Οργανωμένο για "πειρατεία": «Με ένα remote μπορούσαν να “ρίξουν” όλο το σύστημα», στην παραμικρή υποψία
Εντόπισαν τραπεζικές ροές που αγγίζουν το 1 εκατ. ευρώ αλλά και συναλλαγές μέσω 58 τραπεζικών λογαριασμών σε δέκα χώρες
Η απόλυτη εχεμύθεια αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πρόκληση κατά τη διάρκεια της πολύμηνης έρευνας του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης για το κύκλωμα της πειρατικής συνδρομητικής τηλεόρασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί που χειρίζονταν την υπόθεση γνώριζαν ότι οποιαδήποτε διαρροή ή κίνηση γινόταν αντιληπτή από τα μέλη της οργάνωσης θα μπορούσε να επηρεάσει καθοριστικά την εξέλιξη της έρευνας. Οι εμπλεκόμενοι φέρονται να είχαν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται εξ αποστάσεως το σύνολο της τεχνολογικής τους υποδομής και να απενεργοποιήσουν κρίσιμα συστήματα μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Με ένα remote, με μια απλή κίνηση, θα απενεργοποιούσαν τα πάντα.
«Με την παραμικρή υποψία θα μπορούσαν να τα κλείσουν όλα», ανέφεραν στο Cretalive.gr πηγές με γνώση της υπόθεσης. Όπως σημειώνουν, ακόμη και από ένα κινητό τηλέφωνο ή έναν φορητό υπολογιστή υπήρχε η δυνατότητα να χαθούν κρίσιμα ψηφιακά δεδομένα και ίχνη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν οι Αρχές προχώρησαν στις ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, ο κεντρικός διακομιστής είχε εντοπιστεί στο Αγρίνιο, ενώ τα βασικά πρόσωπα της υπόθεσης βρίσκονταν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Ο 63χρονος πατέρας βρισκόταν στη Σάμο, ο ένας γιος του, ηλικίας 31 ετών, στην Κέρκυρα και ο δεύτερος, 42 ετών, στην Αθήνα. Παρά την απόσταση, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, μπορούσαν να έχουν τον έλεγχο της υποδομής χωρίς να βρίσκονται φυσικά στον χώρο όπου ήταν εγκατεστημένος ο κεντρικός σέρβερ.
Ιδιαίτερο βάρος δίνουν οι Αρχές και στο οικονομικό σκέλος της υπόθεσης. Κατά την έρευνα καταγράφηκαν τραπεζικές ροές που προσεγγίζουν το 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ εντοπίστηκαν και ροές σε 58 τραπεζικούς λογαριασμούς σε δέκα διαφορετικές χώρες.
Παράλληλα, έχουν εντοπιστεί κινήσεις μέσω ψηφιακών πορτοφολιών και κρυπτονομισμάτων, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάζουν τη διαδρομή των χρημάτων και τυχόν προσπάθειες απόκρυψης της προέλευσής τους. Για τις συγκεκριμένες οικονομικές ροές αναμένεται να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος.
Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι το δίκτυο είχε αποκτήσει σημαντική έκταση, με πελατολόγιο και τεχνολογική υποδομή που ξεπερνούσαν τα ελληνικά σύνορα. Μόνο για τη συντήρηση και αναβάθμιση των συστημάτων του φέρεται να δαπανήθηκαν τους τελευταίους μήνες περίπου 280.000 ευρώ, ενώ οι διακομιστές και οι εφαρμογές του εξυπηρετούσαν χρήστες σε 13 χώρες. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι η λειτουργία μιας τέτοιας υποδομής απαιτούσε εξειδικευμένες γνώσεις και συνεχή τεχνική υποστήριξη. Αυτό και μόνο καταδεικνύει και το μέγεθος της μπίζνας.
Κατά τις έρευνες εντοπίστηκε, όπως είναι ήδη γνωστό, βάση δεδομένων με περισσότερους από 86.000 χρήστες, ενώ το συνολικό οικονομικό όφελος που φέρεται να αποκόμισε η οργάνωση υπολογίζεται σε τουλάχιστον 7 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή, η ζημία που εκτιμάται ότι υπέστησαν οι νόμιμοι πάροχοι ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ.
"Πλήρως αποκρυπτογραφημένο" ...ψάρευαν πελάτες διαδικτυακά
Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν γίνει επτά συλλήψεις, τρεις αφορούν το Ηράκλειο, όπου έχουμε έναν 40χρονο ιδιωτικό υπάλληλο στον τομέα των ανταλλακτικών, την 39χρονη σύζυγο του και τον 36χρονο αδερφό της τελευταίας. Ακόμα συνελήφθησαν ο πατέρας και οι δύο γιοι με τον σέρβερ στο Αγρίνιο και ένας ακόμα, συνταξιούχος. Και οι επτά (ο πατέρας έφθασε το πρωί στην Κρήτη με μεταγωγή) αναμένεται να απολογηθούν το Σάββατο.
Στη διάθεση των Αρχών υπάρχουν και μηνύματα που απέστελναν διαδικτυακά για να "ψαρέψουν" πελάτες. "Αν σε ενδιαφέρει αξιόπιστο και υψηλής ποιότητας iptv, έχουμε δικό μας άνθρωπο απολύτου εμπιστοσύνης που έχει το καλύτερο που έχει υπάρξει ποτέ. Άριστη ποιότητα εικόνα και υψηλή ταχύτητα. Ολα τα Ελληνικά και Κυπριακά κανάλια, περίπου 2000 κανάλια από διάφορες χώρες...". Ο αποστολέας, καταλήγει: "Τέλος, τονίζω, ότι είναι πλήρως κρυπτογραφημένο, 100% ασφαλές και έχει ήδη το δικό του vpn. Μπορεί να εγκατασταθεί σε όλων των ειδών τις συσκευές. Αν σε ενδιαφέρει, υπάρχουν φυσικά δοκιμαστικά για να το δεις!".
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη
- Ηράκλειο: 19χρονος έπεσε από τα Τείχη, 13χρονη απετράπη την τελευταία στιγμή!
- Το νέο συντονιστικό όργανο της Νέας Αριστεράς Ηρακλείου
- Ηράκλειο: Πτώση 19χρονου από τα Τείχη - Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ!




