Αναζητώντας τον ιδανικό χρόνο εργασίας

Newsroom
Newsroom

Σύμφωνα με το μοντέλο των 9 εργασίμων ανά 14 ημέρες, κάθε δεύτερη εβδομάδα οι εργαζόμενοι έχουν μία επιπλέον ημέρα αδείας και αυτή συχνά είναι η Παρασκευή.

Ισως έχετε ακούσει για το πείραμα της εβδομάδας των τεσσάρων εργάσιμων ημερών, στο πλαίσιο του οποίου οι υπάλληλοι απασχολούνται μόνο τις τέσσερις από τις παραδοσιακά πέντε εργάσιμες ημέρες, αλλά με την ίδια αμοιβή και προσδοκώντας να διατηρηθεί αμετάβλητη η παραγωγικότητά τους. Το εν λόγω εγχείρημα εφαρμόστηκε σε αρκετές δυτικές χώρες, ενώ μια πολύ επιτυχημένη δοκιμή έξι μηνών ολοκληρώθηκε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εταιρείες εμφάνισαν αυξημένη παραγωγικότητα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους υπαλλήλους, ενώ οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι βελτίωσε την ποιότητα ζωής τους. Ωστόσο δεν παύει να υπάρχει κι ένας προβληματισμός σχετικά με μεταβλητές όπως το κέρδος, η πρόσθετη πίεση για τους εργαζομένους λόγω του υψηλότερου ημερήσιου φόρτου εργασίας και η ανάγκη να είναι διαθέσιμοι στους πελάτες κατά τη διάρκεια όλων των τυπικών ωρών εργασίας, όπως επισημαίνει σε σχετικό του δημοσίευμα το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC.

Ο Σαμ Φράνκλιν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τεχνολογίας Otta, προσθέτει ότι η μείωση του εργάσιμου χρόνου κατά μία ολόκληρη ημέρα έδειχνε μεγάλο βήμα, διότι οι ώρες εργασίας ελαττώνονται κατά 20%. «Περνώντας ουσιαστικά από το 100% του χρόνου στο 80% του χρόνου ένιωθα ότι δυνητικά επρόκειτο να κάνω μεγάλες ανατροπές», είπε στο CNBC Make It. Ισως, όμως, να υπάρχει εναλλακτική και να εισαχθεί το δεκαπενθήμερο των εννέα ημερών. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι σε 14 ημερολογιακές ημέρες, οι εννέα από αυτές είναι εργάσιμες και οι πέντε είναι ρεπό. Κάθε δεύτερη εβδομάδα οι εργαζόμενοι έχουν μία επιπλέον ημέρα αδείας κι αυτή συχνά είναι η Παρασκευή. Ορισμένες εταιρείες ζητούν από τους υπαλλήλους τους να απασχολούνται περισσότερες ώρες τις ημέρες που εργάζονται, για να έχουν το περιθώριο της επιπλέον ημέρας αδείας, άλλες διατείνονται ότι αυτό δεν είναι σημαντικό γι’ αυτές εφόσον η απόδοσή τους παραμένει σταθερή.

Η Otta είναι μία από τις πολλές επιχειρήσεις που δοκιμάζουν αυτό το μοτίβο εργασίας υπό την αίρεση πως εάν δεν τελεσφορήσει, τότε η μετάβαση στην τετραήμερη εβδομάδα θα μπορούσε τελικά να είναι μια επιλογή. Πολλά από τα οφέλη είναι παρόμοια με αυτά του τετραημέρου εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με όσους το έχουν δοκιμάσει. Αυτό περιλαμβάνει το γεγονός πως η παραγωγικότητα δεν μεταβάλλεται, ότι υπάρχει ικανοποίηση εκ μέρους των εργαζομένων, ενώ επιτυγχάνεται καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Ο Σαμ Φράνκλιν παρατήρησε επίσης ότι το θέμα ανέκυψε κατά τη διαδικασία πρόσληψης.

«Είναι ένα από τα πράγματα που όλοι αναφέρουν. Οταν ερωτώνται «γιατί θέλεις να δουλέψεις στην Otta;», η απάντηση είναι «διάβασα για το νέο μοτίβο εργασίας, μου αρέσει ο τρόπος που σκέφτεστε και πάντα ήθελα να το κάνω αυτό». Και όπως προσθέτει ο Μπεν Μπράνσον-Γκέιτλι, ιδρυτής της εταιρείας λογισμικού ανθρώπινου δυναμικού Charlie HR, «ο λόγος που είμαι πραγματικά υπέρ των εννέα και όχι των τεσσάρων ημερών είναι πως η Πέμπτη δεν γίνεται η νέα Παρασκευή», λέει. Η εναλλαγή τετραήμερων και πενθήμερων εβδομάδων δημιουργεί επίσης καλύτερη ισορροπία, προσέθεσε, τέλος, ο ίδιος, αν και το συγκεκριμένο μοντέλο δεν μπορεί να εφαρμοστεί οριζοντίως σε όλους τους κλάδους και στις επιχειρήσεις τους.


Πηγή: kathimerini.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ