Έκρηξη οργής από μαθητές στη Γαλλία: Στις φλόγες δύο σχολεία - Άγριες συμπλοκές
Οι μαθητικές κινητοποιήσεις άφησαν πίσω τους δεκάδες τραυματίες - Οι αρχές προχώρησαν σε εκατοντάδες συλλήψεις
Σοβαρά επεισόδια και άγριες συμπλοκές έχουν ξεσπάσει σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, στο περιθώριο των μαθητικών κινητοποιήσεων των τελευταίων ημερών.
Την Πέμπτη, τουλάχιστον δύο σχολεία παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ σε ένα τρίτο συγκρότημα εκπαιδευτικοί δέχθηκαν επίθεση από εξαγριωμένους μαθητές.
Οι μαθητικές διαμαρτυρίες ξεκίνησαν με αφορμή τις σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και την ερειπωμένη εικόνα των σχολικών υποδομών στη χώρα, με τα αιτήματα των διαδηλωτών να εντείνονται μέρα με τη μέρα.
Ο Γάλλος υπουργός Παιδείας, Εντουάρ Γκεφρέ, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιήσει διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των συνδικάτων των εκπαιδευτικών, των ενώσεων γονέων, καθώς και των μαθητικών συλλόγων.
Μασσαλία: Μαθητές έλουσαν κατά λάθος εκπαιδευτικούς με βενζίνη
Στο λύκειο Victor Hugo της Μασσαλίας, εκπαιδευτικοί περιλούστηκαν κατά λάθος με βενζίνη όταν ένας μαθητής επιχείρησε να ρίξει την καύσιμο υγρό σε κάδο απορριμμάτων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Σε άλλο σχολείο της πόλης, το λύκειο Saint-Exupéry, εκατοντάδες νεαροί περικύκλωσαν πυροσβεστικό όχημα που είχε σπεύσει το πρωί για την κατάσβεση πυρκαγιάς.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι επιτιθέμενοι ανάγκασαν τους πυροσβέστες να εγκαταλείψουν το όχημα και στη συνέχεια του έβαλαν φωτιά.
Παράλληλα, ακόμα μία πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε σχολικό συγκρότημα στη δυτική πόλη της Νάντης, όπως επιβεβαίωσε η πυροσβεστική υπηρεσία.
Έκτακτη σύσκεψη στο Παρίσι από τον Λεκορνί
Οι διαδηλώσεις και οι καταλήψεις σχολείων, που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, εξελίσσονται πλέον σε πεδίο οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης. Η κρίση ξεσπά σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη συγκυρία για την κυβέρνηση, η οποία μόλις την Πέμπτη ανακοίνωσε σειρά ιδιαίτερα αντιδημοφιλών περικοπών δαπανών ενόψει του προϋπολογισμού του 2027.
Το γραφείο του πρωθυπουργού, Σεμπαστιέν Λεκoρνί, πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης έκτακτη σύσκεψη διαχείρισης κρίσης.
Εκατοντάδες συλλήψεις μαθητών
Οι κινητοποιήσεις έχουν αφήσει πίσω τους δεκάδες τραυματίες, ενώ οι αρχές προχώρησαν σε εκατοντάδες συλλήψεις, στην πλειονότητά τους εφήβων.
Από την πλευρά τους, οι μαθητές κατηγορούν την αστυνομία για υπέρμετρη καταστολή και αλόγιστη χρήση δακρυγόνων. Η κυβέρνηση καταδίκασε τα βίαια επεισόδια, αναγνώρισε ωστόσο ότι τα προβλήματα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι υπαρκτά και πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών, Λοράν Νουνέζ, δήλωσε ότι σε ορισμένες περιοχές οργανωμένες ομάδες ταραξιών μετακινούνταν από σχολείο σε σχολείο, υποκινώντας τη βία.
- Επίθεση σε σχολείο στο Μεξικό: Νεκρή η υποδιευθύντρια – Αναφορά για τραυματίες
- Πούτιν: Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα όπλα μαζικής καταστροφής δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ
- Τραγωδία στην Ινδία: Τουλάχιστον οκτώ μαθητές πνίγηκαν στη θάλασσα σε σχολική εκδρομή




