Κλείνουν απόψε οι Γιορτές Ρόκκας με συναυλία κλασικής μουσικής
Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό
Οι Γιορτές Ρόκκας κλείνουν απόψε τη φετινή τους διοργάνωση στον Αρχαιολογικό Χώρο Ρόκκας με την καθιερωμένη συναυλία της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, πάντα με ελεύθερη είσοδο. Υπό τον τίτλο «Λυτρωτικές Συμφωνίες / Διαθλάσεις του Ρομαντισμού», η βραδιά παρουσιάζει δύο αριστουργήματα του ρομαντικού ρεπερτορίου για κουαρτέτο με πιάνο: το Piano Quartet No. 1 σε σολ ελάσσονα, Op. 25, του Γιοχάνες Μπραμς, και το Piano Quartet σε μι ύφεση μείζονα, Op. 87, του Αντονίν Ντβόρζακ, ερμηνευμένα από τους Αριέτα Λιάτση (βιολί), Ηλία Λιβιεράτο (βιόλα), Filip Gräden (τσέλο) και Nicolas Ventura (πιάνο).
Παρακολουθήστε ζωντανά τη συναυλία κλασικής μουσικής στον σύνδεσμο:
https://bit.ly/live-streaming-grokkas26
Γνωρίστε τους μουσικούς αυτής της μαγικής βραδιάς
Στο βιολί η Αριέτα Λιάτση, βραβευμένη με το Paul Roczek το 2024 και νικήτρια του διαγωνισμού «Ακούμε τους Νέους» το 2023, υπότροφος του Mozarteum του Σάλτσμπουργκ και μαθήτρια σε masterclasses του Λεωνίδα Καβάκου, έκανε το ντεμπούτο της στα δεκαπέντε της με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και εμφανίζεται πλέον τακτικά στα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και σε φεστιβάλ Ευρώπης και Ιαπωνίας, ενώ διατελεί εξάρχουσα του ARCO Ensemble και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Trio Callas.
Στη βιόλα ο Ηλίας Λιβιεράτος, με σπουδές στο Σάλτσμπουργκ, το Μόναχο και τη Στοκχόλμη, έχει τιμηθεί με το Jan Wallander Prize και το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 2025, χαρακτηρισμένος από τον Λεωνίδα Καβάκο ως «κεφάλαιο για την κλασική μουσική»· είναι σόλο βιόλα της Orchestre National de Lyon από το 2025, πρώην πρώτος κορυφαίος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, συνεργάζεται με καλλιτέχνες όπως ο Antoine Tamestit και ο Nikolaj Znaider, ηχογραφεί για τη Sony Classical και ερμηνεύει σε μια σπάνια βιόλα Gagliano του 1800.
Στο τσέλο ο Filip Gräden, κάτοχος μεταπτυχιακού από το Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής της Στοκχόλμης, έχει αποσπάσει το Πρώτο Βραβείο στο Polstjärnepriset το 2012 και έφτασε στον τελικό του σουηδικού διαγωνισμού Ung & Lovande το 2025, έχοντας συμπράξει με τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Στοκχόλμης και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Γκέτεμποργκ, ενώ εμφανίζεται τακτικά σε σκανδιναβικά φεστιβάλ μουσικής δωματίου και συνεργάζεται με σύνολα όπως οι BBC Singers και η Συμφωνική Ορχήστρα της Σουηδικής Ραδιοφωνίας.
Στο πιάνο ο Nicolas Ventura, βραβευμένος στο Concours International d'Île-de-France και αποδέκτης του βραβείου Oleg Prokofiev Trust, είναι καλλιτέχνης της Delphian Records με το ντεμπούτο άλμπουμ του να κυκλοφορεί τον Φεβρουάριο του 2027· έχει εμφανιστεί σε ιστορικές αίθουσες όπως το Wigmore Hall και το Teatro La Fenice, με ένα ντεμπούτο στο Λονδίνο που χαρακτηρίστηκε «μνημειώδες» (3ο Κοντσέρτο του Προκόφιεφ), και ξεχωρίζει διεθνώς για την τεχνική του και την «απεριόριστη παλέτα χρωμάτων» του στη μουσική δωματίου.
Οι Γιορτές Ρόκκας 2026 ολοκληρώνονται με αυτή τη βραδιά μουσικής δωματίου, κλείνοντας μια διοργάνωση αφιερωμένη φέτος στη μετάβαση, τη μνήμη και τη συλλογική δημιουργία στα χωριά Ρόκκα, Κερά και Περβολάκια.
- Συνεχίζονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στον Δήμο Πλατανιά
- «Θραύσματα: Ευριπίδης», στον Αρχαιολογικό Χώρο της Γόρτυνας
- Κουνάβοι: Ένα τριήμερο φεστιβάλ Γαστρονομίας, Παράδοσης και Πολιτισμού ξεκινάει!




