστατικό Χάρτη. Γι’ αυτό και καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν τις θέσεις τους, αντί να απέχουν όπως σήμερα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει συνταγματικές αλλαγές που θα συνδέουν τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων με την αξιολόγηση, ενώ περιλαμβάνεται και η συμμετοχή των ίδιων των δικαστών στη διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Παράλληλα, συζητείται η καθιέρωση μίας και μοναδικής εξαετούς θητείας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αντί του ισχύοντος συστήματος που προβλέπει δύο πενταετείς θητείες.
Στο οικονομικό πεδίο, η κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει και τη συνταγματική κατοχύρωση δημοσιονομικού «κόφτη», με στόχο να αποτραπεί η επιστροφή της οικονομίας σε συνθήκες υπερβολικών ελλειμμάτων.
Η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας οργανώνεται γύρω από έξι βασικούς άξονες, ωστόσο το κρίσιμο ερώτημα παραμένει ποια από τα προτεινόμενα άρθρα μπορούν τελικά να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πολιτική συναίνεση.
Δείτε αναλυτικά την πρόταση της ΝΔ ΕΔΩ
Σε διάταξη μάχης η αντιπολίτευση
Παρότι βάσει συντάγματος είναι ζητούμενο η συναίνεση, ήδη στην αντιπολίτευση παίρνουν διάταξη μάχης, ενόψει των κοινοβουλευτικών ραντεβού, απέναντι και στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη σύνδεση της μονιμότητας στο δημόσιο με την αξιολόγηση, αλλά και νέο σύστημα ανάδειξης της ηγεσίας της δικαιοσύνης, εξαετή θητεία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αντί δυο πενταετών, αλλά και τη συνταγματική καθιέρωση δημοσιονομικού «κόφτη».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, τόνισε ότι «έως και υποκριτική δυστυχώς η στάση του Πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας, όσον αφορά στο Σύνταγμα και ιδίως σε διατάξεις του, που η ΝΔ θέλει να αναθεωρηθούν και ταυτόχρονα επιμένει να τις χρησιμοποιεί καταχρηστικώς, για να προασπίζει τους δικούς της υπουργούς».
Άμεση ήταν η απάντηση του Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος σχολίασε «εμείς σας λέμε λοιπόν κ. Μάντζο, ελάτε να συμφωνήσουμε, να μην εμπλέκεται καθόλου το κοινοβούλιο, στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, ένα ανεξάρτητο δικαστικό όργανο να αποφασίζει, την παραπομπή ή όχι και η Βουλή να αποφασίζει και να αποφαίνεται με την ψήφο της».
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, δήλωσε από την πλευρά του, ότι «οι προτάσεις που έρχονται να κόψουν την προσπάθεια να αναθεωρηθούν μια σειρά από άλλα άρθρα που θεωρούμε κομβικά: και για παράδειγμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και για παράδειγμα για το θέμα της μονιμότητας στο δημόσιο».
Τέλος, πυρά εξαπέλυσε και ο Κυριάκος Βελόπουλος λέγοντας ότι «επειδή ο πρωθυπουργός δεν έχει άλλη δουλειά να κάνει, να χτυπήσει την ακρίβεια και καρτέλ, ασχολείται με τη συνταγματική αναθεώρηση».
Από την κυβέρνηση εκπέμπουν το μήνυμα ότι πέραν της διαχείρισης των σημαντικών θεμάτων που αφορούν στη διαχείριση της καθημερινότητας, η πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση, δείχνει ότι υπάρχει σχέδιο για αλλαγές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
- Πυρκαγιά σε υπόγεια αποθήκη στο Κολωνάκι
- ΕΛΑΣ: Δέκα νεκροί και 619 τραυματίες σε 526 τροχαία τον Μάιο στην Αττική
- Ντελιβεράς παίζει Μητροπάνο σε πιάνο στο μετρό και μαγεύει το πλήθος -Δείτε βίντεο




