Εκκρεμείς συντάξεις: 18,7% μείωση στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στην Κρήτη

Newsroom
Newsroom

Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία του «Πύργου Ελέγχου» για τις εκκρεμείς συντάξεις έως και το Μάρτιο - Οι επιδόσεις των Ταμείων

Eως τον Αύγουστο δίνει περιθώριο η Κομισιόν στο υπουργείο Εργασίας και τη διοίκηση του ΕΦΚΑ προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο τους για μηδενισμό του στοκ των εκκρεμών συντάξεων.

Η Κομισιόν στην πρόσφατη έκθεσή της διαπιστώνει επιβράδυνση στην έκδοση νέων συντάξεων από τον Δεκέμβριο, που οφείλεται κυρίως στις καθυστερήσεις στην παράδοση λογισμικού με το οποίο θα επιτυγχάνονται οι επικαιροποιήσεις των στοιχείων καθώς και στις δυσκολίες που προέκυψαν κατά την εφαρμογή ορισμένων μέτρων.

Η Επιτροπή έκρινε επιβεβλημένη τη δίμηνη παράταση προκειμένου να «τρέξουν» τα νέα εργαλεία το υπουργείου Εργασίας για τις fast track συντάξεις και τις συντάξεις εμπιστοσύνης, με στόχο τη σημαντική επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων μέσω βελτιωμένης επαλήθευσης των στοιχείων που υπάρχουν στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ.

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Πύργου Ελέγχου του ΕΦΚΑ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Πύργου Ελέγχου του ΕΦΚΑ, ορισμένες περιφέρειες παίρνουν καλύτερες βαθμολογίες όσον αφορά την ταχύτητα στην έκδοση των συντάξεων, ενώ κάποιες άλλες σημειώνουν χαμηλότερες επιδόσεις.

Ειδικότερα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κρατάει τα σκήπτρα της ταχύτερης απονομής των εκκρεμών συντάξεων σε σχέση με τις άλλες περιοχές της χώρας.

Όσον αφορά την Περιφέρεια Κρήτης οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ  κατέγραψαν μείωση κατά 18,7%, περιορίζοντας τις εκκρεμότητες από 5.275 σε 4.291.

Στην πεντάδα με τις καλύτερες επιδόσεις βρίσκονται, επίσης,

  1. η Δυτική Ελλάδα,
  2. η Ήπειρος και
  3. η Κέρκυρα, καθώς και
  4. η Αττική,

ενώ χαμηλή βαθμολογία εμφανίζει η Πελοπόννησος.

Σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ, η διαφοροποίηση των επιδόσεων ανά περιοχή οφείλεται σε έναν μεγάλο βαθμό στην προσωπικότητα και τις διοικητικές ικανότητες των διευθυντών καθώς και στον όγκο των αιτήσεων που έχουν να επεξεργαστούν οι υπηρεσίες.

Η Αττική, για παράδειγμα, έχει να διαχειριστεί 20πλάσιες υποθέσεις από το Νότιο Αιγαίο. Από την άλλη πλευρά, οι υπηρεσίες του Ν. Αιγαίου έχουν και λιγότερους υπαλλήλους.  

Ωστόσο το «άγρυπνο» ηλεκτρονικό μάτι που έχει εγκατασταθεί στο λεγόμενο πράσινο κτίριο του ΕΦΚΑ, στη λεωφόρο Κηφισίας, ελέγχει καθημερινά τον ρυθμό των απονομών των συντάξεων και «χτυπάει» το καμπανάκι όταν διαπιστώνει ότι ο ρυθμός χαλαρώνει. Επιπλέον, βασικό ρόλο στην επιτάχυνση της έκδοσης των συντάξεων έπαιξε η προμήθεια νέων υπολογιστών, η συγκέντρωση των υπαλλήλων σε ενιαία κέντρα απονομής καθώς και η πληρωμή των μπόνους στους υπαλλήλους για το 2020 και το 2021.

Η βαθμολογία των περιφερειών

Αναλυτικά, οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Συντονισμού και Υποστήριξης (ΠΥΣΥ) του e-ΕΦΚΑ στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη κατέγραψαν πρωτιά, καθώς μέσα σε 15 μήνες, από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2022, περιόρισαν το στοκ των εκκρεμών κύριων συντάξεων στις 1.659, από 4.334. Το ποσοστό της μείωσης ανέρχεται σε 61,7%.

Στη δεύτερη θέση εμφανίζονται οι ΠΥΣΥ της Δυτικής Ελλάδος, που μείωσαν το στοκ κατά 52,8%. Από 6.339 που ήταν οι εκκρεμότητες τον Δεκέμβριο του 2020, τις περιόρισαν στις 2.990 τον Μάρτιο του 2022.

Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι υπηρεσίες Ηπείρου και Κέρκυρας, που μείωσαν τις εκκρεμότητες κατά 51,5%. Μέσα σε 15 μήνες «κατέβασαν» τον αριθμό των εν αναμονή συντάξεων από 3.868 σε 1.877.

Ακολουθούν οι ΠΥΣΥ Αττικής που είχαν να διαχειριστούν, όπως είναι φυσικό, πολλαπλάσιο αριθμό εκκρεμοτήτων. Η Αττική κατέγραψε μείωση του στοκ κατά 44,4%. Από 21.703 οι εκκρεμείς συντάξεις περιορίστηκαν στις 12.061.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας περιόρισαν της εκκρεμότητες κατά 40,4%, μειώνοντας το στοκ των συντάξεων σε 4.052 από 6.796.

Οι υπηρεσίες του Βορείου Αιγαίου μείωσαν τις εκκρεμείς συντάξεις σε 522 από 728 (-39,5%).

Οι υπηρεσίες της Κεντρικής Μακεδονίας μείωσαν το στοκ κατά 32,4%. Οι εκκρεμότητες περιορίστηκαν στις 8.814, από 13.033 που ήταν τον Δεκέμβριο του 2020.

Οι υπηρεσίες της Στερεάς Ελλάδας μείωσαν τις εκκρεμότητες κατά 30,4%, από 4.830 σε 3.360.

Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στην Κρήτη κατέγραψαν μείωση κατά 18,7%, περιορίζοντας τις εκκρεμότητες από 5.275 σε 4.291.

Οι υπηρεσίες του Νοτίου Αιγαίου περιόρισαν τις εκκρεμότητες σε 984, από 1.227 που ήταν τον Δεκέμβριο του 2020 (-19,8%).

Μονοψήφιο ποσοστό (-6,9%) κατέγραψαν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στην Πελοπόννησο, μειώνοντας τις εκκρεμότητες από 2.894 σε 2.694. Η κακή επίδοση οφείλεται στη μετακόμιση των υπηρεσιών που καθυστέρησε την επεξεργασία των φακέλων.

Οι επιδόσεις των Ταμείων

Οσον αφορά στις επιδόσεις του κάθε Ταμείου, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου 2022:

Το ΝΑΤ σημείωσε την καλύτερη επίδοση, καθώς από την 1/1/2022 έως και τις 31/3/2022 εξέδωσε 194 συντάξεις, μειώνοντας το στοκ από 738 σε 544 συντάξεις. Ακολουθούν το ΕΤΑΑ, ο ΟΓΑ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ο ΟΑΕΕ. Χαμηλότερες επιδόσεις κατέγραψε το ΙΚΑ ΕΤΑΜ, ενώ αρνητική πορεία εμφανίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο αύξησε το στοκ των συντάξεων του Δημοσίου αντί να το μειώσει.   

Πηγή: Ημερήσια

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ