Ελληνικά ομόλογα: Βουτιά της απόδοσης των 10ετών και μείωση των spreads

Ελληνικά ομόλογα: Βουτιά της απόδοσης των 10ετών και μείωση των spreads
Newsroom
Newsroom

Πληθωρισμός και επιτόκια καθοδηγούν την αγορά

Βουτιά έκαναν σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, με τα spreads να περιορίζονται, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει από την Παρασκευή τις ευέλικτες επανεπενδύσεις ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος (PEPP).

Το γενικότερο κλίμα στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης ήταν θετικό, με τις τιμές να αυξάνονται και τις αποδόσεις να μειώνονται σε όλη την περιοχή. Ωστόσο, η μείωση των αποδόσεων ήταν πολύ μεγαλύτερη για τα ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα να μειωθεί πολύ η απόστασή τους από τα ιταλικά.

Συγκεκριμένα, για τα 10ετή ελληνικά ομόλογα η απόδοση ήταν μειωμένη κατά 21 μονάδες βάσης στο 3,65% στις 4 το απόγευμα, ενώ για τους αντίστοιχους ιταλικούς τίτλους ήταν μειωμένη κατά 7 μ.β. στο 3,47% και για τους γερμανικούς μόνο 3 μ.β. στο 1,59%.

Πληθωρισμός και επιτόκια καθοδηγούν την αγορά

Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων μειώθηκαν σημαντικά κατά το άνοιγμα της αγοράς, όταν ανακοινώθηκε η μείωση του πληθωρισμού σε ένα γερμανικό κρατίδιο. Στη συνέχεια, ωστόσο, η ανακοίνωση των στοιχείων από την Ισπανία, τα οποία έδειξαν εκτίναξη του πληθωρισμού στο 10% τον Ιούνιο, ανέκοψε την πορεία αυτή. Η ανακοίνωση μετά το μεσημέρι ότι ο πληθωρισμός της Γερμανίας μειώθηκε στο 8,3% από 8,8% τον Μάιο δεν άλλαξε σημαντικά την εικόνα καθώς μεσολάβησαν και δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ που τάσσονταν υπέρ μεγαλύτερης από τις 25 μ.β. αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο.

Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Gediminas Simkus, δήλωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να εξετάσει την αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Ιούλιο, αν ο πληθωρισμός επιδεινωθεί, ενώ ο ομόλογός του, Pierre Wunsch, σημείωσε ότι τα επιτόκια πιθανόν θα πρέπει να αυξηθούν περισσότερο από το επιθυμητό, αν ο πληθωρισμός – ρεκόρ αναγκάζει τις κυβερνήσεις να δαπανούν όλο και μεγαλύτερα ποσά για τη στήριξη των νοικοκυριών.

Ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για αύξηση των επιτοκίων σε βήματα των 25 ή 50 μ.β.

Πηγή: Ημερήσια

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ